THE LOST CITY – myspysigt lättviktig skattletarfilm med Bullock, Tatum och Pitt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Aaron Nee och Adam Nee
Skådespelare: Sandra Bullock, ChanningTatum, Daniel Radcliffe, Da´Vine Joy Randolph, Brad Pitt
Premiär: 2022-04-20
Betyg: 3

Till att börja med ska villigt erkännas att betyget här till höger satt långt inne. För ojämn rent allmänt och lite väl slö i dramatiken ibland, var min initiala tanke, men sedan när jag tänkte efter köpte jag trots allt den myspysiga stämningen utan direkt allvar i botten. Ja, också har jag ju alltid varit svag för Sandra Bullock ända sedan hennes tidiga vandring på stjärnhimlen i sådant som Demolition Man, Speed och Medan du sov

Fast med detta sagt, särskilt märkvärdig är inte The Lost City. Däremot är den faktiskt i besittning av en avsevärd mängd charm och förlitar sig inte direkt på hämningslösa actionsekvenser det inte sällan smäller om i parti och minut à la nu senast testosteronstinna Uncharted.

Att dra paralleller till 80-talsklassiker

Vad det hela handlar om? Well, ni som är tillräckligt gamla för att ha upplevt 80-talsklassikern Den vilda jakten på stenen med Michael Douglas och Kathleen Turner lär lätt kunna dra en del paralleller eller till det här utan att direkt ha anledning att hävda att man kalkerat helheten rakt av.

Sant är dock att The Lost City precis som nämnda 80-talsklassiker har en kvinnlig författarinna av romantiska äventyrsromanser i centrum. Här går hon under namnet Loretta Sage. Hon tycks oförmögen att avsluta sin femtioelfte heta roman med hunken Dash McMahon i fokus. Ändå tvingas hon ut på en promotionturné av välbekant fånigt snitt av sin ihärdiga redaktör Beth.

Har snöat in på dyrbart skattletande

Så långt är allt gott och väl. Typ. Dessvärre vill det sig inte bättre än att Loretta kidnappas av en viss Abigail Fairfax. en stenrik arvtagare till ett mediakonglomerat som snöat in på dyrbart skattletande utan att egentligen ha mycket koll. Han är nämligen övertygad om att Loretta kan hjälpa honom hitta en skatt på en exotisk ö mitt i ingenstans. Enkom för att sådana inslag figurerar i hennes romaner.

Gör en kass figur som djungelhjälte

Men så är heller inte Fairfax den vassaste kniven i lådan. Däremot gör Harry Potter själv, Daniel Radcliffe honom onekligen som en underhållande överspänd och smått uppskruvad knäppis med synbar kontroll man aldrig vet vad man har. Och på tal om det där med brist på intelligens. Channing Tatum sparrar på välbekant sätt Sandra Bullocks karaktär som he-mannen med god förmåga att riva av sig tröjan på de där pressträffarna snygg och inte så mycket mer. För som djungelhjälte gör han en kass figur.

Brad Pitt snor varenda scen

Det gör å andra sidan inte Brad Pitts ”man of action” Jack Trainer. Pitt gör ett sant proffs med militär bakgrund, som vet precis vad han gör där i djungeln. Det är uppenbart att Pitt driver med sin hjältepersona, och han gör det med uppenbar inspiration. Mannen snor precis som Radcliffe varenda scen han är med i innan han försvinner lika snabbt som han dök en stund tidigare.

Klassikerstämpel är grundmurad

Så som synes lever The Lost City i hög utsträckning på sina stjärnors uppenbara charm och förmåga att lyfta material som inte alltid håller måttet. Men med detta sagt, således överträffar detta verk då heller inte på långa vägar vare sig Den vilda jakten på stenen. Eller för den delen Jakten på den försvunna skatten. Deras gemensamma klassikerstämpel är liksom grundmurad.

Fast det betyder alltså inte att The Lost City inte kan vara väl värd att se för den lättviktigt äventyrstörstande ändå. Det har nog alla som läst denna text från början insett vid det här laget.

print

Våra samarbetspartners