PELLE KANIN 2: PÅ RYMMEN – fortfarande gulliga kaniner, men människorollerna är under all kritik

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Peter Rabbit 2: The Runaway
Regi: Will Gluck
Skådespelare: Rose Byrne, Domhnall Gleason, David Oyelowo
Originalröster: James Corden, Colin Moody, Margot Robbie, Elisabeth Debicki, Aimee Horne
Svenska röster: Linus Wahlgren, Molly Sandén, Anton Körberg, Ellen Bergström, Mauro Scocco
Land: USA, Australien
År: 2021
Genre: Brott, Komedi, Äventyr
Format: DVD, Blu-ray
Betyg 3

Lock Stock and Two Smoking Barrels med kaniner i huvudrollerna. Plus några andra gnagare, ett par kattungar, en modemedveten gris, en skräddare och en igelkott. Pelle Kanin 2: På rymmen är som en blandning av Guy Richie film, Husdjurens hemliga liv och På andra sidan häcken.

Vilda djur upptäcker hur mycket mat som finns i människors boningar (framförallt i deras kylskåp) – så varför arbeta hårt i skogen, när du kan få allt serverat på ett silverfat, eller i alla fall på ett plastfat?

Husdjur håller på med allehanda hyss som deras matte/husse inte har en aning om. Och råttan Samuel Whiskers låter konstant som om han är på audition för nästa Guy Richie film – eventuellt en uppföljare till The Gentlemen. Om en historia kan berättas med onödiga och utbroderande utvikningar (innan alla trådar går samman) istället för rakt av – då är detta Richie-råttan för dig.

Godiskupp för godis som ingen vill ha

Dessutom planeras en dödsföraktande och mycket långsökt heist där jackpotten är … torkad frukt. Ni vet, sådant där godis som ungarna ratar för att det inte är riktigt godis. Sådant där godis som Sissela Kyle sågade i sin senaste utsålda show, Etta på listan. Kruskakli doppad i yoghurt borde väl inte ens få kallas godis, är det inte ett brott mot de mänskliga rättigheterna?

Kaninerna gav Lake District en stor nationalpark

Berättelserna om Peter Rabbit & Co utspelar sig i det undersköna Lake District i norra England. Författaren Beatrix Potter flyttade dit, köpte en farm, skrev och illustrerade en rad internationella bästsäljare (som bland annat är enormt populära i Amerika) och alla intäkter och hela hennes arv gick till att grunda och utöka en nationalpark. Tack vare Beatrix Potter är Lake District fortfarande vilt och vackert och inte överbefolkat och överexploaterat.

… och sedan hoppade kaninerna över till Australien

Filmen är däremot gjord i Australien. Vilket är ironiskt med tanke på kaniners historia i Australien och den allmänna inställningen till vilken skada som dessa gnagare gör på miljön och hela ekosystemet på denna kontinent. Kaniner är mästare på en sak: att föröka sig och att inta nya områden.

Detta märker man dock inget av i filmen. Det är inte som i originalböckerna (eller den där andra kaninklassikern Watership Down där handlingen kretsar kring den ständiga jakten på kaninbrudar). De här kaninerna är helt ointresserade av att föröka sig.

Metakommenterande om osannolik uppföljare

En hel del av dialogerna går ut på att driva med ettan. Att det är osannolikt att det ens blev en uppföljare, språkförbistringen mellan engelsk och amerikansk engelska, och hur irriterande James Cordens röst är. (Ja, det är den). Detta självironiska metakommenterande, som blivit så populärt i så många franchises, är inte alls så kul som filmmakarna tror att det är – det är bara irriterande. Till och med mer irriterande än James Cordens röst. Det vill inte säga lite.

Vi vill se gulliga djur!

Till skillnad från barnens favoritfilmer, den första Husdjurens hemliga liv och Sing och Sing 2, så gör man felet att fokusera för mycket på människor (som spelas av verkliga skådespelare, de är inte ens animerade, påpekar minikritikern). Det är ju fluffiga, gulliga djur vi vill ha! Dessutom: i fablernas värld ÄR ju djuren människor, eller symboler för människotyper (vilket syns tydligt till exempel i Sing-filmerna och i Beatrix Potters originalböcker) – så varför ska man då klämma in människoroller? De är inte ens bra. Eller roliga.

Människoroller under all kritik

Domhnall Gleeson, en av världens hetaste rödtottar, har fått hår och ögonbryn svartfärgade och han ser både konstig och vilsen ut i sin roll. Snyggingen David Oyelowo har inget mer att göra än att vifta med vackra ögonfransar och att metakommentera hur dålig filmen är och hur franchising suger ut all originalitet och all kvalitet ur bra källmaterial, för att storkommersen ska tjäna megabucks.

Och Rose Byrne som spelar Bea, en karaktär som är löst baserad på Beatrix Potter, hon har fått en usel roll. Den sämsta av dem alla. Hennes agenda i ettan är att gifta sig. Hennes agenda i tvåan är att skaffa barn. Och att samtidigt se ut som söt och instagramvänlig Laura Ashley reklam. Vilken modern och fräsch agenda för 2000-talets filmer! Och för dess kvinnoroller!

Agenda: bli konstnär & rädda naturen!

Den verkliga Beatrix Potters agenda var ett: att slå igenom som konstnär och naturvetare, och två: att rädda miljön. Hon var inte “instagramvänlig” och hon brydde sig heller inte om det.

När en luffare i Lake District träffade på Beatrix Potter och trodde att hon var en luffarkollega tyckte hon att det var underbart och berättade det som en av sina favoritanekdoter. Bättre smart och praktiskt klädd än opraktiskt pimpinett.

Just ja, hon gifte sig absolut inte med en mesig och blek förläggarkille med konstigt klet i håret. Hon gifte sig däremot med sin tio år yngre advokat och tillsammans jobbade de för att rädda miljön.

På det hela taget … kvinnoroller har gått tillbaka rejält sedan viktoriansk tid.

Märk ironin.

Ny Ull-tott utan Tusensköna

Daisy Ridley som gjorde den bästa rösten i ettan (Peter Rabbits syster Cottontail) kom inte tillbaka till tvåan. Avhoppet är en indikation på att kvaliteten verkligen sänkts i uppföljaren.

Fluffiga och gulliga och gjorda för merchandising

Men kaninerna är fortfarande fluffiga och gulliga – och som gjorda för merchandising. Vi får bara hoppas att vinsten fortfarande går till att rädda miljön – precis som på viktoriansk tid.

Hade miljömedvetenhet och auktioner för att rädda den hotade vilda naturen inte varit en bättre och mer tidsenlig agenda för Bea i de nutida filmerna? Om man nu prompt måste ha in människor bland alla de fluffiga och gulliga djuren.

print

Våra samarbetspartners