SHAZAM! FURY OF THE GODS – det var roligare när Billy Batson köpte bärs

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: David F. Sandberg
Skådespelare: Zachary Levi, Adam Brody, Helen Mirren, Lucy Liu, Djimon Hounsou
Land: USA
År: 2023
Genre: Action, Komedi, Äventyr
Längd: 130 minuter
Format: DVD, Blu-ray
Distributör: SF Studios/Warner Bros
Betyg: 3

Tonårige Billy Batson (Asher Angel) träffar på virrig trollkarl (Djimon Hounsou), som söker efter en värdig person att ge superhjältekrafter. I brist på värdig person väljer trollkarlen Billy. Som reagerar precis så själviskt som man kan vänta sig. Hurra, jag är vuxen, jag kan köpa ut BÄRS! Skit samma det där med att bekämpa världens ondska …

Den vuxna versionen av Billy, han med superhjältemuskler, spelas av Zachary Levi och  denna vuxna version är mycket barnsligare än den unge Billy. Vilket är lite konstigt. Billy Batson är nu faktiskt på väg att fylla 18, och i stora delar av världen är man vuxen då. (I stora delar av världen blir folk vuxna och jobbar heltid långt tidigare.)

En hel del av det roliga i den första filmen är det omaka par som Billy Batson bildar med sin nye fosterhemsbror Freddy Freeman. Det finns väldigt lite av detta i den nya filmen. Asher Angel och Jack Dylan Grazer har väldigt få scener tillsammans.

Billy Batson är en flyga-solo-kille

I tvåan har alla fosterhemssyskonen superkrafter och det blir väldigt många superhjältar, och det är väldigt oklart vad alla kan och vad alla gör. Det är också väldigt oklart varför Billy vill ha dem med sig, eftersom han inte gillade dem i ettan, och han är en typisk flyga-solo-kille. Möjligen en flyga-duo-kille. Billy och Freddy hade räckt mer än väl.

Det är också oklart varför alla utom EN i gruppen förvandlas till äldre  vuxna skådespelare – Mary ser precis likadan ut, även efter Shazam-förvandlingen. Hade de inte råd med en äldre skådespelare för superhjälte-Mary? Borde inte folk känna igen henne? Speciellt fosterföräldrarna …Tre titaner, tre svanar eller tre guldregn …?

Evigt unga som kan förvandlas till vad som helst

Antagonisterna i filmen är tre gudinnor, för filmen påhittade döttrar till titanen Atlas – ni vet, han som av de grekiska gudarna förvandlades till Atlasbergen och håller uppe himmelen.

Grekiska gudar och gudinnor har förmågan att se ut precis hur som helst och att förvandla sig till precis vad som helst (en enkel herde, en tjur, en svan eller ett guldregn(!) – ja, detta klarade Zeus av!). De är också evigt unga. Men i filmen har man valt tre olika generationer av kändisar för att porträttera systrarna. De spelas av Helen Mirren, Lucy Liu och Rachel Zegler. Zeglers karaktär har förmågan att få världen att se ut som i Christopher Nolans Inception.

Väldigt mycket Percy Jackson

Om man ska vara noga så är titaner och grekiska gudar inte riktigt samma sak. Titanerna kom före gudarna och störtades av gudarna. De olika grupperna har haft många sammandrabbningar i den gamla mytologin och även i de nya bästsäljande Percy Jackson böckerna.

Och en stor del av Shazam-filmen, till exempel hela akt tre, är som tagen från en Percy Jackson bok. Titaner och grekiska monster anfaller, superhjältebarnen eller halvgudarna (Percy Jackson och de andra gudomliga barnen) ska försvara. Man känner till och med igen de ilskna enhörningarna som lilla Meg klär för strid för att försvara halvgudabarnen i Apollon-serien.

Tre påhittade mordiska döttrar

En skillnad är att Percy Jackson böckerna håller sig till ”verklig mytologi” medan den här filmen har hittat på Atlas tre mordiska döttrar för att få till några antagonister. Det är slumpmässigt och ologiskt dödande från början till slut. Gudinnorna kan  förvandla alla till statyer, precis som Narnia-häxan?! Jamen då så, slaget är ju över, Shazam-ungarna har ingen chans! Men efter inledningen använder gudinnorna aldrig staty-tricket igen.

Staven en MacGuffin

Den där staven som var med i Shazam-ettan visar sig vara den MacGuffin som alla är ute efter. Plus ett äpple. Och det är väldigt godtyckligt skapade karaktärer – man förstår inte varför Billy håller ihop med fosterhemsbarnen (han gillade dem inte i ettan) och man förstår ännu mindre varför de tre systrarna börjar bråka efter 6000 år. Det finns ingen psykologisk trovärdighet i vad de är ute efter och varför de tre inte har enats om samma mål när de bokstavligen har haft en halv evighet på sig att planera.

Hjälp av Wonder Woman

Sedan kan man i den här superhjältevärlden fråga sig: varför tar Shazam-ungarna inte hjälp av det allra mest kända halvgudabarnet – Zeus dotter Wonder Woman (som dessutom är halvamazon, det blir ju inte bättre …). Hon hade kunnat rädda världen i ett nafs. Utan enhörningar.

Filmen har en hel del extramaterial, intervjuer med alla skådespelarna, analyser av antagonisterna, en liten lektion om grekisk mytologi och grekiska monster, en danslektion med Zachari Levi, en utläggning om ”kvinnor-kan” med Rachel Zegler och massor av bortklippta scener.

F-ordet används furiöst flitigt

Filmen är lång som den är – bra klippt. Men. Klippandet har skett på bekostnad av barnskådespelarna. Som man aldrig lär känna i den färdiga filmen. Man förstår aldrig varför de försöker hålla ihop. De passar inte ihop och har ingen personkemi. F-ordet kommer upp oftare än i en Fast & Furious film. Som Billy Batson citerar under filmens gång – inför gudinnan som spelas av Helen Mirren som är en Fast & Furious veteran.

Superskurken i den här filmen påminner lite om Daenerys Targaryen  i Game of Thrones –  komplett med hennes ilskna drake, nu omgjord i trä.

Känns det som en superhjältefilm? Eller känns det som Percy Jackson light? Snarare det senare. Det var roligare när Billy Batson köpte bärs.

print

Här kan du se Shazam! Fury of the Gods (2023)

Våra samarbetspartners