THE LOUDEST VOICE – Russell Crowe lyser i lysande miniserie om mannen som skapade Fox News, polariserade USA och bäddade för Trump

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Skapad av Tom McCarthy & Alex Metcalf
Regi: Kari Skogland (episod 1, 2, 5) Jeremy Podeswa (3, 4), Stephen Frears (6), Scott Z. Burns (7)
Skådespelare: Russell Crowe, Sienna Miller, Seth MacFarlane, Annabelle Wallis, Simon McBurney, Aleksa Palladino, Naomi Watts, Josh Stamberg, Guy Boyd, Jamie Jackson
Land: USA
År: 2019
Genre: Biografi, Drama
Längd: sju episoder på mellan 47 och 54 minuter
Visas på HBO Nordic
Betyg: 5

”För att förstå händelserna som ledde fram till Trumps uppgång måste man förstå (Roger) Ailes”, heter det i presentationen av denna lysande miniserie på HBO Nordic, och det är så sant. Nu är det som bekant långt ifrån alltid som den här typen av kortfattad information sätter huvudet på spiken, men i det här fallet finna det ingen som helst tvekan om att man så att säga är ”right on the money”.

För The Loudest Voice är en oavbrutet fängslande, fascinerande och kanske framförallt skrämmande skildring av massmedias görande och låtande när allt är som mest cyniskt, krasst och manipulerande. Samtidigt är det berättelsen om mannen i handlingens centrum, som mycket medvetet såg till att nyhetsförmedling i ett civiliserat demokratiskt samhälle degenererade till en bottennivå man knappt trodde var möjlig. Jag betonar demokratiskt här eftersom rena diktaturer á la Nordkorea och Saudiarabien eller hittepå-demokratier, typ Ryssland och Turkiet trots allt spelar i en helt annan liga, det tål liksom att påpekas.

Fick lämna sin tjänst efter internutredning

Men vi tar det från början. Året är 1995, och Roger Ailes står utan arbete sedan han fått lämna sin direktörtjänst på CNBC och hans egen skapelse American´s Talking efter en internutredning där han ska ha kallat företagets biträdande direktör David Zaslav ”little fucking jew prick”. Detta avhandlas dock inte i denna serie eftersom båda parter har förnekat att kommentaren någonsin yttrats. Däremot har Ailes dåvarande boss, en viss Bob Wright medgett för undersökande journalisten Gabriel Sherman att ”…han förmodligen sa det”. Till saken hör här också att Sherman skrivit boken på vilken denna miniserie är baserad. Boken och en rad artiklar publicerade i New York Magazine, bör tillägas.

Så vad är sant eller inte här? Vem vet, för egen del tvivlar jag inte ett ögonblick på att Ailes ska ha sagt det här. Det finns så många utsagor från andra som bekräftar ett mönster av den inte särskilt smickrande sorten.

”60 procent på nyhetskanalerna är skit”

Fast oavsett vilket. På det här stadiet i karriären stod han utan arbete för första gången på evigheter 55 år gammal. Men mannen som en gång i tiden varit mediekonsult åt de republikanska presidenterna Richard Nixon, Ronald Reagan, George Bush Sr. och numera ökände advokaten Rudy Giuliani i samband med dennes borgmästarkampanj hade en vision. Han skulle slå sina tidigare arbetsgivare och deras nyhetskanal MSNBC på fingrarna med sin nya skapelse i nyhetsflödet.

– 60 procent av nyheterna på nyhetskanalerna är fulla av lögner, partiskhet och skit uttrycker Ailes i Russel Crowes lika porträttlika som oigenkännliga skepnad fjärran från den deffade kroppen i Gladiator. Därför skulle hans kanal skicka ut ett ”positivt, amerikanskt budskap inslaget i konservativa åsikter”.

En edgy och högljudd kanal

Som vi alla vet köpte mediamogulen Rupert Murdoch snabbt konceptet när Ailes skickade ut krokar. Företaget började i relativt blygsam skala och dito omgivningar, men hans koncept gick ut på att kabel-tv är nischad, den behöver inte nå alla. Därför skulle Fox News vara en edgy och högljudd kanal. På så vis kunde man i förlängningen skapa lojalitet hos en passionerad fåtalig publik och i sin tur få ut det bästa hos de konservativa.

Det är Russel Crowes version av Ailes, som uttrycker detta redan i första avsnittet, och även om man inte alls håller med i hans ordval, så visade det sig att han hade rätt både med sin policy och antaganden. Fox News blev snabbt den mest populära nyhetskanalen per kabel. Under Ailes ledning låg kanalen etta fjorton år i rad, och den positiva trenden har fortsatt även efter det att han tvingades lämna skeppet.

Kontrakterade ultrakonservativa hökar

Således gjorde Ailes allt rätt ur en rent affärsmässig om än inte ur en särskilt seriös aspekt när han drog igång sin kanal. Rättvisa och balans blev ledorden man skulle leva efter. Men så blev det som bekant inte.

Det såg Ailes fullt medvetet till. Genom att kontraktera ultrakonservativa hökar som Tucker Carlson Sean Hannity och Bill O´Reilly att propagera och domdera, snarare än rapportera flög seriositeten rätt snabbt ut genom fönstret.

– Vårt arbete är inte att informera folk, det är att få dem att känna sig informerade, säger Crowes Roger Ailes vid något tillfälle. Kommentar överflödig, får man väl säga.

Samma ska kan för övrigt sägas om citatet ”Vad vi behöver är folk som folk vill se. Det här är fucking tv”, som replik på påståendet från en underhuggare som ansåg att Fox News behövde duktiga reportrar.

Ändamålet helgar medlen

Men som sagt; det går inte att komma ifrån att Ailes visste vad folket ville ha. Det finns något som heter lägsta gemensamma nämnare, och denne man körde onekligen på på detta tema fullt ut. För pengarnas skull? De hade säkert betydelse. Men The Loudest Voice skildrar honom också som en man med ett mål i livet. För som han säger i samband med ett av hans mest framträdande utbrott.

– Vi har ett uppdrag att sälja till det glömda Amerika.

Detta uppdrag skulle i sin tur säljas in till varje pris. En världsbild som tilltalade målgruppen skulle bankas in med slägga även om det innebar att det tummades på sanningshalten i ”faktan”. Ändamålet helgar medlen, utan att det sägs rätt ut. Om det kunde bättre på tittarsiffrorna att ”driva” nyheterna genom att elda på de patriotiska känslorna med halvsanningar i samband med 9/11. Eller prångla ut obekräftade uppgifter om Iraks påstådda massförstörelsevapen. Eller grundlöst utmåla Obama som hot mot USA och så tvivel om hans amerikanska medborgarskap.

Sympatisk inte första adjektivet man tänker på

Men nu handlar förstås inte den här serien i första hand om Fox News. Eller det gör den ju, men Roger Ailes själv är så tätt sammanflätad med den egna skapelsen att det inte går att sära honom från den. Så The Loudest Voice är i lika hög utsträckning en karaktärsstudie av en inte särskilt trevlig man.

För sympatisk är knappast det första adjektiv man tänker på när hans namn kommer på tal. Crowe gör Ailes till en förvisso skärpt och uppenbart intelligent person, men också hetsig, lättirriterad, intolerant, nedlåtande, förnedrande, sexistisk och notoriskt otrogen gubbfan, som sätter kniven i ryggen och/eller kastar bort till och med de som stått honom närmast när de slutat uppfylla sitt syfte eller vågar ha egna synpunkter.

Lewis, Lindsley och Luhn

Som Brian Lewis, Fox News PR-ansvarige och en av Ailes närmast förtrogna, som upptäcker att chefen låtit dra igång en smutskastningskampanj av ovannämnde journalisten Gabriel Sherman med motiveringen att han är ”anti-Fox”. Lewis, som har en god relation med honom blir vansinnig på Ailes, och tvingas sluta strax därefter.

Som Joe Lindsley, en ung journalist som värvas att ta över lokaltidningen i Ailes lilla hemstad och manipuleras å det värsta att bryta mot all journalistisk etik för att sedan bara skuldbeläggas hårt när han börjar ifrågasätta.

Som Laurie Luhn, tidigare kampanjarbetare för George Bush Sr., som efter tjugo år av sexuellt tvång stämplades som instabil av Ailes, skickades till psykolog och isolerades när hon inte orkade längre.

Skipades rättvisa åt Gretchen

Och förstås, som Gretchen Carlson, en av Fox News mest profilerade ankare, som efter mycket vånda tog steget och stämde Roger Ailes personligen för sexuella trakasserier. Hon hade till slut fått nog av tafsandet, hans ständigt nedlåtande kommentarer och förminskande behandling. Detta skulle innebära slutet på Ailes karriär. Eftersom ytterligare tio kvinnor kom ut strax därefter kunde Fox inte göra annat än att tvinga bort Ailes. Men inte nog med det. till slut skipades någon form av rättvisa när hon fick 20 miljoner dollar i skadestånd från Fox. Och den ursäkt hon så hett eftertraktade.

Förnedringen fortsätter

Det finns en sekvens i The Loudest Voice där en desperat sjuklig Roger Ailes på plats på Foxkontoret med frun Beth i släptåg i ett sista försök att inte tappa kontrollen först försöker gå ut med ett pressmeddelande och sedan gå i direktsändning. Allt för att förklara sin sida av saken. Utan att få någon som helst hjälp. Alla har fått order att inte lyda honom längre.

Istället får Ailes beskedet att åka till Rupert Murdochs lyxiga lägenhet där förnedringen fortsätter. Styrelsen har röstat, förkunnar Murdoch. Det är slut och avgångsvederlaget är generöst; 40 miljoner dollar. Men det finns inga bevis, vrålar Roger. Jodå, Gretchen har spelat in dig, får han veta. I över ett år.

Inser inte att iden börjat rinna ut

Och det är då när det känns som om Ailes inte kan framstå som mycket mer patetisk som allt kraschar fullständigt. Han hotar med att börja om på nytt, och ta med alla tv-ankarna från Fox News. För de är ju så lojala mot honom. Utan att inse att tiden börjar rinna ut. Och mycket riktigt, bara tio månader senare lämnade Roger Ailes jordelivet. Fast det visste även alla de som inte haft en aning om vem han var innan den här serien. Första avsnittet inleds nämligen med en prolog med dödsögonblicket.

Fast hur som helst, sekvensen som beskrivs här ovan är riktigt stark. Så stark att det finns små små ögonblick när man nästan – men bara nästan – kan känna viss medkänsla för Ailes i hans desperation över att förlora sitt största livsverk.

Russell Crowe lysande och fullständigt trovärdig

Och här måste givetvis också framhålla Russell Crowes insats. Mannen är lysande rakt igenom, och är Roger Ailes fullt ut i den här serien. Från den gubbiga gången och säckiga kroppshållningen till de små gesterna, de stora osande utbrotten och det obehagliga tafsandet är trovärdigheten fullständig. Att hävda att Golden Globe-statyetten han fick var välförtjänt är ett understatement.

Samtidigt får man inte glömma resten av ensemblen. Sienna Miller, som Rogers lojala fru i vått och torrt, Naomi Watts som Gretchen, Seth MacFarlane som Brian Lewis och Annabelle Wallis – aktuell i Star Trek: Discovery – som den svårt plågade Laurie Luhn med flera, alla levererar de på höjden av sin förmåga.

Bäddade för Tea Party-rörelsen och Trump

Det gör teamet bakom kameran för övrigt också. För de som liksom undertecknad mer än gärna slukar politiska draman är det här mumma för sinnet, och i det här fallet skildras dessutom en period i amerikansk historia som satte agendan för framtiden. En agenda som för att nu knyta ihop säcken bäddade för Tea Party-rörelsen och i förlängningen Donald Trumps vinst i presidentvalet 2016. Samt icke att förglömma den efterföljande kris inom det republikanska partiet som följde. En kris som i dagens läge cementerat extremism i det numera sorgligt splittrade partiet.

Bidrog till dagens bråddjupa polarisering

I det sammanhanget bidrog den skrupellöse Roger Ailes dessvärre också till den nuvarande krisen för amerikansk demokrati. Utan Ailes, måhända ingen Trump på presidentposten med det kaos och den bråddjupa polarisering vi ser nu som följd.

Gör allt så mycket tydligare

Så alla ni som undrar hur det här kunde hända får inte missa The Loudest Voice. För det här är en lika välgjord och underhållande som upplysande nykter och inte det minsta överdriven historia värd namnet. Och ovanstående blir så mycket tydligare när serien rullat färdigt på tv-skärmen. Jag lovar.

Skriven 2021-02-17

print

Våra samarbetspartners