ÅSA ÖHNELL : DEN VITA ANDEN – visst spökar det

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Idus Förlag
Illustratör: Maria Francisca Sampaio
Genre: Skräck- & spökhistorier, rysare
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 91
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-11-01

Skepnaden svävar sakta nedför de sista trappstegen och Tyra blir iskall i magen. Spöken och andar finns ju inte. Eller? Ändå kommer en rakt mot dem och nu vet hon inte vad som är bäst: att skrika eller springa.

Spöken, finns de? Tvillingarna Tyra och Hugo är så olika varandra som syskon kan bli. Tyra gillar action och tror inte på spöken, Hugo gillar romantik och är lite rädd för spöken. Under handlingens gång drar de båda nytta av sina olikheter, och det visar sig att i det här fallet är det Hugo som har rätt. Spöken finns.

De båda tvillingarna måste lösa en olycklig romantisk affär i det förflutna … för att rädda ett gammalt förfallet strandhotell. Som har namnet Den vita stranden. Det är bara det att vinden rivit ner några bokstäver så att det nu står Den vita anden på skylten. Rykten om spökerier har skämt bort alla gäster förutom tvillingarnas familj, inte ens ägarnas egna barn vågar komma på besök.

Snögubbar och hemliga polkagrisar

Åsa Öhnell är en omtyckt och populär författare för alla åldrar, hon har bland annat vunnit Barnens romanpris i Karlstad och skapat den charmiga deckarserien KlaraBella (passa gärna på att avnjuta Snögubbens hemlighet eller polkagrismysteriet, som utspelar på Liseberg under jullovet).

Den vita anden förgylls av Åsa Öhnells välbekanta, rättframma berättarglädje, liksom de svartvita mangainspirerade illustrationerna av Maria Francisca Sampaio.

Allt har inte en naturlig förklaring

Den vita anden skiljer sig från KlaraBella-deckarna i och med att allt inte har en naturlig förklaring, spöken finns och de har känslor som man måste ta hänsyn till. Personkemin mellan Tyra och Hugo är fin, det finns en alldeles lagom avvägning mellan humor och dramatik, gåtan löses lagom finurligt (fast kanske lite för enkelt) och på det hela taget är detta en lättläst enjoy-the-ride bok med stor stil och trivsam charm.

Spöken lockar till turistiga destinationer

Vem gillar inte mystiska gamla pensionat och deras säregna atmosfär? Det enda som är orealistiskt (om man nu skriver under på att spöken finns) är att ett hotell där det spökar i den här romanen har problem med att få besökare. I verkligheten är det väl tvärtom? Turistattraktioner med spöken lockar besökare. Varje slott eller herresäte med lite självaktning ska väl ha minst ett spöke att skryta med? En grå munk eller en vit dam?

Snälla spöken kan få gratis logi

Jag minns en sommar då jag blev misstagen för ett spöke på ett vandrarhem (ljus klänning, checkar in efter midnatt, tar tornrumsvägen upp till sovsalen …) och det blev en succé bland alla besökare. Ägaren som gett mig nyckeln förstod hur det låg till, men jag fick lova att inte avslöja något, nu när alla besökare var så lyckliga. Och jag kunde få bo kvar gratis resten av sommaren mot att knata upp och ner i tornrumstrappan vid midnatt…

Jag hade dock andra planer. Men en natt under sommaren hade i alla fall vandrarhemmet hundra procent lyckliga coh nöjda besökare. Det är inte ofta som man får uppleva något spöklikt, all turistig spökreklam till trots.

print

Våra samarbetspartners