MODESTY BLAISE fyller sextio…när får hon en egen franchise?

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Modesty Blaise fyller 60 år i år. Liksom så många andra ”comic book characters” åldras hon inte nämnvärt och är långt ifrån att gå i pension. James Bond är känd som agent 007, Modesty Blaise är agent X9. De finns i olika litterära (och filmiska) universum, men båda är framstående brittiska agenter och popkulturella fenomen och båda förknippas med ”the swinging sixties”.

Modesty Blaise skapades av författaren Peter O’Donnell och illustratören Jim Holdaway  1963. När det diskuteras om det inte är dags att låta 007 spelas av en kvinna (vilket på sätt och vis redan har hänt) och om man inte ska att låta James Bond bli Jane Bond i nästa inkarnation (ungefär som Jodie Whittaker som den trettonde Doctor Who)… är det alltid lika förbluffande att så pass få tänker på att det redan finns en kvinnlig James Bond, Modesty Blaise. Och det finns massor av äventyr med Modesty och hennes bäste vän Willie Gavin att ta av. Det finns elva romaner och ett par novellsamlingar att inspireras av.

Kanske det är läge…

Visst. Modesty Blaise har redan filmatiserats 1966, 1982 och 2003. Men hitintills saknas den där perfekta fullträffen och agent X9 har inte blivit en framgångsrik franchise. Nuförtiden då det talas om ”superhjältetrötthet” och en mättad marknad och långa läxor från Disney+ … kanske det är läge att leta efter ”comic books” med något annat än superhjältematerial? Där man inte behöver göra några läxor innan man har kul med äventyret?

Jag har filosoferat lite om vem som skulle kunna passa som Modesty Blaise.

Angelina Jolie

Helt enkelt för att hon alltid är så bra. Många anser att hon för alltid är ”den riktiga Lara Croft”. (Hon är också den riktiga Maleficent …) Och hon var skojig som hemlig agent i Mr & Mrs Smith.

Vad som talar mot Angelina är att hennes actionrumpsparkardagar verkar ligga bakom henne och nu för tiden är hon mer intresserad att arbeta som regissör och producent och att vara involverad med välgörenhet.

Gal Gadot

Hon har gång på gång bevisat vad hon kan i actiongenren och i ”comic book” genren. Men det kanske inte passar sig att ta sig an en ny seriehjältinna så snart efter Wonder Woman? Dessutom verkar Gal ha fullt upp med Netflix. Just nu har hon två serier på gång (fast Netflix planer kan ju ändras) både Heart of Stone och Red Notice. Gals intresse för att spela actionhjältinnor kan vara mättat. Skådespelare brukar vilja variarea sig.

Hayley Atwell

Sommarens mest tokhyllade kvinnliga skådespelare i en actionfilm?! Hon bara äger i varje scen i Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One. Hon är brittisk, hon har rätt accent, hon har rätt hårfärg, hon behärskar både seriöst drama (Brideshead Revisited) och seriebaserad action (Captain America).

Men Hayley har redan haft en egen agentserie inom Marvels Universum och skådespelare brukar som sagt vilja variera sig. Och vem vet hur länge hon kommer att vara upptagen med Mission: Impossible serien som verkar bli en långdragen historia…?

Margot Robbie

Hon är rolig, hon är smart och hon kan sparka rumpa. Ja, hon är från Australien och mest känd som blondinerna Barbie och Harley Quinn. Men i Barbie hade blonda Margot fjorton olika blonda peruker för att se ut som blonda stereotypiska Barbie. Man kan lika gärna fixa ett gäng mörka peruker och vips så ser hon mer ut som Modesty. När det gäller accenter och dialekter har Margot redan visat att hon behärskar att lära in och använda många olika sorters röster.

Någon helt okänd

Eller nästan helt okänd. Cary Grant var påtänkt för rollen som James Bond men tackade nej. Han är för alltid filmstjärnan Cary Grant. Sean Connery hade gjort en del roller, men var tillräckligt okänd för att verkligen bli James Bond. Ett smart val som franchisen aldrig haft anledning att ångra.

När det gäller nästan okända eller bara lite kända skådespelare … finns det många man kan tänka sig. Speciellt från mer eller mindre framgångsrika TV-serier. Den nye Superman och den nya Lois Lane är TV-stjärnor som tar steget till vita duken…

Claire Foy är ju ledig

Med det sagt. Varför måste en Modesty Blaise franchise vara vikt för vita duken, precis som James Bond? Man skulle kunna göra en riktigt bra TV-filmatisering av böckerna där man inte spar på krutet och stålarna, ungefär som Game of Thrones eller de första två säsongerna av The Crown.

Förresten. Eftersom det inte blev mycket av Claire Foy som Lisbeth Salander är hon ju ledig för att spela Modesty Blaise … Claire kanske är pigg på att vinna ännu en Emmy?

Och tiden är ju helt rätt. Vi vill vada i 1960-tals nostalgi. Allt från musiken och drinkarna till klädmodet och möblerna gör comeback, igen och igen … Manegen är krattad för Modesty.

TV-serie eller bio? Vem skulle du vilja se som Modesty Blaise? Och vem skulle passa som Willie Garvin?

print

Våra samarbetspartners