SIMON RUSSELL – Den rosade låtskrivaren om sin musik: ”Jag älskar den ömma, råa delen av det jag byggt upp”

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Trots sitt engelskklingande namn är han svensk, och han har nyligen gett världen en dos lika avskalad som rosad singer/songwriting under titeln Art By You. Men det där känner många redan till från TikTok. Det är nämligen där en hängiven fanbas redan byggts upp.

Men oavsett vilket. Namnet på mannen ifråga är Simon Russell, och han ska alltså inte förväxlas med skådespelaren Simon Russell Beale, känd från filmer som The Death of Stalin och Mary Queen of Scots.

Farmor ”hittade” en man i Sverige

Däremot är det utom allt tvivel att denne unge man har anglosaxiskt påbrå. Via en farmor av nordirländsk börd, som ”hittade” en man i Sverige och sedan fick hela släkten att flytta hit gjorde ödet att Simon föddes och växte upp i lilla Härnösand.

Moulin Rouge en motivation

Han säger att önskan om att syssla med musik är lite ”diffus” från början. Men motivationen med sången tog fart efter att ha sett filmen Moulin Rouge. Efter det ville den då tonårige Simon lära sig låtarna och sjunga dem. Detta inträffade dock l långt innan Tik-Tok.

– Ja, jag är ju trettio nu. Det här var på YouTubes tid. Det var det första sociala mediet. Jag gjorde inlägg där som tonåring, men tog snabbt bort dem när jag fick ångest dagen därpå. Det var först senare när jag lade ut musik på Instagram som folk utanför vänkretsen fick veta att jag höll på med musik.

Upptäcktes på TikTok

– Du har ju kontrakt med Sony nu. Hur gick det till när du fick det? Upptäckte de dig på TikTok?

– Aaah, ja de upptäckte mig på TikTok. De såg en video där. Seden skrev de till mig, och sedan tog vi det från där. Jag tror det hände i september ’22. Dom sade att de var intresserade och bad mig skicka demos, och sedan hade vi ett möte i Stockholm.

Andra stora bolag var intresserade

Simon säger att kontakten med Sony var ett viktigt steg för honom. Jättefint, är ordet han använder för att beskriva känslan. Samtidigt berättar han att andra stora bolag också var intresserade.

Det var jätteroligt att ha ögonen på sig, men nu gäller det att hinna skriva fler ”bangers”. Att göra bra musik och få den färdig. Sedan vill jag spela live också.

Kul att se responsen

– Och nu är du sedan en tid tillbaka aktuell med Art By You Hur känns de? Hur nervös är du på en skala?

– Ja nerverna har nog lagt sig, men är väldigt peppad. Fast det är svårt att separera det från ångesten över att släppa något utan att kunna göra något efteråt. Fast framförallt är det kul att se responsen från folk.

Jätteflyt från början

– Och du har ju redan fått smaka på responsen en del. Har förstått att du fått en del glada tillrop på TikTok?

– Jag är egentligen inte ett dugg fan av den appen, men den är jättebra för att nå ut. Det är ju viktigt att folk lyssnar, och jag har många följare där. Många kommer fram till mig och säger fina saker.

– Ja, en av låtarna, första släppet Moon Eyes har gått rätt bra, har jag förstått. När som den ut?

– Den sjätte oktober, och det har varit jättekul. Den fick jätteflyt redan från början. Sedan har de andra låtarna på ep:n gått lite sämre, men Moon Eyes har snart 500.000 lyssningar. Det är mäktigt. Det är ju mitt första släpp.

Ep:n fångar vem han är

På en rak fråga säger Simon att han tycker att ep:n är representativ för honom. Den fångar en del av vem han är som artist, är kontentan. Dessutom var den ”kul att göra”, menar han.

– För att jag kan känna att den är mångsidig. Den ömma, råa delen i den är något som jag byggt upp. Jag älskar den delen av genren. Det finns mycket av det i det jag gör, och det träffar något nytt hos många.

The Boxer är ”väldigt fin”

– Ett av spåren på Art By You är en cover på Simon & Garfunkels The Boxer, som släpptes redan på 60-talet. Hur kan det komma sig att du gjorde en inspelning av den?

– Jag lyssnar mycket på Simon & Garfunkel, och tycker mycket om deras musik. Som Scarborough Fair. Men egentligen finns det ingen supergrund till att jag gör The Boxer mer än att den är väldigt fin.

Blir något annat

Sedan berättar Simon om sina favoriter inom singer/songwriting. Som Matt Corby, Paolo Nutini och några till i allmänhet och kanske Justin Vernon, frontman i indiebandet Bon Iver i synnerhet.

De där är låtskrivare som blir något annat också. De fyller alla sorters singer/songwritersskor, och sedan bygger de på alternativa grejor. Och alla har otroliga singer/songwriter-karriärer.

Lyssnade på sjukt mycket musik

– Det låter som om det är en av de som slukade dina föräldrars skivsamling?

– Alltså, det var så olika Pappa lyssnade på sjukt mycket musik från tidiga U2 till Pavarotti. Men också olika sorters folkmusik och 90-talsgrejor som Matchbox 20, mycket klassiskt och Frank Sinatra. Och klassiker som Johnny Cash och Elvis.

Både sport och musik

– Det finns ju en del historier vad gäller musiker som växt upp i småstäder att eftersom de inte var inne på sport var alternativet musiken. Var det samma för dig?

– Jag höll på med både och. I min stad handlade det mycket om handboll och fotboll. Jag blev förmodligen påverkad av min bror som höll på. Sedan höll jag på mycket med det tills jag var sexton.

Verkligen beredd gå ”all in”

Fast vid det här laget har mycket vatten runnit under broarna. Tonårstiden är över sedan länge. Numera är musiken nummer ett, och när jag undrar om han är beredd att gå ”all in” med den kommer svaret direkt.

– Ja, verkligen.

– Sedan kan jag känna att det varit lagom tajming om du kunde boka en turné snart, och då hade det kanske varit en bra grej att vara förband till någon annan singer/songwriter, typ Tomas Anderson Wij eller Albin Lee Meldau.

– Jag tror inte jag vetat vem jag skulle välja. Men Daniel Norgren, där har du en jävla svensk musiker. Gammaldags i sättet på ett sätt som jag gillar.

Fokus på att skapa större repertoar

Entusiasmen går inte att ta fel på när Simon pratar om Norgren och en eventuell turnévända med denne på alla sätt indieorienterade multiinstrumentalist. Men Simon är samtidigt tydlig med att fokuset just nu är att skapa en större repertoar. Det är det som gäller, och inget annat. Att lägga ner själ och hjärta i det.

– Som sagt vill jag fortsätta skriva musik, och det får ta den tid det tar. Sedan ser jag fram emot att testa nya ställen att spela på. Att åka utomlands och testa vingarna.

Musiken med hela livet

– Men har du någon plan B om det nu inte skulle funka med musiken?

– Ja, alltså musiken kommer att vara med mig hela livet även om jag inte är artist på Spotify. För det är en del av mig. Men jag har en kandidatexamen i psykologi, och har funderat på att bli lärare i det ämnet. Sedan arbetar jag som socialpedagog också. Jag tycker om att jobba med människor.

print

Våra samarbetspartners