BEN IS BACK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Peter Hedges
I rollerna: Julia Roberts, Lucas Hedges, Courtney B. Vance, Kathryn Newton, Jakari Fraser

BETYG: FYRA
PREMIÄR: 2019-02-15

“Alla lyckliga familjer liknar varandra, varje olycklig familj är olycklig på sitt eget vis.”
Hm. Leo Tolstoj hade uppenbarligen inte sett Beautiful Boy och Ben Is Back under samma månad.

Här kan man verkligen säga att olyckliga familjer är olyckliga på precis samma sätt. Och av samma orsak. En familjemedlem har fastnat i drogmissbruk och försöker komma tillbaka till ett normalt liv, men vägen dit är både lång och krokig.

Ändå skiljer sig filmerna rejält från varandra, även om båda handlar om drogberoende, har en ung kille i huvudrollen och lägger fokus på de anhöriga: hur påverkar drogberoendet missbrukarens familj?

Medan Beautiful Boy sträcker sig över en lång, lång tid (som blir ännu längre med hjälp av många flashbacks) så tillbringar Ben Is Back all tid i nuet. Peter Hedges, manusförfattare och regissör, har satsat allt krut på de gamla franskklassiska reglerna: En dag, en handling och kör så det ryker! (Det sista är ett modernt tillägg till reglerna).

Dagen är julafton, handlingen är den hemvändande sonen, som tas emot av sin familj. Men inte med öppna armar och odelad glädje. Ett liv med droger och kriminalitet har satt sina spår.

Julia Roberts spelar mamman i familjen vi får följa, och det är mycket möjligt att hon gör sitt livs bästa rolltolkning i den här filmen. Här är hon 100% skådespelare och 0% filmstjärna.

Lucas Hedges (Peter Hedges son) gör en briljant tolkning av filmens titelperson, Ben, han som kommer tillbaka. Han är inte det minsta överväldigad av att matchas mot Julia Roberts. Varför skulle han vara det? Tidigare film-mammor som Lucas Hedges har haft inkluderar Oscarsvinnarna Frances McDormand (Three Billboards) och Nicole Kidman (Boy Erased). Lucas Hedges var också briljant i Manchester by the Sea (med Casey Affleck och Michelle Williams). Huvudrollen i Ben Is Back är i alla fall en av de fyra bästa rolltolkningarna som Lucas Hedges någonsin har gjort. (Det är faktiskt svårt att ranka hans filmprestationer, Lucas tycks vara på topp jämt!).

I vanliga fall brukar folk bli glada när en familjemedlem kommer hem till jul — men det är inte fallet i den här familjen, när unge Ben plötsligt står på tröskeln. Neal (Courtney B. Vance) och Ivy (Kathryn Newton) ser mest bekymrade och misstänksamma ut. Lille Liam (Jakari Fraser), som bara är sex år gammal, snappar upp att någonting har gått fel med julstämningen. Det är egentligen bara Holly (Julia Roberts) som verkar helt oreserverat glad. Det vill säga, tills Ben inte ser henne längre och vi får se hur hon gömmer värdesaker och mediciner. Visst, hon älskar Ben, men hon litar inte på honom, och det gör hon helt rätt i.

Ben säger till Holly att han har gjort hemska saker, och det har han verkligen. Men Holly ger inte upp, utan kämpar med näbbar och klor för att rädda sin son.

Så småningom, ungefär halvvägs, byter filmen spår från familjemelodram och intimt drama och blir en regelrätt thriller, där familjens hund måste räddas, efter att ha kidnappats från hemmet. Vem, av alla Bens fiender, kan ha begått detta hemska dåd? Och vad måste Ben göra för att få tillbaka hunden?

Ben Is Back är inte någon enkel film och till skillnad från Beautiful Boy får vi inte det lyckliga slutet serverat på silverfat till eftertexterna. Man får själv bestämma “vad som hände sedan”. Detta kommer givetvis att frustrera en del biobesökare. Men för Julia Roberts fans är detta en måste-se film, ett starkt melodrama helt utan julstämning men med mycket Julia-stämning.

Om Peter Hedges prestation kan man bara säga att detta är en stark comeback för mannen som för evigt är ihopkopplad med What’s Eating Gilbert Grape och Pieces of April. Och han valde helt rätt skådespelare för huvudrollen! Helt utan nepotism!

Skriven 2019-02-12

print

Våra samarbetspartners