DAN HYLANDER, Slagthuset, Malmö den 5 april 2024 – Bella Notte rakt upp och ner

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Raj Montana Bands självbetitlade debut gjorde nog inget större avtryck utanför Malmö. Nja kanske lite mer än lite, men det var ändå fröet till att något stort skulle ske. Nästa platta Döende oskuld innehöll hitsen Nattåg och Höst, och bandet växte både till antal medlemmar och fans. När sedan September släpptes med megahits som Farväl till Katalonien och Solregn var de ett band som var stora över hela Sverige.

Vid denna tid hade Py Bäckman blivit en del av bandet, som nu hade fått både Dans och Pys namn innan Raj Montana Band. Under slutet av 1981 var det dags för en ny turné, och bandet bestämde sig för att dra ut med enbart nya låtar. Vilket kulminerade med en avslutande spelning i Malmö som förevigades i tvillingplattorna Bella Notte och Belle Du Jour. Konceptet med tvillingplattor fortsatte med de nästkommande två releaserna fram till avskedsplattan livedubbeln Telegram… Långt farväl.

Rätt tid med Bella Notte rätt upp och ner

Det är nu 42 år sedan Bella Notte släpptes och efter att tidigare ha kört både Döende Oskuld och September rätt upp och ner så kändes väl rätt att göra det det samma med Bella Notte nu. Bandet är ju inte det samma och tvillingen Py är inte heller med dock är Hasse Olsson på orgel, fortfarande med samtidigt som de nya medlemmarna gör ett gediget arbete och låter ingen bli besviken.

Gott spelhumör

Det var ju September-spelningen som släckte det gamla Kulturbolaget, så det är väl passande att Bella Notte inleder den första Dan Hylander-spelningen på nya KB, aka Slagthuset. Riktigt utsålt var det inte men nog fasiken var det mer folk än i höstas på KB:s avslutningsfester. Dan var på gott spelhumör och på sedvanligt manér flöt snacket på mellan låter med anekdoter kring vad som komma skall.

Andra guldkorn

Men tro inte att det bara var Bella Notte som spelades. För publiken bjöds ju även på en hel del andra guldkorn från Dan Hylanders digra låtskatt. Hits som Skuggor i skymningen, Vykort vykort, 21/3, Svart kaffe och Farväl till Katalonien.

Överraskning med Yvette Eklund

Det bjöds även på nyare ess som Du är det vackraste samt även ett par spår från senaste plattan Indigo men inget från kommande plattan Katharsis. Dock fick publiken en överraskning när Yvette Eklund dök upp på scen under första extranumret, duetten Det vet bara jag. Traditionsenligt avslutade man med Little Feats Willin’.

Summa summarum så var det en underbar nostalgitripp blandat med nyare minnen som förgyllde en regntung lördagskväll i Malmö City.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 
 

print

Våra samarbetspartners