ANYONE BUT YOU – edgy och frispråkig romcom med charmigt kärlekspar

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Will Gluck
Skådespelare: Sydney Sweeney, Glen Powell, Alexandra Shipp, Gata, Hadley Robinson
Premiär: 2024-01-19
Betyg: 3

Ett tillfälligt möte som involverar kissnödighet leder till en härlig dag för två tillsammans för två singlar utan att kläderna åker av, men på grund av ett irrationellt beteende och missförstånd blir det ingen fortsättning. Istället blir båda parter ordentligt förbannade på varandra var och en på sitt håll.

Där kunde historien ha slutet, men ett halvår senare sammanstrålar de unga tu, Bea och Ben, av en igen på lokal. Som av en tillfällighet dejtar Beas syrra Hallie, Ben-polaren Tims syster Claudia, så nu ska det snackas bröllop med hela gänget under uppsluppna former.

Tjuvnypen haglar

Att Bea och Ben är frostiga mot varandra är givet, men de hänger likväl på till Sydney där bröllopet ska äga rum. En hel helg ska alla ovannämnda med föräldrar socialisera och och ha skoj med varandra. Som om detta inte vore nog närvarar även Ben och Beas ex, vilket ytterligare komplicerar livet.

Problemet är dock att sistnämnda agerar som hund och katt. Okvädingsorden och tjuvnypen haglar, så till slut bestämmer sig resten av sällskapet för att försöka se till så at Ben och Bea blir ihop för att rädda bröllopet från katastrof. Något våra antagonister ser igenom eftersom dessa försök ter sig smått usla. Men de väljer att spela med och låtsas gilla varandra ändå.

Shakespeare i botten

Fler vändningar än så väntar, men ni förstår grejen. Och någonstans har man man förstås sett det här förr. Men nog ter sig det här allt som mer inspirerat än mycket annat i genren. Kanske för att grundstoryn har hämtats från Shakespeares Mycket väsen för ingenting. Eller inte. Men det skadar knappast att Will Gluck och hans manusförfattarkollega Ilana Wolpert haft hans material i botten.

Man blir lurad

För det ska villigt medges att de något snirkliga (irr)vägarna mot slutklämmen ter sig mer inspirerade än vad man skulle kunna tro. Det faktum att det faktiskt också finns ögonblick då man blir lurad och verkligen tror på att händelseförloppet ska gå en annan väg än det gängse säger det mesta i detta avseende.

Bangar inte för att vara edgy

Sedan hjälper det också att Anyone But You framstår som någon mer än en standardiserad urvattnad romcom där svordomar, sex och naket är tabu. Istället är det här en förvånansvärt frispråkig skapelse som inte bangar för att vara edgy. Sedan kan det hända att denna frispråkighet ter sig en aning ansträngd ibland, men det må väl vara hänt.

Naturbarn och surfarkille

Vad mer? Jo, castingen ger mersmak. Kärleksparet Sydney Sweeney och Ben Powell utstrålar tveklöst både charm och god kemi, Gata som coole polaren Pete är en kul och sympatisk typ och gamle fine Bryan Brown gör en skojfrisk fadersfigur. Och så undrar jag vem ”duden” som spelar naturbarnet och surfarkillen Crocodile Jack är. Ett riktigt fynd och en scentjuv i komedifacket om ni frågar mig.

print

Våra samarbetspartners