NIKLAS STRÖMSTEDT : OM – underhållande och intressant från en trevlig prick i poplandet

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Genre: Konst & underhållning
Antal sidor: 310
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-01

Eva Dahlgren, Anders Glenmark, Orup, Lena Philipsson, Mauro Scocco, Uno Svenningsson och självklart, Tomas Ledin. Alla tillhör de det givna gardet av svenska artister som personifierar företrädelsevis åttio- och nittiotalets svenska pop-adel med brett tilltal.

Ja, också då Niklas Strömstedt, förstås. Men vem kunde se att det skulle bli en biografi till slut. Inte jag i alla fall även om han förvisso fått en förhöjd profil på senare är med showen Storhetsvansinne med tillhörande bok och TV-serien Tack för musiken.

En tröttsam töntstämpel

Fast å andra sidan har sångaren en lång karriär att falla tillbaka på som rättfärdigar en biografi. Trots att berättelsen mer bekräftar – om än med sympatisk nyans – en tröttsam töntstämpel än bjuder på vidlyftigt rockliv.

Men det finns förstås andra värden än upprapande av häftigt leverne, och i Om berättas den från början redan innan Niklas nådde vaggan den 25 juli 1958.

Sällsynt form av blodcancer

Det var en annan tid, skriver Strömstedt. Pappa Bo fick inte se sin nyfödde son på sjukhuset, utan skickades ut i natten utanför innan han några dagar senare tvingades bege sit till Stockholm och arbetet på den stora tidningen igen.

Samtidigt visade det sig att bebisen led av en sällsynt form av blodcancer, som endast läkarna i Lund kunde rå på. Tala om dramatiskt välkomnande till världen.

Pekade mot ett liv i toner

Men oavsett vilket, att musiken skulle hamna i fokus stod tidigt klart. Från dans till Haydns trumpetkonsert som tvååring via test av diverse instrument i koltåldern, takspelning i småskolan med kompisarna, all möjlig aktivitet på fritidsgård och slutligen DJ-gig på heta nattklubben Atlantic pekade framtiden mot ett liv i toner.

En del av en exklusiv bubbla

Men associationen med Ulf Lundell då, undrar måhända den otålige. Finns inte den nedtecknad? Jovars, fattas bara. Den biten tar en tydlig plats i historien Via DJ-kollegan Hasse Huss, som var bästa kompis med EMI-producenten Kjell Andersson. Vilken i sin tur producerade just Lundell. Och därmed var Strömstedt plötsligt en del av en exklusiv bubbla.

Förvandlades till något större av riktiga proffs

Och på den vägen var det. Nästan. Men att kombinera sena nätter på Atlantic med gymnasiet var ingen höjdare. Särskilt inte när låtskrivandet också börjat komma igång.

Någonstans här beskriver sångaren en inspelningssession av några tidiga låtar, och den tillhörande euforin han kände när något han bara haft i huvudet förvandlades till något större av riktiga proffs. Med Gyllene Tiders Per Gessle och Mats Persson som andäktiga åskådare dessutom.

Ungefär så, och det är väl i samband med episoder som denna man verkligen känner närhet och engagemang till det som berättas. Det är vid sådana tillfällen ärligheten och genuiniteten skiner igenom fullt ut i Om.

Turné med författaren till Jack

Men tillbaka till Lundell. Så småningom fick Strömstedt frågan av Kjell Andersson. Ville han ut på turné i egenskap av keyboardist med författaren till Jack. Svaret var självklart, men det var hårda bud. Massor av låtar skulle övas in på kort tid. För den nördige kan här berättas att det handlade om Ripp Rapp-turnén för den orutinerade 21-åringen.

Detta var början på ett hyfsat fruktbart samarbete med den store rockpoeten, men det rådde ingen tvekan om vem som var boss även om en annan alfahanne i sällskapet, Mats Ronander försökte konkurrera.

Stämningen dog med fråga om kokain

Och på tal om Ronander. Denne bidrar med den enda riktig rock’n’rolliga historien. Vid något festligt (turné)tillfälle kan Strömstedt berätta att gitarristen drog fram en liten påse kokain och undrar om någon vill ha, varpå den goda stämningen bara dog. Vi talar bokens mest obekväma situation här. Utan konkurrens.

Om skrevs på en Atari-dator

Men Lundell i all ära. En än mer central plats i Om har givetvis solokarriären och äventyret med GES. Som bekant kom det stora sologenombrottet innan guldgrävandet med Glenmark och Orup, och här får vi minsann reda på att sången Om skrevs i en hast på en Atari-dator.

Albumet fick in mig på svensk musik

Sedan kom albumet Om! där på hösten 1987, och sålde ”galet bra”. För egen del minns jag att det här var skivan som fick in mig på svensk musik för första gången. Innan dess hade det bara varit amerikansk och engelsk pop och rock som avnjutits. Förutom Abbas lysande Arrival då, dussinet år tidigare.

Tidlöst hög 80-tals-popklass

Men så är också Om! är ett album som alltjämt håller tidlöst hög 80-tals-popklass. Även om det är svårt att bortse från att fina balladen Vart du än går har tydliga likheter med Richard Marx välförtjänta klassiker Right Here Waiting.

Mindre känt är produktionsuppdragen strax innan åt tidiga Lili och Sussi – med tillhörande idag skämmiga omslag – och Millas mirakel, men det är sådana nördiga saker som bör innefattas i en popbiografi.

Intressant för den nördigt lagde

Också går Strömstedt igenom de andra omtalade sakerna; Rocktåget med Tomas Ledin och Lena Philipsson, Husbands, coverbandet med Lasse Lindbom, Triad och så vidare.

Fast höjdpunkten är föga förvånande den där VM-låten som gav upphov till trion GES. Fast egentiligen var det endast Strömstedt själv som blev ombedd att skriva av Svenska Fotbollsförbundet. Men då blev Glenmark och Orup så avundsjuka att de också fick hänga på i skrivarstugan ändå. Se där ännu en intressant grej för den nördigt lagde.

Livets funderingar

Fast allt som glimmar i Om är inte nödvändigtvis kopplat till musiken. Istället är det mesta som relaterar till livets funderingar och privatlivet listat här och där i boken under rubriken Om. Det är också i dessa kapitel sångaren blir som mest personlig.

Titeln Om en saknad kritiker säger till exempel det mesta, och det är pappa Bo Strömstedt som åsyftas. Efter en mental urspårning av en nioårig Niklas tassade han alltid på i ullstrumporna om vad han tyckte om sonens prestationer. Måhända av rädsla för reaktionen om hans respons inte var positiv. Strömstedt Jr. ångrar än idag att han aldrig tog upp det här med pappan.

Relationssvårigheter och feltänk

Den chockartade nyheten om Efva Attlings tack och hej i kölvattnet på romansen med hennes framtida fru Eva Dahlgren berörs också som hastigast under Om-rubriken. Liksom en drapa om relationssvårigheter rent allmänt där både egna och forna partners feltänk och tillkortakommanden avhandlas.

Kalkonhals och livets förgänglighet

Och när vi nu ändå är inne på personliga spörsmål, så bör nämnas att livets förgänglighet också tas upp. Ett besök i fåfängans tecken över oron med en kalkonhals ledde sångaren dit. Och nej, det blev inget skärande i halsen för att fixa till den där hängande huden.

Sympatisk man med själviska perioder

Men för att nu summera: det är väldigt lätt att uppskatta den här boken. Den är skriven av en sympatisk man i sina bästa äldre medelåldersår som är generös mot sina vänner och försöker vara en god make till sina partners och en förstående pappa till sina barn. Även om han förvisso här också är tydlig med att han haft sina själviska perioder där musikerskapet kommit både först och främst.

Verkligen just en trevlig biografi

Strömstedt är en trevlig prick, helt enkelt, och det avspeglas i denna lika underhållande som intressanta inblick i en svensk popstjärnas vardag fjärran från de samtida internationella rockstjärnornas excesser.

Sedan brukar ett adjektiv som trevlig närmast betraktas som ett skällsord, men det här är verkligen just en trevlig biografi där varken skandaler eller elaka omdömen om kollegor eller andra vädras bara för sakens skull.

print

Våra samarbetspartners