FROM ME TO YOU: KIMI NI TODOKE – rörande vacker coming of age story som serie

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: (episod 1-8): Takehiko Shinjo
Skådespelare: Sara Minami, Oji Suzuka, Rinka Kumada, Jin Suzuki, Riho Nakamura, Shohei Miura, Kaito Sakurai, Atsuhiro Inukai, Kanon, Naho Toda
Land: Japan
År: 2023
Genre: Komedi, Drama, Romantik
Originaltitel: Kimi ni Todoke
Längd: 30 minuter (12 avsnitt)
Visas på Netflix
Betyg: 4

En bästsäljande mangaserie, en lyckad anime, en succéartad biofilm som låg på biotoppen i Japan … och nu en splitterny tv-serie. Gjord direkt för Netflix. Gör dig redo för en rörande vacker coming of age story … serverad med en unik japansk twist.

From Me To You: Kimi Ni Todoke är ett av de stora mangaverken inom modern mangahistoria. Det följer fem tonåringar under hela gymnasietiden, deras vänskapsrelationer och deras drömmar för framtiden. Vi får följa med på julfirande med karaoke och bowling, Valentine’s Day med chokladutdelning, japanskt nyårsfirande, födelsedagskalas, basebollträning, examensfeber, dejter, hårt arbete och yrkesvägledning. Fest och vardag.

Vilka vägar ska de fem välja i framtiden? De har alla olika högtflygande drömmar, från basebollproffs till lärare (!). Ja lärare är ett högstatusjobb i Japan och ett yrkesval som kräver höga betyg. En av vännerna drömmer bara om ramen. Karriärval 1, 2 och 3 lyder: ramen, ramen, ramen.  Och visst finns det blommande körsbärsträd. Vi befinner oss på landet, på den nordliga japanska ön Hokkaido, och scenerna är magiskt vackra.

Meet cute under körsbärsträd

Scen ett. Vi befinner oss under ett körsbärsträd. Det är dags för ”meet cute”. En udda flicka som inte har några vänner och en populär pojke som alltid haft alla som vänner … möts. Utan att de vet om att det finns någon skillnad i deras sociala status. Eller i deras historia. Flickan hoppas att nu, i en ny skola, i första året i gymnasiet, kommer det att bli en nystart. Sawako Kuronuma (Sara Minami) är vacker som en dag, men hon har aldrig varit populär. Hon har alltid varit duktig och tyst och blyg … och hon ses som “konstig” av klasskompisarna.

Rykten florerar om förbannelser

I fyran i mellanstadiet fick hon namnet “Sadako” eftersom hon påminner om flickan i den japanska skräckfilmen The Ring. Det florerar rykten om att olyckor följer i Sawakos väg och att hon bär förbannelser med sig. När Sawako försöker vara snäll och plocka upp en näsduk och ge till en annan elev vill hon inte ha den — nu är den ju förbannad! Ögonkontakt i tre sekunder eller mer … och du är garanterat förbannad. Sawako försöker undvika ögonkontakt till varje pris, för hon är en snäll själ och hon vill ju inte orsaka någon annan  person smärta och oro.

Går det att börja om på nytt …?

Förhoppningen om en nystart kommer på skam. Det finns alltid de från hennes gamla skola som skvallrar, och skvallret gör att Sawako aldrig får ”a clean slate” att jobba med.  Sawako  märker också att det gamla skräckfilmsnamnet hänger med. Tyvärr. Liksom rädslan att umgås med henne och att se in i hennes ögon, för då kan man bli förbannad. Ett lång tid av utfrysning följer. (Vilket tar mindre än en halvtimme att skildra i tv-serien.)

Tester för att bevisa modet

När terminen går mot sitt slut är det dags för festligheter och utmaningar, upptåg och partystämning, innan sommarlovet. Några elever har organiserat en klassisk challenge där man ska promenera runt på natten, bland annat nära en kyrkogård, och samla in flaggor och klara av olika tester för att bevisa sitt mod. Sawako anmäler sig som frivillig för att spela rollen som spöke. Ayane och Chizuru, de två tjejerna som planerade att värva ett spöke till utmaningen, blir mycket tacksamma. De kommer att bli Sawakos nya bästa vänner.

Sawako klär ut sig till flickan i The Ring. Så klart. På så sätt utnyttjar hon sitt rykte, och hon vänder på steken och gör något bra av det. Alla tycker att hon är fantastisk. Och hon lyckas skrämma slag på precis alla tävlande … utom kärleksintresset. Han stannar kvar hos henne, och missar på så sätt chansen att vinna tävlingen. (Vinsten är smaskiga japanska mellanmål.)

Hänsynsfull – och basebollstjärna

Shōta Kazehaya (Oji Suzuka) är skolans mest populära person. Han är snäll och vänlig mot alla. (Här ser man en klar skillnad mot amerikanska high school filmer och serier där det oftast är fåfänga och högljudda killar som festar och spelar fotboll som anses som populära). Det här är Japan. Det är fint att vara trevlig och artig och hänsynsfull.

Också störtkär under körsbärsträdet

Ja, Kazehaya är också bra på sport. Baseboll. Japans nationalsport nu för tiden. (Några av världens största basebollarenor finns i Japan.) Men det faktum att Kazehaya är så snäll och vänlig mot alla gör att det tar extra lång tid för Sawako att förstå att han gillar henne. Han blev också störtkär under det där körsbärsträdet. Men hon tror att han pratar med henne bara för att vara artig. Och han är ju vänlig mot alla … och kan man vara ihop när det är så stor skillnad i social status och i allmän social kompetens?

Tragisk, komisk, ljuvlig

Det sägs aldrig att Sawako har blivit mobbad. Men eftersom ingen har pratat med henne sedan mellanstadiet har hon inte haft en chans att utveckla några sociala färdigheter. Hon tar saker mycket bokstavligt och serien pendlar mellan att vara komisk och tragisk och, för att använda Sawakos eget favoritord, ljuvlig.

Sawakos två nya tjejkompisar Ayane och Chizuru  är härliga. Rye, den andre killen i gänget,  gillar  också baseboll och jobbar på en nudelbar. Han säger mycket utan att yttra många repliker. Rye och den tuffa pojkflickan Chizuru är helt klart som gjorda i varandra … men de är båda två för upptagna med att vara tuffa och oberoende för att någon ska ta det första steget. Den enda som vet om hemligheten är Sawako. Det är bra att ha en kompis i gänget som inte är van vid att skvallra … och som inte har någon att skvallra för.

Självbilden ändras i japansk Askungesaga

Will-they-won’t-they? Du får inget pris – inte ens ett japansk mellanmål – om du gissar vilka som kommer att bli par innan serien är slut. Men den stora behållningen är att titta på hur ömtåligt och försiktigt vänskapsförhållanden utvecklar sig under gymnasietidens gång. Och hur Sawakos självbild ändras. Hon förstår att hon är värd något. Hon må se ut som något från en japansk skräckfilm, men hon är otroligt snäll och osjälvisk och gör minst en god gärning om dagen.

Är bara snäll och hjälpsam

Hon är faktiskt lite som Askungen, ni minns hon i den tecknade filmen som pratade och dansade med små tecknade möss. Hur elaka styvsystrarna än är, så är hon själv bara snäll och hjälpsam och hon gör allt för sina små vänner. Sawako försöker till och med bli vän med en flicka som ser sig själv som hennes rival. Och Sawako ger sig inte förrän de verkligen blir vänner. (En amerikansk serie hade bara låtit dem vara rivaler om samma kille).

En fin adaptation som gör karaktärerna rättvisa

From Me To You: Kimi ni Todoke är en mycket fin filmatisering av ett älskat mangaverk och man har verkligen följt serien volym för volym och gjort historien rättvisa. Tidvis följer seriens bilder och point-of-view mangans rutor till hundra procent.

En tv-serie är som att läsa en bokserie med många kapitel. Det får plats mer här än i bioversionen, även om den också är bra.

Det faktum att serien utspelar sig på Hokkaido, Japans nordligaste ö, gör att vi får se helt andra (och mer rurala) miljöer än vad vi är vana vid i alla Tokyo produktioner. Bara en sådan liten sak som alla fiskebåtar som Kazehaya cyklar förbi i en scen är en fin detalj.

TV-serien är en samproduktion mellan TV Tokyo och Netflix, och är regisserad av Takehiko Shinjo och Takeo Kikuchi, med Hayato Miyamoto som kompositionsansvarig.

print

Våra samarbetspartners