DAG ÖHRLUND & NICLAS FRANKLIN : STÄDERSKAN – att titta in i själens mörkaste skrymslen med glimten i ögat

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Lind & Co
Serie: Suzanne Eriks (del 4)
Genre: Deckare
Antal sidor: 316
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-18

Titeln Städerskan avser inte kanadensiskan Nite Prose bestsellerdebut med samma titel och definitivt inte den för mig helt okända Anne Falkstams nya tjejsnusk-serie om städerskan Lisa Ek, vars första bok tydligen är aktuell just nu.

Nej, för böveln. Det är självklart Dag Öhrlunds hovrättsdomare Suzanne Eriks som är på tapeten. Igen. Med fjärde boken i ordningen, och varken rast eller ro väntar. Ni som avnjutit Öhrlunds tidigare succéserie om finansmannen och psykopaten Silfverbielke vet vad som väntar av hans kvinnliga motsvarighet.

Alltså kastas läsaren omgående in i händelsernas centrum strax efter det dramatiska klimaxet i ”trean”, Dom meddelas redan i natt.

Dödliga sexlekar

Vi befinner oss således åter på platsen där partiledaren för Ny framtid – läs SD – Mårten Andersson, socialdemokraten och justitieministern Erika Wallgren samt allas vår fru Eriks träffats för att idka avancerade sexlekar. Sexlekar med stryptema som lett till den förstnämndes död. Så kan det gå när struptag hålls kvar för länge.

Lite svinn får man räkna med

Därför finner sig Suzanne och Erika Wallgren nu på flykt från den ensligt belägna stugan brottet skett i. På vägen bort därifrån prejas en mötande bil av den smala grusvägen så att den voltar innan gärningskvinnorna når asfalterad mark. Ett nytt dödsoffer i Suzannes väg, måhända. Men lite svinn får man räkna med.

Tre personliga mål

I den stora planen som innefattar tre personliga mål, nämligen att bli justitieråd, ekonomiskt oberoende och fortsätta jaga sexuella vidlyftigheter för att nå än högre nivåer är det inget Suzanne bryr sig det minsta om.

Att städa upp bland patrasket

Vad hon däremot bryr sig om är problem, och sådana har hon i mängder vid det här laget.

Inte minst är hennes ovilliga ”partner in crime”, prästen Jessica ett ständigt orosmoment Hennes drickande och relationen med kärleken Anders hotar att förstöra den frilansande hjälpredans möjligheter att hjälpa till att städa upp bland samhällets patrask.

Till råga på allt begår Jessica ett kardinalfel under sitt besök hos sin terapeut, som hotar att sätta Suzanne ordentligt i klistret.

Snorrik affärsman

Men Jessica i all ära. Det stora projektet för tillfället är finansmannen Carl Moraeus. Denne är en snorrik man som verkar i det tysta, och det finns det viss anledning till varför. Så nu är tanken att Suzanne ska befria honom från en stor del av hans förmögenhet.

Gnällig granne får sur överraskning

Annars är det överraskande mycket fokus på privatlivets plågor och glädjeämnen denna gång. En gnällig granne får en sur överraskning, en mäktig sjurummare blir på något märkligt sätt familjens nya residens och irriterande campare får sitt straff för att de bara är…”patrask”, helt enkelt.

Ja, också blir svärföräldrarna oförklarligt sjuka under ett semesterbesök av familjen Eriks. Tänka sig.

Överlägsen avsmak

Samtidigt är Suzanne i vanlig ordning en genuin bitch både mot barnen och sin lojale och tillika undergivne make Mats, och det är förstås absolut skrattframkallande både i dialogerna och i tankarna när hon framför sitt förakt och sin överlägsna avsmak för i stort sett allt de säger och gör.

Blir plötsligt allvar

Fast flinen till trots, Suzanne Eriks är självklart en vidrig människa, och även om man som läsare njuter i fulla drag av hennes eskapader, så har man någonstans undrat om svinhugg aldrig någonsin går igen i hennes värld.

Svaret på detta kommer mot slutet i Städerskan, och det är jakten på den ultimata njutningen som ställer till det för henne. Ordentligt, och då blir det plötsligt allvar. På riktigt.

Inspirationen har tilltagit

Mer ska inte avslöjas, men man kan väl säga som så att det hela slutar i en grym cliffhanger.

Fortsättning följer med andra ord, och jag kan knappt bärga mig. För jag kan känna att Städerskan utgör ett mindre lyft sedan sist. Inspirationen har tilltagit, helt enkelt. Om det sedan har att göra med att den för mig okände Niclas Franklin har hängt på som skrivarpartner är svårt att säga, men något har hänt.

Fantasin tryter sällan

Samtidigt är Öhrlund alltid en flyhänt berättare, som vet hur spänningsslipstenen ska dras. I hans händer verkar allt så enkelt. Fantasin tryter uppenbarligen sällan när det gäller att titta än mer in i själens mörkaste skrymslen via nya storylines. Och då allt som oftast med viss lättsamhet och glimten i ögat, bör tilläggas.

Öhrlunds kännetecken

Sedan är det klart att receptet är hugget i sten, och till detta hör de ingredienser som ständigt varieras på olika sätt. Diverse om än inte utdragna beskrivningar av våld och sex samt den lustiga dialogen är Öhrlunds kännetecken, och det gäller speciellt när en psykopat står i centrum. Som här i Städerskan.

print

Våra samarbetspartners