ABIGAIL – skön actionladdad skräckthriller med smart dialog

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Matt Bettinelli-Olpin & Taylor Gillett
Skådespelare: Melissa Barrera, Dan Stevens, Alisha Weir, William Catlett, Kathryn Newton
Premiär: 2024-04-19
Betyg: 4

Från regissörsduon bakom den lysande, mörkt humoristiska skräckfesten i gothmiljö, Ready or Not och fina uppryckningen av Scream-franchsisen via ”femman” och ”sexan” kommer Abigail, en film som inte alls är vad den utger sig för initialt.

Det som börjar som ett kidnappardrama med thrillertycke fortsätter nämligen så småningom som något helt annat. Ett faktum är dock att titelfiguren, unga ballerinan Abigail rövas bort. Av ett gäng bad guys med vitt skilda karaktärsdrag. Vilket förstås har sin poäng.

Handlar om massor av pengar

Samtidigt behöver ingen ens fundera över vad motivet till dådet är. För det handlar givetvis om pengar. Massor av pengar. Barnets pappa Kristof Lazar är nämligen snorrik in absurdum, och nu är tanken att han ska få hosta upp duktigt.

I väntan på den stora betalningen anvisas gänget av sin uppdragsgivare att spendera väntetiden i hans gothdoftande gamla slott. Ett sådant inte alldeles olikt det som presenteras i just Ready or Not, bör tilläggas.

Actionladdad åka av

Man skulle kunna säga att de två regissörerna därmed är tillbaka på den filmiska brottsplatsen. Sedan behöver det väl knappast nämnas att handlingen skiljer sig ganska rejält från denna ovannämnda hit. Det enda man kunde vara säker på när skräckkarusellen sätter igång på allvar är att det ska bli actionladdad åka av på ett begränsat utrymme.

För det är klart att Abigail inte bara är ett offer. Alla som sett trailern vet vad det handlar om. Så varför låtsas att det är en spoiler att berätta. Att flickebarnet är en vampyr, alltså. En obehaglig överraskning för skurkarna, men knappast för oss i publiken på grund av det vida visade trailersläppet.

Svettig instängd thrillerstämning

Men Abigail har oavsett vilket mycket mer än detta avslöjande på pluskontot. Det här är nämligen en riktig underhållande skapelse präglad av berättarglädje, svettig instängd thrillerstämning, skräckartade effekter och åtminstone ett par twists man inte såg komma.

Skådisarna tar ut svängarna

Utöver detta vankas det även en färgstark rollbesättning som levererar rolig, smart och icke minst underhållande tjafsig dialog. Samtidigt är det även värt att poängtera att filmen i hög grad lever på att skådisarna tar ut svängarna med sina tydligt utmejslade karaktärer. De har roligt med dem helt enkelt, och det märks verkligen.

Och jag sade väl att man inte bangar för blod heller. Eller inte. Hur som helst, i det avseendet finns till och med explosiva kvaliteter i denna skapelse.

print

Våra samarbetspartners