THE HOLDOVERS – bra om mötet mellan stökig elev och avskydd lärare under ensam jul

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Alexander Payne
Skådespelare: Paul Giamatti, DaVine Joy Randolph, Dominic Sessa, Carrie Preston, Brady Hepner
Premiär: 2024-01-05
Betyg: 4

Så var det det här med julfilmer. Vad är egentligen en julfilm? Är det en film som handlar om julen eller bara råkar utspela sig kring juletiden? Vi har då filmer som Elf, The Holiday, Love Actually med flera. som blivit godtagna som klassiska julfilmer.

Å andra sidan har vi även filmer som Die Hard, Ensam hemma och i viss mån Dödligt vapen som också blivit till julfilmer. Filmen The Holdovers utspelas också i juletid och kan därmed också räknas som en julfilm. Om man nu så vill.

Alltid någon som blir “kvarlämnad”

The Holdovers utspelas 1970 på gymnasieinternatet Barton någonstans i New England under jullovet då alla elever åker hem till sina familjer. Dock är det alltid någon som blir “kvarlämnad” av olika skäl, och då “tvingas” en lärare också bli kvar på skolan under lovet.

Liten men brokig skara elever

Läraren, Professor Paul Hunham (Paul Giamatti), är en inte speciellt omtyckt figur vare sig av skolledningen eller bland eleverna, så självklart blir det han som blir utvald av rektorn att bli kvar på skolan.

Även husan Mary Lamb (Da’Vine Joy Randolph) blir kvar då hon inte har något bättre för sig eftersom hennes son nyligen stupat i Vietnam. Det är en liten men brokig skara elever som lämnats kvar på skolan av olika anledningar. Dock löser det sig för alla utom en, den intelligente men stökige Angus Tully (Dominic Sessa), när någons far plötsligt dyker upp och tar med alla barnen på en skidsemester.

Gör hyss på skolan

Anledningen till att Angus inte kunde följa med på skidsemestern var att skolan inte kunde få tag på hans föräldrar och få tillåtelse att låta Angus följa med. Nu är Angus fast på skolan med den avskydde Professor Hunham och husan Mary.

Det börjar med en hel del hyss från Angus sida. och han gör allt för att driva Professor Hunham till vansinne. Men ju längre tiden går desto närmare kommer dessa två udda individer varandra.

Skriven direkt för vita duken

Mitt under jullovet beslutar sig läraren att ta med sin elev på en skolutflykt in till storstaden Boston. Väl där avslöjas bägge tvås hemligheter och vänskapsbanden mellan de två stärks…

Det har som bekant gjorts en drös med filmer om relationen mellan lärare och elever där väl Döda poeters sällskap är den mest kända. Men hur som helst är det här en bra story. En story som lite överraskande inte har någon bok som förlaga, utan är skrivet direkt för vita duken.

Privatskola utan elevuppfostran

Nu är ju Barton Academy en fiktiv skola, men det finns en uppsjö av dessa Academys i New England. I Sverige finns det som bekant en handfull internat där Lundsberg, Gränna och Sigtuna till hör de mest namnkunniga. Den fiktiva svenska privatskolan Stjernsberg är också högaktuell i Jan Guillous självbiografiska TV-serie Ondskan, och om ni sett denna så ger den en liten inblick om livet på en privatskola. Dock utan elevuppfostranskulturen.

Mycket är sig likt femtio år senare

Själv har jag personliga erfarenheter av detta skolsystem i framförallt New England-regionen då samtliga mina syskonbarn gått på en av dess akademier. och fastän det skiljer femtio plus år från den tiden så är det mycket som är sig likt.


print

Våra samarbetspartners