FILMEN OM KAL P DAL – en nostalgisk pärla

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Stefan Källstigen, Dag Ösgård
Dokumentär om Kal P Dal
Premiär: 2024-02-23
Betyg: 5

Carl Göran Ljunggren var en speciell påg inte minst för oss som växte upp och var tonåringar i Malmö i slutet av 70-talet. Kalle gjorde sig ju först känd som sångaren och artisten Kal P. Dal och senare som radioprataren Radiopedalen.

Legenden om Kal P. Dal har som bekant haft lite av en revival de senaste åren. Nostalgivågen började redan 2012 när Nic Schröders musikal Kal P. Dal: En rockmusikal såg dagens ljus på Slagthusets scen där större delen av bandet bestod av medlemmar från The Ark. Detta följdes upp 2013 av Universals släpp av Kal P. Dal-boxen Full Patte!!, som innehöll samtliga fem studioalbum som Kalle spelat in.

Crowdfunding

Något år senare, närmare bestämt julen 2019, gick gänget bakom filmen ut i en kampanj med budskapet “Filmen om Kal P Dal – Bästa julklappen till Mossan och Fassan!” där de vände sig till allmänheten och bad om stöd för projektet, genom crowdfunding, genom att köpa biljetter till filmens galapremiär.

Uppskjuten premiär flera gånger

Insamling initierades av trion bakom filmen, Tommy Holmgren, Dag Ösgård och Stefan Källstigen. Premiären var planerad till den 19 december 2020 på Nöjesteatern i Malmö samt en efterföljande premiärfest på Moriska Paviljongen. Dock satte pandemin käppar i hjulet och efter det har premiären skjutits upp ett antal gånger. Fast så i höstas blev det äntligen dags för den stora premiären för de som bidragit till insamlingen, och nu har filmen hittat upp på biograferna.

Flyter på utan filter

Vad får vi då se? Jo, vi får följa med på Kalles resa från fritidsgårdarna och jobbet med ungdomarna, FN-tiden i Sinai och tiden som rockstjärnan Kal P Dal fram till radiopratardagarna och det bittra slutet. Berättelsen flyter på utan filter så tittaren får följa storyn utan en massa skönmålande vilket ger filmen mer substans än om det bara vore ett idolporträtt.

Nöjesprofiler intervjuas

Att det tagit lite tid att färdigställa filmen märks när man ser de olika intervjuerna, och man vet att vissa av personerna som intervjuats inte längre finns bland oss. Bland de som intervjuas förutom alla bandmedlemmar och Kalles fru Agnes finns profiler som nöjesjournalisten Olle Berggren, artisten och producenten Dan Hylander samt klubblegendaren Lars Hector.

Anekdoterna är många

Filmen bjuder på en hel del skratt och insyn om hur Kal P Dal var funtad, upptåg som varvas med mer seriösa gärningar.

Det sorgliga slutet får också en stor plats i berättelsen. Anekdoterna är många och bland guldkornen finns historierna om hur Kalle oinbjuden kunde hoppa upp på scen och låna en gitarr, efter att det bokade bandet slutat eller tagit en paus, och köra ett par låtar. Filmen vänder sig så klart mest till dem som håller minnet av Kal P Dal kärt men även den oinvigde kan bli golvad av denna historia.

Jättebild av Kalle vecklades ut

Ett exempel på om hur historien om Kal P Dal fortfarande lever kvar i dagens Malmö, och hur den även fått en ny generation att upptäcka Kalles storhet är tifot som MFF-supportrarna bjöd på under förra årets guldsäsong i samband med inmarschen till matchen mot AIK då en jättebild av Kalle vecklades ut på ståplats och en megabanderoll med texten “Jag vill leva fri, jag vill göra vad jag vill!” lyftes upp under bilden omgivet av ett mäktigt flagghav. Och här blev jag glad att filmen hade försenats så att detta också kom med.

print

Våra samarbetspartners