LÄRARRUMMET – välgjort och gripande om ond spiral av misstro i skolmiljö

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Das Lehrenzimmer
Regi: Ilker Catak
Skådespelare: Leonie Benesh, Anne-Kathrin Gummich, Rafael Stachowiak, Michael Klammer, Eva Löbau
Premiär: 2024-02-16
Betyg: 4

Lärarrummet tar oss in i en intensiv och tankeväckande berättelse om läraren Carla Nowak, briljant spelad av Leonie Benesch, och hennes ovillkorliga hängivenhet till sina högstadieelever i årskurs sju. Carla ser dem inte bara som elever utan som skyddslingar, och hennes engagemang sträcker sig långt utanför klassrummets väggar. Men när en av hennes studenter anklagas för stöld, utlöses en kedja av händelser som sätter Carla på prov.

Genom utfrågningar och förhör från skolledningen, som strider mot Carlas egna ideal, hamnar hon snart i en ond spiral av misstro och misstänksamhet. Hennes polska bakgrund blir plötsligt en faktor i spelet, och hon finner sig själv misstänkliggjord av sina kollegor. Trots att hennes förtroende ligger hos eleverna, vänder även de henne ryggen när rykten och konspirationer tar fart.

Äkta frustration

Carlas kamp mot motgångarna får allt mer förödande konsekvenser, och hon finner sig ensam mot både kollegor och elever. Frustrationen över den eskalerande situationen känns otvetydigt äkta och ger en gripande skildring av en lärare som kämpar för att behålla sin värdighet och integritet.

Kränkta elever lyser med sin frånvaro

Genom att utforska teman som förtroende, maktmissbruk och kollegialitet ger Lärarrummet ger en djuplodande inblick i den komplexa världen av skolans korridorer. Tyskland, där filmen utspelar sig skiljer sig möjligen från Sverige när det gäller skolkulturen. Kränkta elever med oförskämdheter i munnen lyser med sin frånvaro men den grundläggande frågan om rykten och förtal är universell och träffande gestaltad.

Välskriven berättelse

Sammanfattningsvis är Lärarrummet en gripande och välgjord film som utforskar de moraliska dilemman och utmaningar lärare kan ställas inför i sin strävan efter rättvisa och sanning. Med starka skådespelarinsatser och en välskriven berättelse bjuder den in till reflektion och diskussion om skolans roll och ansvar i samhället.

print

Våra samarbetspartners