BENJAMIN INGROSSO : ALLT DET VACKRA – ett långt förord och vackra (turné)bilder

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Mondial
Genre: Särskilda kompositörer & grupper, Kultur
Antal sidor: 224
Format: Kartonnage
Utgivningsdatum: 2023-11-01

”Jag är en entertainer. En entertainer med självtvivel. I många år hade jag tvekat inför att ge mig ut på vägarna. Att åka på sommarturné kändes för stort, för läskigt. Jag vågade inte ta nästa steg. Tills jag hittade tillbaka till lilla Benjamin, han som växte upp på scenen, som en dag skulle ta över världen oavsett vad omgivningen tyckte om honom.”

Allt det vackra inleds med ett långt förord av Benjamin Ingrosso. Likt en minibiografi. Att vara kändisbarn och att kunna sjunga och dansa … behöver inte automatiskt innebära livet på en räkmacka. De coola killarna i skolan är långa och tuffa och håller på med fotboll och har sportiga idoler. Benjamin gillar mest av allt Saturday Night Fever och disco och John Travolta och Bee Gees och omfamnar musik och mode som var inne typ tjugo år innan lille Benjamin ens var påtänkt.

Turnévana sedan discodansande barnsben

Det är värt att inflika att Benjamin Ingrosso har turnévana. Han är fortfarande den yngste deltagaren någonsin att uppträda med Diggiloo, som varje sommar drar land och rike runt. Benjamin var nio år.

Men det är en sak att vara en artist i ett team, en annan att ge sig ut som soloartist. Benjamin funderar om det kommer att dyka upp någon publik. Driver han med oss? Räcker det inte med Kristallen-vinster och skyhöga tittarsiffror på allt han gör? Han kan koka en kastrull spagetti och folk tycker att han är sevärd. Hur bra måste han då inte vara när han gör det han är född till att göra?! Klart som tusan att folk kommer!

Det är knappast någon spoilervarning att avslöja att Benjamin Ingrossos Allt det vackra turné sommaren 2023 blev en makalös succé.

Slående vacker hyllning till sommaren och musiken

Här finns varje gig bevarat i enastående, slående vackra bilder som fungerar som en hyllning till den svenska sommaren och det slitsamma turnélivet. Kärleken till musiken och publiken är kärnan i allt.

Varje outfit förevigas. Den snyggaste bar Benjamin i Östersund. Den konstigaste … ser ut som om Benjamin flått Grinchen (eller möjligen Kakmonstrets kusin) och iklätt sig skinnet. Visst kan det vara mysigt med en lurvig pläd på vintern. Men det är knappast rätt plagg att ha på sig en het sommarkväll under heta strålkastare … Benjamin avslöjar att han blev för varm. Vilken surprise.

Jakten på bästa kanelbullen

En bekant ställer sig tveksam till om Benjamin Ingrosso själv skrivit boken. Kändisar nu för tiden har ju spökskrivare. Ja, han har själv skrivit boken. Men det är inte så mycket text, efter själva förordet, texten är mest som små kommentarer till bilderna, eller dagboksanteckningar, eller Instagram-inlägg.

Mestadels klarar bilderna av att tala för sig själva. Det är magiskt vackert. Och som en röd tråd genom hela boken går jakten på Sveriges bästa kanelbulle. Karlsson på taket applåderar detta uppdrag.

print

Våra samarbetspartners