MONS KALLENTOFT : KÄRLEKENS ALGORITM – stark thrillerbetonad historia med fokus på girighet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Forum
Serie: Underdogs (del 1)
Genre: Deckare
Antal sidor: 300
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-10-13
Format: Pocket
Utgivningsdatum: 2023-09-14

Den hårdast arbetande författaren i deckarsvängen? Nja, han är väl knappast ensam. Däremot råder det ingen tvekan om att Mons Kallentoft åtminstone är en av de allra flitigaste, och då inte minst i detta för genren väl representerade land.

Underdogs är hans nya serie, och här serveras vi en starkt thrillerbetonad historia med ett fokus på girighet och svineri på hög nivå och de människor på lägre nivå som får ta både skiten och konsekvenserna av dessa excesser in absurdum.

Poetiska kvaliteter i mordmysterium

Fast grundhistorien kan för all del i grund och botten karaktäriseras som ett mordmysterium presenterat i starkt konspiratoriska toner.

Ett tema med fokus på kärlekens olika uttryck och dess styrka. En styrka som toppar allt. Denna tanke går också som en röd tråd genom handlingen, och det är också när detta är på tapeten som Kallentofts förmåga att väva in poetiska kvaliteter i sitt språk kommer tydligast till tals denna gång.

Dömd till livstid

I handlingens centrum möter vi nittonåriga Elle Videman. Hon lever sitt liv som föräldralös med död mor och en far i stillot sedan han blivit dömd till livstid för ett brutalt mord på sin nya kärlek.

Bopålar i källarskrubb

Elle, som bokstavligt talat befinner sig i samhällets bottenskikt i form av diskare i källaren på lyxrestaurangen Brasserie Astoria, ett etablissemang där överflödet och dekadensen frodas på ett närmast obehagligt sätt. Onekligen en stark kontrast till hennes egen vardag med bopålar i en källarskrubbb på en tältsäng intill en oljepanna.

Tvivel på dom

Samtidigt framlever pappa Erik Videman sina dagar i en cell på 2×4 meter på Österåker. Något dottern fullt förståeligt lider av, och vad värre är; hon har börjat tvivla på att domen mot honom hade någon som helst förankring i verkligheten.

Efterforskningar

Kan Erik vara oskyldig? Sköter en björn sina behov i skogen, är man benägen att svara här. Så Elle börjar göra efterforskningar. Om sådant Erik inte vill hon ska närma sig. Varför? Det vill han inte avslöja för sin dotter av rädsla för att liv och lem ska hotas.

Bra med folk som stöttar

Men detta hindrar naturligtvis inte Elle från att nappa på enda lilla ledtråd hon får ta del av. En sleazy bartender verkar veta mer än han vill avslöja, så Erik leder henne till honom.

Det skulle han inte gjort. För snart är Elle en jagad kvinna. I ett sådant läge är det bra att ha bra folk som stöttar, hjälper och beskyddar. Som en frodig transkvinna, en tvivelaktig snut på dekis och en miljardär som lever på lånad tid i sin förtvinade kropp.

Lojalitet från kriminella

Ett udda gäng, tveklöst. Men lägg därtill några tungt kriminellt belastade individer från förorten på insidan av fängelset som anser sig vara skyldiga Erik både lojalitet och en tjänst, så har ni en bild av vad Kärlekens agloritm avhandlar.

Ordentligt rafflande

Och alla ni som nu tycker detta låter spännande har alldeles rätt för er. Det yttre händelseförloppet i actionsekvenser ter sig ordentligt rafflande. Mer så än förväntat, om nu sanningen ska fram. Inte minst upplösningen är bland det svettigaste jag läst på ett bra tag.

Vass och ändå subtil samhällskritik

Samtidigt finns här två tredjedelar in i boken några sidor av vass, men ändå tämligen subtil samhällskritik via beskrivningar av excesser, girighet och nedlåtande attityd av de som frekventerar Brasserie Astoria på plats.

Till och med ”överdrifterna” och ”lögnerna” på Facebook hinns med på dessa två sidor, men även sett ur ett helhetsperspektiv är Kärlekens algoritm en bok som står på de svagas och utstöttas sida.

Kopplingen mellan AI och hjärnan

Det är underdogsen som är dess osjungna hjältar som fixar biffen, och det är verkligen inte svårt att sympatisera med dem. Historiens bad guys är mäkta osympatiska personer, vars girighet inte vet några gränser. Där Erik ser en fara för mänskligheten ser dessa individer bara feta dollartecken.

Och ja, kopplingen mellan AI och den mänskliga hjärnan är något som definitivt berörs. Synnerligen påpassligt, får man säga.

Melodramatiskt och en touch av noir

Samtidigt är det lätt att hävda att Kallentoft vill ta sig an väl mycket i den här boken. Kanske är helheten väl otrolig och kanske rent av också aningens svulstig. Men jag gillar det här oavsett vilket. Helt klart.

Där finns också en melodramatiskt ton i det hela som sticker fram mitt i en touch av modern noir. Så visst, författaren har placerat mycket på sin (skrivar)tallrik här, men det hela är på det hela taget såväl fängslande som engagerande och berörande. Samt icke att förglömma riktigt spännande, det ska man icke sticka under stol med.

print

Våra samarbetspartners