LENA BRORSSON ALMINGER : GRÅTOMTARNAS SÅNG – roligt om skogens ständiga (tomte)beskyddare

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Visto Förlag
Illustratör/Fotograf: Gunilla Modig
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 9-12 år
Antal sidor: 127
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-22

Skogen är en plats där 100 000 tals djur bor … de flesta mycket små, som till exempel insekter. Skogen är nödvändig inte bara för alla dessa djur, utan även för människorna. Ändå är skogen hotad och både djur och skogsmänniskor kan förlora sina hem … om inte den lille pojken Petrus kommer på en plan tillsammans med sin nya vän. En tomteflicka.

Gråtomtarna (gråa kläder, gråa luvor) är  trädens beskyddare och de är osynliga för de flesta människor. De lever gott på granskottsmarmelad, de har ett eget gammaldags språk och de känner nu på sig att skogen är hotad.

Fiffel och båg avslöjas av gråtomtarnas eget Mission:Impossible gäng

Det visar sig att det är fiffel och  båg på gång på högsta ort, för att avverka skog som skogsägarna själva tänkt spara, men lurendrejarna har inte räknat med att gråtomtarna ska iscensätta ett eget “Mission: Impossible” för att bryta sig in och få tag i de luriga dokumenten och sätta dit den skyldige.
Och gråtomtarna får hjälp från oväntat håll…

Gedigen och modern saga med tomteextravaganza!

Det här är bland det roligaste och bästa vi läst tillsammans i år, en gammaldags gedigen och samtidigt mycket modern saga. Bäst av allt: det finns gott om tomtar med gråa luvor och de får spela huvudrollen!

Ja, vätten i 1970-talets Trolltider har säkert en egen fanclub. Och vi var många som var besvikna på att Henrik Dorsins grå lille vätte med osynlighetsluva totalt slarvades bort i årets julkalender, den nya Trolltider. Helt kriminellt. I klass med att avverka skog i hemlighet.

Skogen behöver skyddas året om

Men här, här får vi alla vårt lystmäte av små, grå, osynliga tomtar! Och tro inte att det här är en julbok bara för att den är full av tomtar. Skogen behöver skyddas året om. Och de hemlighetsfulla tomtarna i skogen … de finns också året om. Det är dags för Tomtetider!

print

Våra samarbetspartners