TILLSAMMANS 99 – alla är fortfarande lika fanatiska och barnsliga

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Engelsk titel: Together 99
Regi: Lukas Moodyson
Skådespelare: Gustav Hammarsten, Shanti Roney, Julia Heveus, Anja Lundqvist, Jonas Karlsson
Land: Sverige, Danmark
År: 2023
Genre: Komedi, Drama
Längd: 115 minuter
Format: DVD, Blu-ray, VOD
Distributör: SF Studios
Betyg: 4

En blandning av sött och salt. År 2000 kom filmen Tillsammans som utspelar sig på 1970-talet och år 2023 kom filmen Tillsammans 99 … där de åldrade rollkaraktärerna har en återförening år 1999.

Lukas Moodysson har så klart utnyttjat att skådespelarna själva har åldrats mellan de olika filmatiseringarna, så man behöver inte förlita sig på mask och smink och CGI. Två skådespelare  saknas, faktiskt de som gjorde störst intryck i ettan. Ola Rapace och Michael Nyqvist. Michael Nyqvists karaktär är utskriven ut handlingen i uppföljaren, medan Ola Rapace har blivit ersatt av Jonas Karlsson. Inget ont om Julhunden (en klassisk karaktär i en SVT julkalender i Öppet arkiv) – men Karlsson och Rapace är inte speciellt lika varandra. Varken till utseende eller spelsätt. Det hade varit bättre att stryka även denna karaktär.

Kollektiv dubbelmoral

Kollektiv i film och tv är ett kapitel för sig. En väldigt bra skildring finns i filmatiseringen av Kerstin Ekmans Händelser vid vatten (ses på SVT play) och det allra bästa är barnens storögda och ofta oförstående blickar på de vuxna och vad de håller på med när de grälar i den metaforiska sandlådan. De vuxna håller på med all möjlig dubbelmoral (som att mörka ett dubbelmord av PR-anledningar), medan barnen inte ens får leka med Ken och Barbie dockor.

Här finns paralleller till original- Tillsammans (albeit utan mord…) Barnets blick på en obegriplig vuxenvärld befolkad av karaktärer beter sig mycket mer “barnsligt” än vad barnen själva beter sig. Svagheten i Tillsammans 99 är att barnen saknas. Både i den bemärkelse att det inte finns barnroller i filmen, och i den bemärkelse att barnen från ettan har vuxit upp och skrivits ut ur handlingen. Med ett undantag. En vuxen som faktiskt är vuxen till skillnad från de återförenade vuxna från ettan. Alla är precis lika barnsliga och fanatiska som i ettan fast många har bytt vad de är fantastiska över.

En film för Killinggänget?

Lukas Moodysson vann en guldbagge för bästa manus och Anja Lundqvist  fick en guldbagge för bästa kvinnliga biroll.

Filmen är i första hand gjord för svenskar som minns sjuttiotalet och nittiotalet och är i samma ålder som Killinggänget … och för  folk som sett och minns ettan. Annars är filmen tämligen obegriplig.

Till skillnad från vissa andra svenska filmskapare, från Ingmar Bergman och Bo Widerberg och framåt (Roy Andersson är en nutida favorit), så är inte detta  något som likt svenskt godis har lätt att slå utomlands. Ser det ut så här i Sverige, en massa amatörer som står och skriker på varandra? Nej, inte riktigt.

Ett steg uppåt med två Guldbaggar

Och det är inte amatörer, det är proffsskådespelare. Men med tanke på hur älskade amatörer blivit på Guldbaggegalan genom tiderna så är det väl en komplimang. Och eftersom det blev noll Guldbaggar för ettan är det väl ett steg uppåt med två för tvåan … även om det inte är den Åmål-uppföljare som alla  nöjesjournalister verkar efterfråga.

print

Här kan du se Tillsammans 99 (2023)

Våra samarbetspartners