GOLDEN KAMUY – seg manga med storslagna scener

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Shigeaki Kubo
Skådespelare: Kento Yamazaki, Anna Yamada, Yuma Yàmoto, Gordon Maeda, Ryohei Ohtani
Land: Japan
År: 2024
Genre: Action, Historia, Äventyr
Längd: 127 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på – inte en Netflixproduktion, utan på en film som Toho distribuerade på bio i Japan i början av året. I resten av världen visas den på Netflix.

Golden Kamuy bygger på en manga som även blivit animerad TV-serie. Jag har aldrig läst mangan eller sett animén, eftersom jag inte läser manga och tittar på animé. Jag hade därför ingen aning om vad jag skulle se. Äventyrsfilm i historisk miljö, beskrevs filmen som, och det lät ju intressant. Skattjakt och grejor.

Soldat tros vara odödlig

Shigeaki Kubo har regisserat denna film som utspelas alldeles i början av 1900-talet. Det är krig och soldaten Saichi Sugimoto (Kento Yamazaki) tros vara odödlig. Han har en tendens att överleva alla skador.

Efter kriget tänker Sugimoto dra sig tillbaka i Hokkaido. Han hör talas om guldklimpar som tillhört ainufolket. Guldet stals av en slem man som gömde dem, därefter fångades han och fängslades. På sina medfångar lät han tatuera en karta med ledtrådar till var guldet finns gömt – 24 fångar har delar av kartan på kroppen. Dessa fångar har nu rymt.

Vill hämnas sin far

Sugimoto är ute i skogen när han attackeras av en björn. Han räddas av ainuflickan Asirpa (Anna Yamada). Hennes far dödades av skurken som gömt guldet och nu vill hon hämnas. Hon och Sugimoto ger sig ut på guldjakt. Eller snarare tatueringsjakt. Onda män jagar dem.

Tappade tråden

Handlingsreferatet ovan är lite luddigt. Detta beror på att jag emellanåt tappade tråden, eftersom jag satt och tänkte på annat. Golden Kamuy varar drygt två timmar och tio minuter, men den känns som fyra timmar.

Segt berättartempo

Här finns en del storslagna scener, några scener är riktigt häftiga, men berättartempot är segt, de går mest omkring i en vintrig skog, och jag engagerades inte av handlingen eller av rollfigurerna. Nya figurer introduceras då och då, och namn och titel skrivs ut i bild, men det gör det bara mer förvirrat. De flesta av rollfigurerna är soldater i uniform.

Asirpa är lite kul. Här finns en lång scen där hon tror att maten Sugimoto äter är bajs. Det är ju roligt.

Mest småtråkigt

Plötsligt slutar filmen. Det visar sig att detta bara var början på storyn, något slags prolog. Det förklarar varför det inte händer så mycket – jag satt och väntade på att skattjakten skulle dra igång på allvar.

Mitt betyg är kanske orättvist, det är mycket möjligt att de som gillar animén tycker att den här spelfilmen är jättebra, men jag tyckte mest att det var småtråkigt.

print

Här kan du se Golden Kamuy (2024)

Våra samarbetspartners