THE McMASTERS – rått om rasism i vilda västern

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Alf Kjellin
Skådespelare: Jack Palance, Brock Peters, Burl Ives, Nancy Kwan, David Carradine
Land: USA
År: 1970
Genre: Action, Drama, Western
Längd: 90 minuter
Format: DVD
Distributör: Studio S Entertainment
Betyg: 3

The McMasters är en rätt udda western. Den fanns ute som hyrvideo i Sverige på 80-talet under titeln Mr. McMaster, men jag hyrde den aldrig, jag hade aldrig sett den innan jag nu klämde denna nya DVD-utgåva.

För regin står Alf Kjellin, som hade en lång karriär som skådespelare och regissör både i Sverige och i Hollywood. Han regisserade drivor av avsnitt av kända TV-serier, däribland Apornas planet, Columbo och Familjen Macahan. The McMasters, som kom 1970, är en biofilm, men den ser rätt billig ut, lite grand som ett avsnitt av en TV-serie, eller kanske snarare som en exploitationfilm. Kanske använde Kjellin sig av ett TV-team när han gjorde filmen.

Inte en alltför vacker utgåva

Jag ska även tillägga att denna svenska utgåva inte är alltför vacker – av någon anledning är den släppt i fel format. Den visas i så kallat pillarbox-format, med svarta fält till höger och vänster om bilden, som är i formatet 4:3. Men, trots detta är bilden aningen hopklämd. Alla är lite långa i ansiktet. Min TV har en rad olika format att välja mellan för att fixa sådant här, men det gick inte att sträcka ut bilden så att den blev korrekt.

Svart man slogs för nordstaterna

Det här är en rå film om rasism i vilda västern och skådespelaruppbådet är smått fantastiskt – om än märkligt. Brock Peters spelar Benjie, en svart man som slogs för nordstaterna. Han återvänder hem till sin före detta husbonde McMasters (Burl Ives), som tycker bra om Benjie och gör honom till sin kompanjon. Benjie blir delägare i ranchen och tar sig efternamnet McMasters.

Vill hänga indianer

Rasismen frodas och många i den lilla staden ser inte på Benjie med blida ögon, framför allt inte den enarmade sydstatsofficeren Kolby (Jack Palance), och dennes psykopatiska anhang, med LQ Jones i täten. De vill få bort Benjie – och de vill hänga några indianer som dykt upp i trakten. Två av indianerna spelas av David Carradine, som ju är vit, och Nancy Kwan, vars far var kines. Hur tänkte rollbesättaren här? Dessutom spelar David Carradines far, John Carradine, präst i staden. Det här är jättekonstigt.

Jagar, våldtar och gifter sig

Benjie själv är ibland en moraliskt tveksam man. Han får indiankvinnan i present av Carradine, han jagar henne, våldtar henne, varpå han gifter sig med henne, och hon verkar förlåta hans tilltag. Då tar det hus i helvete. Kolbys mannar attackerar, våldtar, misshandlar, eldar och mördar. Benjie och hans vänner ligger pyrt till. Eftersom Bernie har en tendens att bete sig som en dåre när han blir arg, blir situationen än värre.

Riktigt rejält onda, galna och rasistiska

Ett par av action- och slagsmålsscenerna är lite märkligt iscensatta och filmade, det syns lite för tydligt att de inte klipper till på riktigt, i synnerhet i ett kort klipp där en skurk får en smäll med en gevärskolv. I övrigt är det här rätt bra, Kolby och hans anhang är riktigt rejält onda, galna och rasistiska, Jack Palance tar i ordentligt och glöder av vansinne.

Som tittare vill man verkligen se detta pack dö i förtid och då inte av naturliga orsaker. Speltiden är på under 90 minuter, så filmen hinner inte bli tråkig. Även gamle, fine RG Armstrong syns i en mindre roll.

print

Här kan du se Mr McMaster (1970)

Våra samarbetspartners