LEX LUTHOR – anledningar till att vara peppad inför den nya inkarnationen av Superman

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Visst finns det anledningar att vara peppad inför DCU:s nya “Gunniverse”. Till exempel … Nicholas Hoult som Lex Luthor. Ett intressant namn i nya “Gunniverse” och mer lovande än Superman och Lois Lane där tidigare inkarnationer av de ikoniska karaktärerna har mängder av fans.

Hittills har Lex inte varit hundraprocentig i filmvärlden vilket gör att det är en mer tacksam och mer spännande roll att ta sig an. Och filmer är ju sällan bättre än sin bad guy…

Men oavsett vilket. Här nedan följer ett antal anledningar till varför Lex Luthor kan bli en vinnare när Superman: Legacy inleder omstarten av DC:s filmiska universum 2025.

• Vi får en ung Lex Luthor

Visst, Gene Hackman var inte ung, och för många är han fortfarande den bäste. Valet av en ung Lex ger en känsla av att James Gunn har tagit ett visst mått av intryck av sin gamle vän Zack Snyder (de gjorde film  ihop en gång i tiden). Snyder valde en ung Lex som för att påpeka att den nya generationens skurkar inte är högljudda Hackman-skurkar med gammaldags kapital, utan unga Zuckerberg lookalikes med techintresse och förmåga att populistiskt påverka opinionen.

• Vi får Smallville… en gång till?

Okej, det kanske inte är många som älskar alla säsonger av Smallville. Vem vill vänta tio säsonger för att se en kille flyga? Som man redan vet kan flyga? Men de första säsongerna var inte dåliga, och Clark Kent och Lex Luthor hade så mycket gemensamt. Inte bara ungdom. Lex verkade till och med lite trevlig i början (Hoult är som gjord för att se trevlig ut), men inflytandet från farsgubben gjorde att vägen mot skurkaktighet verkade förutbestämd.
Medan unge Clark Kent hade hyvens adoptivföräldrar som såg till att Clark fick mer godhjärtade och hjälpsamma värderingar. Hur uppväxten påverkar och skapar hjältar och skurkar … visst är det material som kan användas igen. Men större budget än Smallville. Och med flygscener.

• Charmiga skurkar säljer

När Nicholas Hoult spelat skurkaktiga roller eller antihjältar har han ofta gjort det med samma glimt i ögat som Hugh Grant, som numera verkar älska att verka i skurkfacket. Något som blivit både säljande och kritikerhyllat. Rollen i Renfield är som att se en ung Hugh Grant som artig och välartikulerad massmördare och hejduk till en vampyr. Gene Hackmans Lex Luthor hade också ett visst mått av charm …  och var välartikulerad. En Lex som omfamnar sin charmiga sida kan vara ett bra drag.

• Teflonskurken

Vi får inte glömma att Lex är en av få skurkar som (nästan) aldrig åker dit. Kanske för att han är rik som Krösus Sork (som nästan aldrig heller åker dit), kanske för att han skapar så många arbetstillfällen i Amerika att ingen vill ta itu med honom på allvar. Utom Superman. Lex är helt enkelt teflonskurken. Och ser någon ut att vara gjord av teflon så är det väl Hoult…?!

• Tar serievärlden på allvar

Vad vi tidigare sett av Nicholas Hoult, så verkar han ta serievärlden på allvar. Comic books och grafiska romaner och spel. Tidigare har Hoult som sagt gjort Renfield och även Mad Max och X-men. Kommer Nicholas Hoults X-man, en version av den blåfluffige Beast, att komma in i MCU? Kommer han att göra en MCU och DC dubbel? I sådana fall är han inte den förste. James Gunn och hans brorsa har ju redan gjort filmer för båda läger … En bra erfarenhet att ha i ryggsäcken när kritiker och tyckare slår till.

• Blir inte överglänst

Slutligen … den som kan spela mot Nicholas Cage utan att bli överglänst klarar allt. Heja Nicholas Hoult och lycka till med nya DCU. Det kan bli pannkaka, men det kan också bli Lex Succé…

print

Våra samarbetspartners