DAN HYLANDER, KB, Malmö den 14 september 2023 – slutet är nära

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Sista kvällen på KB på Bergsgatan 18 blev plötsligt två kvällar då det sattes in en extra konsert med avslutningsartisten Dan Hylander. Dan stänger som bekant KB på lördag men redan i torsdags fick vi uppleva hur avslutningen kan arta sig. Förhoppningsvis blir det även nån överraskning.

Det finns få artister som har en så pass stark historik med en konsertarrangör som Dan Hylander har med Kulturbolaget. Dan var den första artisten som spelade när Kulturbolaget öppnades på Erikslust och har sedan uppträtt här fler gånger än fingrarna räcker till. Lite fun fact; Dan Hylander spelade även på KBs 20-års jubileum 2002 tillsammans med Peps Persson (hittade biljetten till denna konsert av en slump häromdagen).

Uppdaterat Raj Montana Band

Dan Hylander har under alla dessa år haft en hel del olika band uppsättningar med sig, mest känt blev han med Raj Montana Band, och i kvällens uppsättning finns en av vapendragarna med, nämligen Hasse Olsson (sedan finns även Raj Montana-basisten Ola Johanssons dotter, sångerskan My Olasdotter, med i dagens band). Annars är det en relativt ny sättning som kompar Dan. Nu har jag dock missat ett par spelningar post covid, så exakt hur ny den är är svårt att säga.

Richard Lindgren – en annan KB-favorit

Innan det var dags för Dan Hylander att äntra scenen fick en annan KB-favorit äran att värma upp publiken, nämligen Malmös egen Bob Dylan, Richard Lindgren. Det började emellertid inte så bra på grund av småstrul med gitarren, så det fick bli en låt på pianot istället.

Det blev även en Dylantolkning i form av Tomorrow Is a Long Time denna ”sista” kväll. I kväll uppträdde Richard solo och han alternerade pianospelandet med den akustiska gitarren. Vid pianot påminner Richard en del om en kombination av Brel och Tom Waits minus herr Waits raspiga whiskeyröst. Richard tog farväl av KB med att avsluta på svenska med Bara om min älskade väntar.

Kunde ha spelats på Erikslust 1982

Dan Hylander körde igång med Aldrig sluta drömma från senaste plattan Indigo. Denna följdes passande nog av Bella Notte, ni vet den låten med den inledande textraden ”Vi glider in mot Malmö city”.

Sedan fortsatte det med I minnen från samma platta (Bella Notte), och dessa låtar kan också mycket väl ha spelats när Kulturbolaget invigdes på Erikslust den där februarikvällen 1982.

Teknikstrul med September

Därefter körde bandet i stort sett hela plattan September rakt upp och ner, med undantag av En stjärna släcks i ögonvrån. Även Dan hade dessvärre teknikstrul, fast denna gång var det en iPad som hade fel på inställningarna i form av en ständigt slocknande skärm,

Något keyboardisten Micke Littwold kunde fixa med ett enkelt knapptryck. IPaden används som bekant som textpärm av en hel del band numera. Den passande September-odyssén körde igång med Fallna löv.

Klassiker idag

Sedan fortsatte det av bara farten med låtar som spelades på KB:s premiärkväll.
Kanske inte hela plattan, men absolut de flesta och definitivt de som blivit klassiker idag som Solregn, som skrevs till minne av Little Feats Lowell George, och Farväl till Katalonien. Under Silver steg ju även Mys kollega Petra Wahlgren fram och spelade fiol, något hon gjorde ett par gånger till under konserten.

På tal om Tom Waits så fick vi ju också njuta av Dan Hylanders underbara tolkning av Jersey Girl här kallad Natten är gryende även försvenskningen av You Can’t Hurry Love aka Komedianterna bjöds det på.

Hitparad

Det var en kväll till bredden fylld av nostalgi, minnena flödade tillbaka ända till de sena tonåren då vårarnas och höstarna höjdpunkter var att se Raj Montana Band live på Kulturbolaget.

Efter September-sjoket var slut blev det lite av en hitparad som inleddes med 21/3 och sen fortsatte det låtar som Och allt jag rymmer, Mamma tro mej, I hemlighet, Vykort, vykort och Svart kaffe och det avslutades med Skuggor i skymningen.

Anekdoter

Som vanligt när det gället Dan Hylander så var ju mellansnacket både rikt och broderande med en hel del anekdoter om hur låtarna kom till och var inspirationen kom ifrån.

Höstigt extranummer

Jämfört med tidigare kvällar här under KBs Final Countdown var temperaturen i lokalen inte över kokpunkten, men å andra sidan knackade hösten på dörren utanför just denna gång, och passande nog var första extranumret just Höst.

Övriga musiker, som inte nämnts tidigare, denna kväll var Patrik Lundström på gitarr, Peter Damin på trummor och Mackan Englund på bas.

Och som sig bör, så som det gjort de senaste tio åren eller något ditåt, avslutades kvällen med den tidigare nämnda Lowell Georges Willin’.

Klicka på valfri bild för att se bildspelet.
 

print

Våra samarbetspartners