HENGE, Plan B, Malmö den 5 april 2024 – intergalaktisk rymdmusik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Från en okänd planet har bandet Henge kommit till jorden för att rädda mänskligheten från utrotning. Jag missade dessvärre både början och slutet av konserten av olika anledningar men det jag hörde var väldigt roligt och bra. Cosmic Dross är deras egen benämning på genren. Och i själva verket kommer de från Manchester.

Medryckande syntslingor med trallvänliga refränger som fastnade direkt. Det låter blipp-blopp/Nintendo, och de två keyboardisterna vrider fram en massa roliga ljud. Vår gitarrlirande frontman som lystrar till namnet Zpor har en glaskula på huvudet som det blixtrar och lyser om, och med sin översteprästrock sjunger och pratar han sig genom Get a Wriggle on från nya plattan. Med massor av röstförvrängning blir även sången som ett instrument. Demilitarise var även den en låt som fastnade.

Inspiration från andra rymdkusiner

Det har ju funnits ett antal band som hävdar att de kommer från andra planeter och skulle jag nämna något annat band är det närmast GONG, som på sin tid hävdade att de flög hit i tekannor. Nu pratar vi 70-tal och vad de använde för tobak kan ni själva fundera ut…

Underhållande och sevärt

Henge är väldigt underhållande och musiken är både glad och rolig, vilket märktes både på scen och i publik som dansade med för fullt. Det låter ibland som ledmotiv till någon sci-fi serie för att helt plötsligt bli tämligen tungt och rytmiskt. Med två synthgubbar var det många ljud de frambringade. Eller lät det som musiken från något proggigt barnprogram från 1974. Jag får även vibbar till band som Sparks.

Svettband och serietidning

I merchen kunde man köpa både skivor, svettband(!) och en serietidning där de avbildas som räddare av denna planet. Den ska jag försöka förstå samtidigt som jag lyssnar på deras senaste platta för tredje gången i rad. Allt för att få en helhetsbild av detta band.

Sammanfattning kanske?

Överraskande bra, roligt och medryckande. Det är omöjligt att inte ryckas med av deras glädje och knäppa budskap. Blippande syntar, tunga grooves och dansanta rytmer gick absolut hem hos publiken.

print

Våra samarbetspartners