EN SAGOLIK JULKONSERT, S:t Johannes kyrka, Malmö den 8 december 2023 – dags komma i julstämning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Medverkande:
Malmö akademiska kör och orkester
Agnes Wästfelt, sopran
Clas Sköld, berättare
Daniel Hansson, dirigent
Hillevi Björnsson, dramaturg

Ännu en gång var det dags komma i julstämning och ta plats inne i den ståtliga S:t Johannes kyrka. Det hade blivit dags att vi avnjuta Malmö akademiska kör och orkesters traditionella julkonsert för 20:de gången. Julkonserten var som det beskrivs i programmet, ”ett dignande julbord med älskad julmusik samt en julsaga som en blandning mellan storslaget och intimt precis som julen själv”.

Konserten inleddes som sig bör med att kyrkklockorna ljöd innan kören, som både placerat sig runt skeppet och den upphöjda predikstolen, inledde de musikaliska övningarna med en vinnande och vintrig tolkning av Det är en ros utsprungen.

Sibelius, Bo Kaspers och Hugo Alvén

Därefter tog berättaren Clas Sköld vid med högläsning av sagan Ett ensamt skidspår ackompanjerad av orkestern. Sopranen Agnes Wästfelt följde upp med sin tolkning av Jean Sibelius Julvisa.

På detta stadium tog dirigenten Daniel Hansson till orda och hälsade publiken välkommen innan framförandet av Bo Kaspers Önska dig en stilla natt. Clas Sköld i sin tur fortsatte sitt reciterande ur Vintersaga. Allt till tonerna av Lars Erik Larsson med ett litet instick av Hugo Alfvéns Julsång.

Ett set av klassiker

I facket nyare julsånger fick även Sofia Karlsson och Martin Hederos Julkortet plats i repertoaren. Ett set av klassiker följde strax därefter likt ett pärlband i form av Stilla Natt, Carol of the Bells, Jul, jul strålande jul, Bethlehems stjärna och så Stilla natt igen.

Mellan varje stycke fortsatte Sköld sin högläsning. På detta stadium stod Viktor Rydbergs klassiska juldikt Tomten och alla dess verser på programmet.

En favorit

Kvällen avslutades med Ulrika Emanuelssons mash-up av Nu tändas tusen juleljus och Lalehs En stund på jorden kallad Nu tändas en stund på jorden och allas våran favorit Adams julsång eller O helga natt. Som bonus framfördes Det strålar en stjärna.

Samma recept

Programmet var dock det samma som förra året, men vi ser ju om alla julfilmerna gång på gång och samma julsånger klingar i radion och på teatern går folk och ser Nötknäpparen år in och år ut. Så tja, varför inte köra efter samma recept i kyrkan.

På plats igen nästa år

Det här var om jag inte missminner mig sjunde gången jag var på plats, och var så säker, är jag hemma nästa år så lär jag vara på plats igen. Får se vad de hittar på då. Tyvärr strulade ljudet lite grand i början men det fixade sig lyckligtvis ganska snabbt.

print

Våra samarbetspartners