MARIKA CARLSSON: SMALAST NÄR MAN DÖR VINNER – stand up i världsklass

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Marika Carlsson
Stand up-show med Marika Carlsson
Scentekniker: Marcus Berntsson
År: 2023
Längd: 58 minuter
Visas på SVT Play
Kan ses till 26 december 2025
Betyg: 4

En av årets absoluta höjdpunkter när det gäller scenupplevelser var att uppleva Marika Carlsson live på Lisebergsteatern i Göteborg. Föreställningen filmades och finns nu på SVT play. Nittio modiga minuter har blivit sextio, upplevelsen av att se någon i helfigur byts ofta mot inzoomade bilder av Marika Carlssons kända nuna och obetalbara minspel…

Men på det hela taget har man fångat upplevelsen på ett föredömligt sätt. Folk hemma i stugorna kan också få ta del av denna personliga och nära historia, en föreställning som inte liknar något annat på de svenska scenerna just nu. Marika Carlsson gör stand up i världsklass och skapar samtidigt en teaterpjäs om sitt eget liv och en informativ stund om sockerberoende, hälsohets, lyckojakt och Bakåtsträvande Mänskliga Ideal (även kallat BMI).

Bort med allt godis

Sockersjuka vet folk vad det är, men sockerberoende, det är en annan femma. Marika Carlsson insåg att hon var sockerberoende 2011 när hon såg Bitten Jonsson prata om sockerberoende på Nyhetsmorgon. Innan dess hade Marika inte ens haft ett ord för vad hon hade. Sedan började utrensningen … och de små kylskåpen på hotellen skulle tömmas innan hon kom dit. Bort med allt godis. Och även bort med all alkohol, för alkohol innehåller socker.

En personlig och nära historia

Marika bjuder på sin egen historia på ett personligt och nära sätt. När hon kommer till de mest skamfyllda, mest intima delarna sänks den vanligtvis högljudda och tydliga rösten till en viskning eller ett mummel.

Detta marknadsförs som stand-up och Marika är en av Sveriges absolut bästa stand up komiker. Alla kategorier. Hon kan sopa banan med de flesta av sina manliga kollegor. Hon har allt. Personligheten, mimiken, kroppsspråket, tajmingen, vardagsobservationerna, imitationerna, igenkänningskomiken, självironin … Landar inte en poäng så kan Marika såga sig själv med vansinniga grimaser och dialektbyten och på så sätt rädda upp situationen och få  ännu mer skratt.

Inga pauser för skratt

Hur skiljer sig live upplevelsen från SVT play upplevelsen? Speltiden live blir mycket längre än utsatt, vilket innebär att en hel del skratt har väntats in. Vilket är en bonus. En föreställning är en organisk varelse som inte ska kunna klockas in på sekunden.

Dammigt pepparkakshus att panga

Mycket av det bästa finns med på SVT Play, men det går så fort att man knappt hinner med att skratta (skratta ut får du göra efteråt) och jag saknar historien med det dammiga pepparkakshuset som Marika ville panga på julafton, men frugan sa nej, och när det väl var dags att panga (tjugondedag Knut?) var pepparkakshuset så dammigt att ingen ville äta av det.

Har klippt bort kritik

Skulle alkoholister tvingas att leva med att en skål med glögg eller festbål stod framme under hela jullovet och luktade gott (och blev dammig)? Det sätter ett perspektiv på hur folk, även familjen, trivialiserar beroende. SVT har också valt att klippa bort Marikas kritik mot ett visst SVT program. Hm. Marika var också kritisk till sig själv, eftersom hon insåg att hon medverkade till att skapa mer hälsohets och osunda ideal.

Tillgodogör sig saker på olika sätt

Något som tål att upprepas är att kroppar är olika. Trådsmala och beniga människor kan klämma i sig massor med fett och socker utan att det syns. Människor med högt BMI (som Marika) kan undvika att äta socker helt och hållet. Marika har aldrig ätit mycket. En sanning som även gäller Mma Ramotswe i den högt älskade serien Damernas Detektivbyrå – hon petar i sig små portioner och är ändå mätt … och traditionellt rundlagd. Alla som kan lite om biokemi vet att olika kroppar tillgodogör sig saker, till exempel huvudvärkstabletter, på olika sätt. Alltså finns det olika märken. Men att folk tillgodogör sig mat på olika sätt… Det verkar fortfarande vara kontroversiellt. Trots att det är logiskt.

En pjäs med en lång rad personer

Marika tar ut svängarna och levererar en hel independentpjäs där det känns som om vi möter en hel rad personer. Familjen. Grannarna. Vännerna. Släkten. Lekisfröken. Träningsnarkomanerna på gymmet. Sockerberoendeskeptikerna. Komikerkollegorna. Dryga idioter från stand-up publiken som frågar varför alla kvinnliga komiker är fula.

Socker som en röd tråd genom berättelsen

Hela Marikas liv, högt och lågt, ups and downs, finns med i olika glimtar. Från After Eight-nallande i överskåpet i barndomshemmet i Skåne till en storskalig Polly-påse fajt med frugan i det nuvarande hemmet i Stockholm. Det vita sockret går som en röd tråd genom berättelsen.

Vem vill ha tandkräm på maten?

Som lyssnare och åskådare är det lätt att sväva iväg i egna tankar och associationer, och det är säkert meningen att publiken ska ha egna reflektioner. Det finns en hel del 1970-tals skämt som är så trendiga och populära bland svenska komiker … men vänta nu, förstörde man verkligen päron som är så gott genom att smeta tandkräm på dem? Eller After Eight som Marika säger. Vad är tanken? Vi orkar inte borsta tänderna efter maten så vi slänger tandkrämen direkt på efterrätten? Åt hon verkligen frivilligt After Eight … även utan päron som muta?

Flaskor och bars

Är verkligen dagens livsstil hälsosammare? Förr i tiden var det normalt med vanligt kaffe. Idag säljs kaffe till samma pris som en dagens rätt i trendiga kedjor och egentligen serverar de inte alls kaffe utan bara sockerlösning med skum på toppen.

Energidrycker kan vara moderna tiders allra största missbruk … alla verkar gå omkring och suga på olika typer av burkar hela tiden. Man kanske behöver det för att åka Vasaloppet eller för att deltaga i EM i beachvolleyboll, men för att bara gå rakt fram på trottoaren…?

Älskade flaskor fulla med socker

Förr i tiden fick man dricka till frukost, lunch och middag, det där var alla måltider man fick och man fick ingen mat eller dryck mellan måltiderna. ”Don’t spoil your appetite!” Idag har folk sina älskade flaskor fulla med socker och knaprar på energy bars eller olika påsar med energitillskott mellan alla måltider som finns. Och måltiderna verkar ha blivit både fler och större och de innehåller fler rätter och tillbehör.

Det billiga valet: pommes frites i Örkelljunga

Marika har rensat ut allt socker ur sitt liv. Inte bara energidrycker och allt annat innehåll i minibarerna på alla hotellrum som hon bor på. Hon har  även rensat bort vitt mjöl, pasta, potatis, ris… Vänta nu. Är inte det den mat som mättar större delen av världens befolkning? För att det är billigt?

Nej, framtidens tjockisar kommer inte att bo på Östermalm dit vi i Marikas fantasi ska åka på safari, det är den billigaste maten som oftast innehåller mest socker. Går det att ersätta potatis med en extra portion sallad när man beställer mat, eller får man svaret att sallad är dyrt och potatis är billigt?

Pommes frites åt brittisk arbetarklass

Marika får så klart extra skratt när potatisen ersätts med pommes frites i Örkelljunga. Pommes frites är för övrigt är den vanligaste maten som unga (och även något äldre) äter i alla diskbänksrealistiska filmer om den brittiska arbetarklassen. Har man inte råd med något annat, så kan man i alla fall gå ut och beställa en portion ”chips”.

Inkluderande igenkänningshumor utan roast

Till skillnad från många av sina kollegor så är Marika Carlsson inte ute efter att provocera. Hennes humor är inte av den typen som får 15+ gräns. Hon är en mästare på att fånga karaktärer och situationer, på att använda dialekter och kroppsspråk.

Hon behöver inte skrika och svära för att förstärka poänger. Tvärtom så levereras poängerna oftast i en låg, knappt hörbar samtalston. Marika har sin egen unika stil. Och hon är aldrig elak mot någon, här roastas ingenting… Ja, nästan ingenting. Undantaget är SVT:s Den stora hälsoresan, som borde ha haft underrubriken Den stora hälsofaran. Men där är kritiken så berättigad att det knappast kan klassas som rostning. Och allt detta har SVT valt att klippa bort.

Se hela showen här.

print

Våra samarbetspartners