DAMSEL – är lite Lara Croft över Millie Bobby Brown

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Juan Carlos Fresnadillo
Skådespelare: Millie Bobby Brown, Ray Winstone, Angela Bassett, Brooke Carter, Nick Robinson
Land: USA
År: 2024
Genre: Action, Fantasy, Äventyr
Längd: 110 minuter
Visas på Netflix
Betyg: 2

Ännu en Netflixpremiär på en Netflixproduktion, denna gång på en amerikansk sådan, av en spansk regissör, inspelad i Portugal, och med en engelsk skådespelerska i huvudrollen.

Damsel– som i ”Damsel in distress. Det vill säga, ”flicka i nöd”, eller ”dam i nöd”. Ja, egentligen är det väl ”ungmö i nöd”. Ett fantasyäventyr som gick loss på 70 miljoner dollar. Om det var ett sammanträffande att filmen hade premiär på internationella kvinnodagen vet jag inte, men här har vi ännu en slagkraftig hjältinna.

Illasinnade planer

Millie Bobby Brown spelar Elodie, dotter till lord Bayford (Ray Winston) och styvdotter till lady Bayford (Angela Bassett), som bor i ett kallt land uppe i norr. Elodie ska giftas bort med en stilig prins i ett rikt, varmare land söderut. Vad Elodie och hennes familj inte vet, är att den kungliga familjen i detta land – styrt av den genomonda drottning Isabelle (Robin Wright) – har illasinnade planer.

Flickor med kungligt blod måste offras

I närheten av slottet finns en massa djupa grottor och i dessa häckar en elak drake (Shohreh Aghdashloo gör drakens röst). För att stävja draken måste den kungliga familjen offra flickor med kungligt blod till den. Detta har de hållit på med ett bra tag. Så snart bröllopet är över, kastas Elodie ner i ett hål i marken. Hur hon lyckas överleva ett fall på flera dussin meter framgår inte, hon slår sig inte nämnvärt. Där nere väntar draken.

Bara Eloide och en datoranimerad drake

Elodie är inte den som är den. En bra dam reder sig själv, så hon håller sig undan draken, när hon inte fajtas med den, och jo, självklart försöker hon även fly. Hon tänker se till att det blir ordning på torpet.

… Och det är väl ungefär allt som händer i den här filmen. Ungefär tre fjärdedelar av Damsel utspelar sig i mörka grottor, det är bara Elodie och en datoranimerad drake.

Visuellt imponerande vyer

Damsel är väl aningen bättre än jag förväntade mig, men det är ingen större höjdare. Det hela känns lite väl tunt och efter ett tag blir det lite tråkigt, när det bara är Millie Bobby Brown i mörker hela tiden. Delar av filmen är visuellt imponerande, de portugisiska naturvyerna är majestätiska, men jag gissar att det mesta som inte är klippor, hav och gräs är gjort med datamaskiner.

Av regissören bakom 28 veckor senare

Och som sagt, större delen av filmen utspelas i grottor och skulle kunna vara filmade var som helst. Regissören Juan Carlos Fresnadillo har tidigare skrivit och regisserat 28 veckor senare, men han har mest jobbat med TV och kortfilmer sedan dess. Hans film Intruders från 2012 släpptes direkt på DVD i Sverige.

Är lite Lara Croft över henne

Millie Bobby Brown har hunnit fylla tjugo, men hon ser nästan ut att vara äldre. Det slår mig att jag nämnde detta även i min recension av Enola Holmes 2. I Damsel är hon dock inte lika hurtig och påfrestande som i Enola Holmes-filmerna. Hon är helt okej – och det är lite Lara Croft över henne. Hon hade kunnat göra en betydligt bättre Lara Croft än Alicia Wikander i den där vissna skitfilmen jag nästan förträngt. Kanske växer Damsel Brown upp till en ny actionskådis.

Nytt äventyr med Eloide?

Netflix har en tendens att göra uppföljare till de flesta av sina större filmer och jag blir inte förvånad om Elodie återkommer i ett nytt äventyr. Då hoppas jag att hon håller sig utanför eventuella grottor.

print

Här kan du se Damsel (2024)

Våra samarbetspartners