EN VÄRLD AV SKIFS, Rondo, Göteborg den 10 februari 2024 – allra bäst när han sjunger egna hits han förknippas med

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Pernilla Skifs

Spelperiod 8 februari-27 april
Läs mer här

Hallå Göteborg! En av de stora Mello-veteranerna intar scenen på Rondo. Samtidigt pågår årets Melodifestival ett stenkast bort på Scandinavium. Det har varit en intensiv helg som påminner om att överleva en belägring. Massor av folk överallt som trängs och inte vet vart de är på väg, massor av människor som letar något ätbart och drickbart, massor av fans som vill se sina nya Mello-idoler och massor av rigorösa säkerhetskontroller överallt. Det här är kort sagt massornas helg.

Får en snabb flashback till den gången då Björn Skifs intog Scandinavium. Vi i publiken hade en underbar kväll, Björn verkade också ha rejält kul, alla dansade på scenen, alla dansade framför scenen, det var rockrökare från början till slut.

… och ja, stämningen kunde inte ha varit bättre om Frölunda vunnit med fem mål mot valfritt motstånd. Vissa artister kan fylla en stor arena solo och ändå komma nära publiken. Något som inte förändrats är att Pernilla Skifs står för koreografi och regi. En talang värd att framhålla i scen-Sverige.

Charmade i Eurovision

Denna kväll var det dags för en något mindre arena än Scandinavium, Rondo vid Liseberg. De som kommit tidigare under kvällen sitter vid avdukade bord och det kommer inte att bli dans på borden. Det är nya tider.

När Björn Skifs vann Melodifestivalen, och sedermera charmade Eurovision Song Contest tittarna med att delvis sjunga på ett hittepåspråk, var tiden en annan. Sjöng en svensk på engelska blev hen diskvalificerad. Alla länder skulle sjunga på något av sina egna officiella språk. När det gäller den svenska uttagningen fanns inga delfinaler och ingen jättestor cirkus som reser land och rike runt och förvandlar stad efter stad till en Mellofierad belägring.

Pionjär i det svenska musikundret

Hur står sig Björn Skifs i en modern värld? Man påminns om att han var bland de första med så mycket. Första vågen svenskt musikunder, första svenska Billboardettan (innan ABBAs Dancing Queen), en pionjär när det gäller att sprida sina gracer till film, teater, musikal, bus och buskis, en skapare av allehanda komedikrumelurer…

Björn Skifs är så mycket utöver sångvärlden. När man pratar med unga artister idag framhåller de ofta Björn Skifs som en förebild. Inte bara för att han haft en lång och lukrativ karriär, som de gärna själva skulle vilja ha, utan även för att  han breddat sig och blivit en “entertainer” som inte kan sättas i något speciellt fack.

Obligatoriskt med krogshow

Det är också möjligt att det är Björn Skifs förtjänst – eller Björn Skifs fel, beroende på hur man ser det – att en etablerad framgångsrik artist idag närmast obligatoriskt förväntas ha en krogshow. Björn Skifs första krogshow såg dagens ljus 1978. (Nej, vi var inte med på den tiden.) Det lär ha blivit fyra krogshower, enligt de som minns och håller räkning.

Ser tillbaka på en lång och lyckosam karriär

Björn Skifs och hans fru regissören Pernilla Skifs har under tidens gång hittat flera olika kreativa sätt att se tillbaka på en lång och gedigen karriär. Den stora showen på Cirkus 2010 som verkade vara hej då och tack för kaffet visade sig bara vara ett startskott på se tillbaka och ta farväl-shower.

Den nya showen på Rondo har en hel del gemensamt med föreställningen på Cirkus. Nu är vi framme vid den vandring längs minnenas allé som fått titeln En värld av Skifs. Föreställningen hade sin urpremiär på Hamburger Börs 2022.

Allra bäst när han sjunger

Göteborgspremiären blev uppskjuten en vecka (därav kollisionen med Mello), och det blir mindre Stockholmsanekdoter här än vad man är van vid när man ser Björn Skifs på Stockholms scener. 08-nostalgi går förmodligen inte hem så bra på västkusten. Alla fina anekdoter och sketcher till trots. Björn Skifs är allra bäst när han sjunger.

Visst, det ska pratas och skojas en del i krogshower, det hör till genren, och Björn har gjort en del komiska gubbar genom åren som en del av publiken förmodligen minns, men ju mer verkstad och ju mer sång desto bättre.

Skifs får ut det bästa ur Skifs

Ett par låtar hade kunnat beskrivas som covers med ny svensk text (som ett par Paul Simon- och Cole Porter klassiker) om någon mindre rutinerad artist gjort dem, men Björn Skifs gör låtarna till sina egna.

Och Björn är så mycket mer än schlager, han framför även en del härligt jazziga tongångar med experimentella förtecken. Something old, something new, something borrowed, something blue … Så kan kvällen och repertoaren med En värld av Skifs sammanfattas. Det blir mycket gammalt och en del busig buskis, men också en del överraskningar och nya influenser och lite blåtonat vemod.

Att ha en partner som också är regissör kan vara en fördel (fråga Helena Bergström?) för i samarbetet mellan Skifs och Skifs tycks de båda få ut det bästa av varandra och de gör allt för att komma nära både artisten och människan Skifs.

Hooked on a feeling

Fast allra bäst är Björn Skifs när han sjunger sina egna hits som han så starkt förknippas med. De som alla vill höra. Från Michelangelo till Hooked on a Feeling. Under den senare ser vissa av oss en snabbskjutande tvättbjörn för vår inre syn. Ja, Björn Skifs har som bekant också varit på soundtracket till en av de coolaste Marvel filmerna, den första Guardians of the Galaxy.

Björn Skifs visar under kvällen återigen att han klarar det mesta. Inklusive duett med sig själv.

Mannen, myten, memoarerna

Är du pigg på att komma ännu närmare artisten, mannen, myten Skifs? Då rekommenderas Björn Skifs episodiska självbiografi Mitt liv som scengångare (Forum förlag, 2020). En memoarbok som har en riktigt göteborgskt ordvitsig titel.

print

Våra samarbetspartners