SCOOBY-DOO I VILDA VÄSTERN (Scooby-Doo! Shaggy´s Showdown)

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Animerat hundgöra, USA 2017
Regi: Matt Peterson
Originalröster: Frank Welker, Grey DeLisie, Matthew Lillard, Kate Micucci, Carlos Alazaqui
DVD/Blu-ray/VOD
(Warner Home Video)

BETYG: TRE

När jag var barn var Scooby-Doo det jag helst ville se på TV. Åtminstone när det gällde tecknat. Jullovsmorgnarna 1971, 1972 och 1973 hade Beppe Wolgers ett program som hette DÄR ÄR DU, HÄR ÄR JAG, och i detta visades Scooby-Doo som sista inslag i varje avsnitt, alldeles innan – eller efter – Beppe trillade ner i en pool. Jag minns inte om Scooby visades i samtliga tre säsonger. Därefter dök Scooby upp i ytterligare ett par jullovsmorgonprogram, och jag blev alltid besviken när jycken inte var med – som i TRAZAN APANSSON 1976.

På 1970-talet visades främst östeuropeiska animationer när det skulle vara tecknat i barnprogram. I alla fall är det så jag minns det. Därför var allt från Hanna-Barbera, de få gånger det visades, högtidsstunder. I synnerhet Scooby-Doo. Jag tyckte att det var roligt, spännande, mysigt och snyggt tecknat; och det var något speciellt med musiken, ljudeffekterna och rösterna. Fast när jag som vuxen sett om gamla avsnitt av de första säsongerna (från 1969 och framåt), konstaterar jag att det inte alls är så bra som jag minns det – och som jag vill att det ska vara.

Scooby-Doos program har haft många olika inkarnationer. Först hette det SCOOBY-DOO, WHERE ARE YOU!, ett tag var det THE SCOOBY-DOO SHOW, ett tag THE NEW SCOOBY-DOO MOVIES, och senare kom ytterligare varianter. Jag har ingen koll. Och Scooby-Doo produceras fortfarande efter snart femtio år. Det finns dessutom en hel hög långfilmer.

Häromåret såg jag SCOOBY-DOO MÖTER KISS, som var rätt bra. Förutom den tror jag inte att jag sett några av filmerna som gjorts direkt för DVD. Nu såg jag den senaste – SCOOBY-DOO I VILDA VÄSTERN. Även denna visade sig vara rätt bra, faktiskt.
Mysteriegänget hamnar på en ranch i västern. Ranchen fungerar som en turistanläggning, men besökarna har skrämts bort av ett spöke. En illasinnad desperado går igen. Denne desperado är en av Shaggys förfäder – och eftersom spöket ser ut precis som Shaggy, är folk rädda för den sistnämnde.

Det finns inte så mycket att säga om fallet Mysteriegänget löser. Det är det gamla vanliga – någon har klätt ut sig för att skrämma bort folk, så att det blir fritt fram att lägga vantarna på vad det nu var. Däremot innehåller SCOOBY-DOO i VILDA VÄSTERN massor av roliga inslag och kul dialog. Roligast är att Velma hatar ett visst typsnitt, hon får utbrott när hon ser det. Animationstekniskt är filmen helt okej.
Köper man DVD:n får man mycket bang for the buck.

Som bonusmaterial kommer först ett fyrtio minuter långt avsnitt av THE NEW SCOOBY-DOO MOVIES från 1972, i vilket Mysteriegänget hamnar i vilda västern och träffar The Three Stooges. Filmen är extremt slarvigt gjord; illa tecknad och humorbefriad, och det var rätt svårt att se klart den. Därefter följer ett västernavsnitt av SCOOBY-DOO, WHERE ARE YOU! från 1969. Detta drygt tjugo minuter långa avsnitt är så som jag minns Scooby från min barndom. Visst är det simpelt, men det är något speciellt med musiken, rösterna och ljudeffekterna; något mysigt. Kanske är det minnet av barndomens högtidsstunder som spökar. Och ja, självklart såg jag DVD:n med originalrösterna – här finns även svenskdubbade versioner.
Sist på skivan ligger ett sjuminuters västernavsnitt med Scooby-Doo och Scrappy-Doo från 1979. Det är hemskt.

Men vad gäller långfimen SCOOBY-DOO I VILDA VÄSTERN: det är onekligen intressant att Scooby-Doo är betydligt bättre (och ganska annorlunda) idag än serien var under storhetstiden på 70-talet. Matthew Lillard är förresten den som gör Scoobys röst nuförtiden.
För övrigt såg jag en Scooby-Doo-film på bio i slutet av 1970-talet. En söndagsmatiné på Maxim i Landskrona. I denna film mötte Scooby Läderlappen. Jag kollade nu på Svensk Filmdatabas och ser att det gjordes en film 1972 som hette SCOOBY-DOO MEETS BATMAN, men enligt databasen biovisades den inte, utan släpptes direkt på DVD 2009. Detta stämmer inte. Under titeln SCOOBY-DOO PÅ SKURKJAKT MED LÄDERLAPPEN OCH ROBIN släpptes den på video två gånger under 1980-talet, och det måste ha varit denna jag såg på bio. Av allt att döma har filmdatabasen missat denna biopremiär.

skriven 2017-04-03

print

Våra samarbetspartners