KURIREN – publikfriande med mycket action i film om polsk krigshjälte

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Wladyslaw Pasikowski
Skådespelare: Philippe Tlokinski, Julie Engelbrecht, Bradley James, Martin Butzke, Nico Rogner
Originaltitel: Kurier
Land: Polen
Genre: Action, Krigsfilm
Längd: 1 tim 49 min
Inspelningsår: 2019
Format: DVD/VOD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

Möt agent Jan Nowak! Med rätt att skicka meddelanden!

Jan Nowak-Jeziorański rankas som en av andra världskrigets största hjältar och han har bland annat blivit hedrad med en staty i Warszawa. Hans roll som hemlig agent under andra världskriget var den som kurir – de första resorna utanför Polen gick till Sverige och Storbritannien – och efter andra världskrigets slut fortsatte han att arbeta för ett fritt Polen. Han var lika mycket mot ockupationsmakten Tyskland som ockupationsmakten Sovjetunionen …

Gestapos mest eftersökta motståndshjältar i stora actionäventyr

Australiensiska Nancy Wake har en Hollywoodfilm på gång om sitt liv (baserad på romanen Befrielsen av Imogen Kealey) där Wakes arbete som SOE agent och ledare för den franska motståndsrörelsen står i fokus. Både Wake och Nowak har också skrivit sina egna memoarer … Men Nowaks hann förvandlas till stor actionfilm först … Albeit inte i Hollywood utan i hemlandet Polen.

Nowaks efterkrigstid omfattar en karriär som populär och prisbelönt författare. Störst framgång hade han med sina egna memoarer som kom ut 1978 – den svenska boktiteln är Kurir från Warszawa. Det är alltså passande att filmen heter just Kuriren.

England och tedrickande i fokus …

Ungefär fem minuter in i filmen Kuriren påminns vi om Nowaks första resor och vilka länder han reste till (Sverige och England). Nowak dricker te och har utsikt över Big Ben (som ser ut som en CGI-bild) och för säkerhets skull visas också en brittisk flagga – vi har fattat vart vi befinner oss – i tedrickarnas allra heligaste huvudstad London. Och snart blir vi introducerade för filmens kvinnliga huvudperson – den vackra blondinen Doris Andersson från Sverige.

Efter lite prat om äggransoner verkar saken vara biff (utan ransonering). Men så ska också Jan Nowak framställas som ett slags polsk James Bond – en tjusig gentleman och kvinnornas favorit. Albeit utan att flyga fram på vägarna som en silverblixt i en Aston Martin.

Philippe Tłokiński – med blond 007-look

Philippe Tłokiński innehar rollen som Jan Nowak – och utseendemässigt kan han mycket väl konkurrera med vadslagningsbyråernas gamla 007-favoriter James Norton (känd från Grantchester och polska filmen Mr. Jones), Jack Lowden (Dunkirk) och Tom Hiddleston (Loki).

Nowak ska ta sig tillbaka till Polen med ett viktigt meddelande … Men tyvärr så bryter han armen när han ska öva fallskärmshoppning. Vägen tillbaka blir minst sagt annorlunda och farofylld … Via flygplan, tåg, hästkärror och en liten tur på cykel …

Man kan inte tänka sig Bond inklämd bland en massa höns och rotfrukter (cover för att spela polsk bonde på väg till marknaden) och man kan heller inte tänka sig Bond behöva lära sig cykla mitt i ett äventyr – eftersom det inte finns någon Aston Martin (eller annan prestigefull kärra) till hands.
Nowaks cykellektion ska förmodligen vara lite comic relief, men den kommer alldeles felplacerad efter att en massa partisaner beskjutits och en hel familj avrättats av Gestapo. Då känner man inte direkt för att skratta åt en cykelvurpa.

Klara er själva – bäst ni kan

Alla skjuter på alla och alla verkar vara emot alla. Polackerna hatar tyskarna mycket, men ryssarna om möjligt ännu mer. Man är rädd för att gå från ett förtryck till ett annat mycket värre. Man söker hjälp i London hos de allierade där – men Storbritannien, Frankrike och USA är upptagna med västfronten. D-Day måste följas upp. Till och med den polska divisionen av RAF är upptagna med västfronten.

Nowak blir tillsagd att de i Polen får klara sig själva och vänta på de sovjetiska styrkorna. Det är det ingen som vill. Nowak försöker förklara att Polen bara kommer att bli Sovjets 17:e lydstat … Men ingen i västvärlden hinner hjälpa till.

Polen – en present till Sovjetunionen

Alla i Polen verkar vara chockade över att hela världen gick ut i krig mot Tyskland på grund av invasionen av Polen – och så ska kriget sluta med att Polen ges bort som en liten present med rosett runt till Sovjetunionen. Ett öde nästan värre än döden, för det kommer att krossa Polens anda …

“Giving up for the first time in our history will surely break the spirit of this nation!” säger Nowak i ett peptalk mot slutet av filmen. (Ta det EU! Stämningen i filmen passar dagens Polen lika bra som 1940-talets Polen, och det har filmmakarna tajmat bra …)

Lösningen blir att slänga ut tyskarna själva … då behöver man inte var “tacksam” mot de så kallade befriarna från Sovjetunionen som kommer för att ockupera landet. (“Befriarna” tog ändå och roffade åt sig en stor del av Polen – som “kompensation”).

Folk ger upp på alla sidor

I filmen flyr tyskarna från Polen – de tänker inte vänta på en ockupation. Men det finns också polacker som är folktyskar. Polacker som sympatiserar med tyskarna (som det minst onda av två onda alternativ). Polacker som inte gillar partisanerna och skjuter på dem. Polacker som skvallrar för Gestapo och som tolkar mellan polska och tyska för Gestapo …

Sedan finns det tyskar som är trötta på allt. Som de tolv tyska mekaniker som vägar att lytta ett finger mot partisanerna – att skjuta på motståndsrörelsen, det kan SS göra. Och SS högkvarter ligger ett par timmar bort … Under tiden hinner partisanerna få loss ett flygplan som klantigt nog har fastnat i leran, så det kan lyfta och flyga till friheten i Storbritannien.

Vem vill döda Nowak?

Att få tag i motståndsledaren Bór-Komorowski och att lämna meddelandet från London verkar vara en nästintill omöjlig uppgift – Nowak måste inte bara smita från SS gång på gång, han måste även undvika att bli avrättad av partisaner. Eftersom han kom via Brindisi (på grund av ändrade planer) tror de att han är en infiltratör som försöker få tag på Bór-Komorowski och ange honom för Gestapo … Som också är ute efter Nowak och som har spioner som följt honom hela vägen från London till Warsawa.

Tyvärr avslöjas det alltför tidigt vem eller vilka Gestapo spionerna är … Det sparas inte som en plot twist till slutet, och därmed ligger publiken före Nowak när det gäller att identifiera potentiella hot … Nowak vet heller inte om att motståndsrörelsen planerar att assasinera honom, det är det bara publiken som får veta.

Motstridiga meddelanden

Alla mot alla temat blir lite rörigt och tjatigt. Polacker är mot varandra i flera olika grupper. Tyskarna är splittrade. Ingen gillar ryssarna (det gäller både tyskar och polacker). Det finns olika grupper av partisaner som är i luven på varandra. Kuriren Nowak har till och med fått två helt motstridiga meddelanden från olika polska grupper i London … så vilket av dem ska de lyda?

Kvinnorna i filmen verkar bli förtjusta i Nowak (en brunett och en blondin) men samtidigt försöker de få honom dödad (i sann James Bondanda). Partisanerna försöker få honom dödad eftersom han kommit med “fel flyg” och inte hoppat fallskärm (eftersom han hade brutit armen ) och Gestapo försöker få honom dödad eftersom de är Gestapo. Kort sagt: Alla försöker att få Nowak dödad.

Den stora skärmytslingen

Skärmytslingarna i Warwawa (som ersätter “grand final battle”) är som när en rad olika maffiagäng strider om territorium på gatan. Och där tar filmen tvärt slut. Jan Nowak blev åtminstone inte skjuten där på gatan – han levde tills han blev 91, och hann uppleva att Polen blev av med den sovjetiska ockupationsmakten och att järnridån föll. Alltid något.

Władysław Pasikowski har i alla fall regisserat ännu en publikfriande film full av actionsekvenser – både för det polska folket och för andra länder (utom möjligen Ryssland – ryssarna framställs mest negativt). Vem vet … Hollywood nästa för Pasikowski ? Europeiska actionregissörer tycks ju vara på modet där …

Nowak som actionhjälte

Någon bakgrundshistoria eller karaktärsutveckling får aldrig kuriren Jan Nowak-Jeziorański … Han är likadan och lika säker på sin sak (och lika säker på att komma fram) hela filmen igenom … Vad driver honom? Varför tar han sådana risker? Ingen aning. Kanske ansåg Pasikowski att karaktären Nowak inte behövde någon bakgrund eller någon introduktion eller något djup, eftersom han är en krigshjälte och en författare som precis alla känner till. I alla fall i Polen.

Skriven 2020-07-12

print

Våra samarbetspartners