CHARLOTTA LANNEBO : BARA ASTRID – inte det minsta ängslig eller PK

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Illustratör: Maria Nilsson Thore
Serie: Astrid (del 3)
Genre: Skönlitteratur
Läsålder: 6-9 år
Antal sidor: 176
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-08-04

De andra kidsen i trean slåss om vem som ska få hålla föredrag om popstjärnan Zara Larsson eller influencern Bianca Ingrosso eller PSG-fotbollsspelaren Kylian Mbappé. Astrid är ensam om sin idol: Agnes von Krusenstierna. Astrids bästa vän Maryam gillar inte när de andra i klassen retas när det gäller Astrids val, så hon påstår att Agnes von Krusenstierna faktiskt är JÄTTESTOR på TikTok. Vilket inte har så stor effekt, eftersom Astrid samtidigt säger att Agnes von Krusenstierna är död.

Alla ska uppträda inför föräldrarna med ett framförande om sin idol. Efter Zara Larssons danssteg och Bianca Ingrossos sång (levererad i tredjegluttarversion) och lite tafatt bolltrixande annonserar fröken en ”lättsam” teater.

Upplyser om sinnessjukdom och morfinmissbruk

Föga vet väl fröken att Maryam kommer att släntra in på scenen ”in character” rökandes en chokladcigarett och med en Aladdinask i högsta hugg, medan Astrid upplyser publiken om Agnes von Krusenstiernas sinnessjukdom, morfinmissbruk, självmordstankar och ensamhet. Under tiden mumsar Maryam choklad, spelar galen och river sönder sitt manuskript.

Publiken är knäpptyst. Jag gapskrattar. Det här är inte vad publiken förväntar sig av en avslutningsföreställning i lågstadiet, och det är förmodligen inte heller vad bokköpare förväntar sig av en bok som rekommenderas för 6 – 9 åringar.

Sparande på börsen eller i porslinsgrisen?

Astrid oroar sig inte bara över sin författartalang och om hon måste bli galen som Agnes von Krusenstjerna för att slå igenom. Hon oroar sig också över dåliga tider och börsras. Och när börsen rasar och hennes 1000 kronor krymper till ynka 746 kronor är hon otröstlig. I framtiden ska alla pengar ligga i grisens mage där de inte krymper! (Grisen finns på bokens omslag. Den står säkert ovanpå Ekonomibyrån i Astrids rum).

Makabra deckare och brev till sig själv

438 kronor läggs på att skriva brev till sig själv (eftersom Agnes von Krusenstjerna skrev brev, övar sig Astrid på samma sätt och breven är så bra och roliga att det känns så synd att ge dem till någon annan, tycker Astrid).

Det är också mysigt att hälsa på mormor på kyrkogården, mormor som också hette Astrid, och att hälsa på morfar som läser högt ur sina deckare ock skrattar högt när en kvinna mördar sin man med en frusen lammstek, och sedan tillagar hon steken så att utredarna själva äter upp mordvapnet. Med sås och allt.

Inte det vanligaste sexåringar oroar sig för

Lammsteksmord, morfinmissbruk och börsras är förmodligen inte det vanligaste som sexåringar oroar sig över. Förhoppningsvis.

Det är förmodligen inte heller det innehåll som föräldrarna förväntar sig när de köper en barnbok med en gullig gris på omslaget (som är immun mot börsras?).

Ingen ska få dissa H.C. Andersen

I Jenny Colgans nya julbok Jul i den lilla bokhandeln läser Carmen sagor och föräldrarna blir fly förbannade när hon läser en ”dålig saga” som Flickan med svavelstickorna av H.C. Andersen, som får barnen att gråta. Föräldrarna är arga och Carmen är arg, eftersom H.C. Andersen är en av de bästa författarna någonsin, ingen ska få dissa H.C. och varför är alla så himla ängsliga och PK nu för tiden?

Bara Astrid tar verkligen ut svängarna. Och är inte det minsta ängslig eller PK. Men många av skämten är roligare för vuxna läsare, de kräver en del förkunskaper för att fatta grejen.

Astrid gör aldrig det som omgivningen förväntar sig

Böcker om barn måste inte unikt vända sig till barn – den här boken är riktigt rolig för vuxna läsare (igenkänningen är total), och även att läsa högt tillsammans så att man kan diskutera olika saker, varför folk gör som de gör och varför reaktionerna inte blir så som Astrid förväntar sig.

Eller varför Astrid aldrig gör så som omgivningen förväntar sig…Att kunna se saker på ett annat sätt kan vara en tillgång. Även om så många bara tycker att Astrid är ”besvärlig” och allmänt motvalls. Astrid tar allting bokstavligt och vill helst ha saker på sitt sätt och ligger förmodligen någonstans på ett autismspektrum när det gäller hur petig hon är med vilka material och vilka kläder hon kan ha på sig.

Bilder med finkänslighet och humor

Guldstjärna i kanten för de smarta och uppiggande bilderna som fördjupar och förhöjer textupplevelsen med finkänslighet och stor humor. Illustratören Maria Nilsson Thore är en av Sveriges bästa och mest spännande illustratörer, både när det gäller kapitelböcker som Bara Astrid och maffiga bilderböcker.

Maria Nilsson Thore är förresten känd både för att skapa egna egensinniga bilderböcker och för tolkningarna av en annan Astrid – Astrid Lindgren och Saltkråkan.

print

Våra samarbetspartners