SARA STRÖM : TÄRNAN SOM INTE VILLE BLI LUCIA – det finns roller vi är födda att spela

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Visto Förlag
Genre: Berättelser
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 46
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-11-27

Verklighetens Lucia föddes år 283 i Syrakusa på Sicilien och hon är idag ett katolskt helgon vars festdag är den 13 december. Ofta avbildas hon med sina ögon på ett fat och det är ruggigt att tänka på henne som alla optikers skyddshelgon… 

Enligt legenden petade Lucia själv ut sina ögon och gav dem i present till en ihärdig friare som hon ville bli av med. Hon hade inte lust att gifta sig och bilda familj, utan gav alla sina rikedomar till de fattiga istället för till en sniken man (som förmodligen beundrade rikedom ännu mer än vackra ögon).

En ny originstory utan ögon på fat

I den här berättelsen får Lucia en helt annan originstory. Mer barnvänlig och utan optiker. Lucia har tydligen inte dissat alla friare, utan har en hel hög ungar. De brukar vara tärnor i hennes Luciatåg och den äldsta tärnan ska ta över Luciakronan. Som ett slags Luciamonarki med kvinnlig tronföljd.

Den äldsta tärnan är dock inte säker på att hon vill bli Lucia, så hon ger sig ut i världen och söker lyckan annorstädes. Hon hittar sig själv och sitt kall på en teaterutbildning där hon – hör och häpna – blir castad som Lucia i en teateruppsättning. Tärnan inser att hon visst vill vara Lucia, för hon kan ju bara spela rollen. Och hon är bra på det. Och det är fint att ge ljus till andra människor.

Det är fint att skänka glädje till andra

Berättelsen är en klassisk coming-of-age story där det gäller att hitta sig själv och sitt kall. Det visar sig att tärnans val är precis det hon flydde från i början … ett tecken på en socialiseringsprocess där att skänka glädje till andra väger tyngre än eget självförverkligande. Även om det ena inte utesluter det andra. Bara för att man är född till en viss roll, innebär det inte att den rollen är fel. Man kan växa in i den och lära sig omfamna den och hitta sin egen inre superkraft.

Färgsprakande uppslag med charmig mangainspiration

Bilderna är i stort format, ofta över hela uppslag, i färgsprakande vattenfärger, och man kan ana en stor dos av charmig mangainspiration. Karaktärerna har runda, gulliga ansikten och stora uttrycksfulla ögon.

Sagor handlar ofta om att ge sig ut i världen och hitta äventyr eller att hitta en partner. Den här handlar om att hitta hem. Vilket inte är det sämsta. Det finns äventyr på hemmaplan. Och det finns roller som vi är födda för att spela.

print

Våra samarbetspartners