NINA WAHLUND : NÄR TOMTEN BLEV AV MED SITT SKÄGG – ett unikt mysterium att lösa

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Visto Förlag
Illustratör: Emmalill Frank
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 50
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2020-12-01

Sött, skojigt, spännande och med ett unikt mysterium att lösa. Hur har Jultomtens skägg kunnat försvinna och hur ska man kunna ersätta det med något annat? För en slätrakad Jultomte på julafton… Hur skulle det se ut?

Helsides- och heluppslagsillustrationerna av Emmalill Frank har ofta känslan av gammaldags julbonader eller jultryck, ni vet, av den sorten där en massa nissar hade en massa olika hyss och aktiviteter för sig. Här vimlar det av små nissar med olika egenskaper och specialiteter. Handlingen inkluderar även ett besök hos djuren, för kan inte fåret Bäärtil hjälpa till och donera lite ull till ett nytt skägg? Bäärtil är en bagge med attityd, och hans ulliga frisyr är inte något som han gärna vill dela med sig av.

Alla nissar hjälper till

Sagan har en sensmoral om att hjälpas åt och att inte klaga för mycket, för man vet inte vad som betyder något förrän det är borta. Jultomten klagar på sitt skägg när han har det, när det försvinner känner han att han inte kan leva utan det … Det finns en bra twist på slutet, en dubbel twist, som både löser vart skägget har tagit vägen och hur nissarna ska fixa ett nytt för att göra Jultomten glad igen.

Högläsning när den är som bääst …

Det här är en utmärkt högläsningsbok för att underhålla små barn, och även något större åhörare, det finns många härliga röster att imitera, och givetvis den livsfarlige Bäärtil att bräka som… Bilderna är fulla av finurliga detaljer och de för tankarna dels till julbonader, dels till lyxigare serier. Och inget signalerar väl julens ankomst som en Jultomte i julpyjamas med lussekatter på?

print

Våra samarbetspartners