MIKAEL JOSEPHSON : SVENSK FILMHISTORIA – informativ och rikt illustrerad tegelsten

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Trafik-Nostalgiska Förlaget
Genre: Film
Antal sidor: 366
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2022-06-20

Det fanns en tid då det låg ett tjugotal biografer i Malmö och säkert lika många bokantikvariat. Nu skriver jag femtiotal eftersom det var då jag var en stadig besökare hos både den ena och den andre. Då fanns naturligtvis inte nätet, DVD och annat som kunde konkurrera med en avkopplande stund i biomörkret avrundat med en bra bok i sängen.

I dag har spelplanen förändrats när TV med alla sina kanaler och möjligheten att få sina informationer bara genom att trycka på några knappar på datorn gjort att böcker och biobesök mer blivit ett exklusivt nöje än en var mans egendom.

Kallades för Sveriges Hollywood

En riktigt bra film eller bok kommer dock alltid att överleva tidens tand, och nu har ett måste för filmfantaster i form av en så kallad tegelsten signerad Mikael Josephson sett dagens ljus Svensk filmhistoria: Historien om AB Svensk FIlmindustri – från stumfilm till idag. I mer än 100 år har SF varit Sveriges ledande  filmbolag och Filmstaden ute i Råsunda kallades inte för inte Sveriges Hollywood.

Rikt illustrerad med 500 bilder

Jag skulle kunna skriva spaltkilometer av superlativ om de 366 sidorna med informativ men – och detta är viktigt – lättläst text skriven av en filmfantast och inte en expert som utgår ifrån att läsaren redan vet allt och framförallt, vill veta allt. Rikt illustrerad med 500 bilder från SF:s arkiv, men också från många privata samlingar där ofta de verkliga godbitarna finns. Det ligger till exempel massor av bilder av Stan Laurels och Oliver Hardys Europaturne i slutet av deras karriär tagna av fans och privatpersoner.

Avspark 1919

Tillbaka till boken igen gör vi inledningsvis avspark med starten 1919, och så får vi följa årtionde efter årtionde med presentationer av filmer, skådespelare, regissörer och fotografer som satt sina fotavtryck i den svenska filmmyllan.

En del blev namn i Hollywood

Jag är medveten om att många namn i dag bara är just namn, men en gång fyllde de biosalongerna, och en del blev också namn i Hollywood, typ Ingrid Bergman och Nils Asther. Regissörer som blev pionjärer bland “de stora elefanterna” Victor Sjöström, Mauritz Stiller (som ju bägge också var skådespelare) och Charles Magnusson bland andra är givna precis som Sveriges svar på de fantastiska Barrymore (John, Lionel och Ethel), familjen Ekman alltså två gånger Gösta och däremellan kommer Hasse.

Affischer kostar en bra slant idag

Boken har som sagt många unika bilder, men något som gläder mig mycket är att också filmaffischerna finns med i bild. Många av dem, som till exempel de med Bergmans filmer, inklusive den på sin tid så omtalade Sommaren med Monica kostar idag en bra slant på auktionerna i USA.

Åldrades med välbehag

Även om boken går i tungvikt finns det naturligtvis inte plats mer än för en begränsad information om filmerna eller skådespelarna, men i kombination av en fin bild täcker det väl behovet. Således kan vi få en bild av svensk films förste älskare som åldrades med behag och höll ställningen som “krutgubbe”, Edvin Adolfsson och två aktörer som visste sitt värde.

Ängeln Gabriel rusade runt i paradiset och ropade efter en psykiater. Vår herre har gripits av storhetsvansinne, han tror att han är George Rydeberg. Tor Isedal sade, således ”Det spelar ingen roll hur många priser eller succéer jag får, jag kände mig inte som skådespelare förrän den dag Jarl Kulle behagade hälsa på mig i studion”.

SF och de sju mest dragande filmerna

Nu ägnar sig boken inte bara åt SF utan även Europafilm och Sandrews får vara med på ett hörn då de ju onekligen dragit sitt strå till stacken även om SF står för de  sju genom tiderna mest dragande filmerna. Europafilm hade ju lyckats med konststycket att låsa samtidens populäraste skådespelare Edvard Persson, som inte likt de flesta skådespelare rörde sig mellan olika filmbolag.

Jerry Lewis Sverigeprojekt

Inte förrän en viss Lasse Åberg kom in på banan rök Perssons rekord. Europafilm stod ju också bakom Jerry Lewis Sverigeprojekt Dagen då clownen grät som drogs in men lär få gå upp i år om den nu bortgångne Lewis får som han ville.

Vid sidan om all intressant info om filmens bedårande värld och bilder av gamla biljetter och filmannonser får vi som bonus roliga och underfundiga anekdoter som lättar på stämningen.

Polisen Fridolf och busen Edvard fick ombytta roller

Nu frågar kanske någon ”Varför stod det så lite eller till och med inget om just min favorit?”. Kanske därför att hen inte var på SF eller ens Europafilm eller Sandrews. ”Varför stod där så mycket om Fridolf Rhudin?”, frågar någon annan. Låt mig svara med en liten anekdot. När Hemliga Svensson gick upp var där en stor bild av polisen Fridolf (som toppade rollistan), som tog busen Edvard i kragen.

När filmen gick upp igen tio år senare var det busen Edvard (som toppade rollistan), som tog polisen Fridolf i hampan. Kort sagt Rhudin var mycket stor under den korta sommar han dansade. Jag skulle kunnat skriva och utveckla varje sida i den här boken men det räcker varken tid eller plats till, så jag upprepar att är ni inte filmintresserad så blir ni efter att ha avnjutit den här boken i ord och bild.

print

Våra samarbetspartners