ATT GÖRA EN SUPERDUBBEL? – det är möjligt, många kända namn har försökt

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Visst går det att göra en superdubbel… Tro det den som vill. Här är en kort lista på skådespelare som lyckats med (eller misslyckats med) att spela mer än en superhjälte/superskurk i Marvels och/eller DC:s respektive universum/multiuniversum.

Christian Bale

Efter tre filmer med Christopher Nolans hyllade Dark Knight skulle man kunna tro att Bale kanske fått nog av superhjältevärlden. Men han återvände till serietidningarnas värld (dock Marvel, inte DC) när han valde att spela skurk i Thor: Love and Thunder.

Tom Hardy

Han spelade huvudsaklig motståndare, Bane, i den sista delen av Dark Knight trilogin. (Man lade i alla fall märke till Tom Hardy mer än Marion Cotillard). Sedermera lanserades Hardy som Marvels Venom. Flera filmmedier slog på stora trumman att ett så stort och respekterat namn som karaktärsskådespelaren Tom Hardy nu också sugits in i superhjältevärden. Hade de verkligen missat – eller redan glömt – Bane i The Dark Knight Rises?

Ryan Reynolds

Efter upplevelsen med Green Lantern och hur filmen togs emot – den sågs, den sågades, och den pulvriserades till småflis – skulle ingen ha klandrat Ryan Reynolds om han aldrig mera hade velat gå i närheten av ”comic book movies” igen. Men skåda och förundras … Han gjorde comeback och fick revansch som den snabbpratande Deadpool. Nu är Ryan Reynolds upptagen med att spela in Deadpools tredje solofilm. Det finns gott om Gröna lyktan-skämt i Ryans monologer … som man misstänker att han själv kan ha bäddat in, med en stor dos av självironi.

Ryan Reynolds första outing i superhjältevärlden var förresten som Hannibal King i Blade: Trinity. Att göra en superdubbel har blivit normalt i det nuvarande superövermättade filmlandskapet. Att göra en supertrippel … är fortfarande ovanligt. Blade: Trinity blev dock (om möjligt) ännu mer sågad än Green Lantern. Men vad är det man brukar säga … tredje gången gillt, Deadpool?

Barry Keoghan

Oscarsnominerad för bästa manliga biroll i The Banshees of Inisherin 2023 (som son till Colin Farrells karaktär) – unge Barry har redan hunnit med två serietidningsroller innan denna film. Dels som en i Marvelgänget Eternals, dels som den nye Jokern i Robert Pattinsons The Batman. Fast Jokern var en sådan minimal roll att du kunde ha missat honom om du gäspat eller blinkat.

Ben Affleck

Från Daredevil till Batman Ur askan i elden.

Colin Farrell

Superskurk och ärkefiende som bekämpar Ben Afflecks Daredevil. Superskurk och ärkefiende som bekämpar Robert Pattinsons Batman.

Jared Leto

Han har också spelat Jokern. I ”Suicide Squad”. Och han har spelat Morbius. Ingen av dessa roller har varit någon kritikersuccé eller någon fanfavoritsuccé. Jared Letos Joker kommer långt ner på listan med bästa Jokrar genom tiderna. Under Barry Keoghan. Men vem vet, skam den som ger sig, det kanske blir tredje gången gillt i någon ny serietidningsroll för Jared?

Och inte att förglömma …

Michael Keaton

Från Batman till Birdman. Eller: Från Batman till Vulture. (Däremellan Birdman).

Och ja, det finns många fler exempel. (Alla som gillade Halle Berry i X-Men brukar låtsas som om hennes Catwoman aldrig har hänt … även om hon höll TV-historiens roligaste Razzie tacktal på denna tveksamma antiprisgala).

När männen bakom Iron Man släpper skvaller och hintar om vilken katastrof det hade varit för Marvel om Robert Downey Jr. redan förbrukats i Fantastic Four … så kan de inte studerat vår superhjältekanon på bio speciellt noga – alternativt så måste de ha väldigt, väldigt kort minne. Jag tror på det senare.

Chris Evans

För den som framför allt har gjort två lyckade superhjälteroller … Det är Chris Evans. Han var med i Fantastic Four (2005) som Flamman och han var absolut bäst i hela filmen. Rollen var suveränt anpassad till Chris Evans och hans personlighet och humor och stil. Sedermera fick han en allvarligare roll med mycket större gravitas och genomslagskraft: Marvels Captain America. Tony Starks/Iron Mans bäste vän alternativt bäste rival genom hela filmserien.

Så visst hade Robert Downey Jr. och Chris Evans kunnat mötas redan i Fantastic Four för så länge sedan och visst hade de kunnat mötas igen i MCU.

För att rädda franchisen

Frågan är … vill Robert Downey Jr.. göra en dubbel och sälla sig till skaran som gjort mer än en superhjälte/superskurksroll? Skulle den nye Dr. Doom kunna vara ett alternativ?

Han behöver definitivt inte pengarna. Och han verkar vara färdig med allt superhjälterelaterat efter Avengers: Endgame. Han slutade till och med att följa Chris Evans och Tom Holland och alla andra Avengers på instagram. Clean break. Och om allt går söderut (ännu mera söderut) … Marvels universum måste kanske spara på sitt trumfkort. Återuppliva en version av Robert Downey Jr.:s Tony Stark för att rädda … ja, inte världen, men franchisen. Trots allt. Fas fyra har knappast gått som en hyllad dans.

Öppen dörr för pensionerade superhjältar

Michael Keaton ser piggare ut som Batman, nu när han är sjuttio plus, än vad han gjorde när Tim Burtons Batman som kom på 1980-talet. Med tanke på det … dörren är öppen för en hel rad pensionerade superhjältar att göra comeback. I sina gamla roller eller i nya. Michelle Pfeiffer, som en gång var Catwoman, är inte att leka med som The Wasp den äldre. Senior Avengers – Assemble!

print

Våra samarbetspartners