DIVERSE FÖRFATTARE : JULSTÄMNING 2023 – från klassiska barnprogram till quiz om julfilmer och istidsdjur

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Bokförlaget Semic
Serie: Julstämning (del 117)
Genre: Allmänna serier, Periodika, Uppslagsverk & referenser
Antal sidor: 64
Format: Häftad
Utgivningsdatum: 2023-09-28

Sveriges äldsta jultidning fyller 117. Fast det är väl snarare en julbok? Sedvanligt inleder man starkt med ett konstnärsporträtt, i år av Jens Fänge, och två medföljande konstplanscher av årets utvalde konstnär.

Andra traditioner är en riktigt bra avslutningsnovell, något från naturvetenskapens värld, julig frågesport, besök på en mysig julmarknad och att olika jubileer uppmärksammas. I år är de stora jubileerna följande: att Göteborg firar 400 år (två år för sent, vilket i sig låter som en göteborgshistoria), att Sverige firar 500 år och att Sveriges kung Carl XVI Gustav firar 50 år på tronen.

TV-minnen och filmisk frågesport

Svenska barnprogram uppmärksammas, historia och höjdpunkter genom tiderna, som Fablernas värld, Humle och Dumle, Trazan och Banarne, Vilse i pannkakan, Fem myror är fler än fyra elefanter, Televinken, Björnes magasin… Många barnprogram och gamla julkalendrar finns på SVT play, under Öppet arkiv, där kan man bland annat avnjuta Maria och Camilla Gripes Trolltider, samtidigt som årets julkalender.

Årets frågesport rör sig i de juliga filmernas land, och där kan du testa dig själv. Hur mycket kan du om klassiker som Die Hard, Ensam hemma, Grinchen, Harry Potter och Askungen?

Foton som tagna från en dystopi

En ovanligare hobby än att titta på film på lovet är urbex. Urban exploring. Vi får följa Sara som frivilligt kryper i läskiga labyrinter och går in i fallfärdiga gamla hus, trots att hon är mörkrädd. Pannlampan är hennes bästa vän och i likhet med många urbexers går hon igenom strapatserna på jakt efter bästa möjliga foton att dela på nätet. Speciellt suggestivt är fotot på en övergiven nöjespark i Berlin. En vildmark med en igenväxt pool och en vattenrutschkana i bakgrunden … naturen håller på att ta tillbaka den forna nöjesparken. Det ser ut som något ur en dystopisk film, som en spin-off till Hungerspelen.

Missförstådd Edith gillade missar

Ett mindre känt jubileum i år är att det är 100 år sedan poeten Edith Södergran gick bort i tuberkulos. Man har intervjuat litteraturvetaren Boel Hackman som menar att Edith Södergran är missförstådd och mystifierad, hon arbetade mycket medvetet med sina dikter och var inte bara något slags medium för känslor och upplevelser. Det är en miss att tolka dikterna självbiografiskt. Man kan dock misstänka att Edith Södergran i verkligheten också gillade katter, de dyker inte bara upp i hennes dikter som ett medvetet konstnärligt och symboliskt grepp.

Istidsdjur och klotblixtar

De naturvetenskapliga reportagen är sällsynt bra med förunderliga foton. Istidsdjur i Norge och nydanande forskning om klotblixtar. Nej, en blixt ser inte alltid ut som ärret i Harry Potters panna, som ett snett ritat Z, ibland ser det ut som ett klot… Varför? Och hur skadliga (eller ofarliga) är blixtarna? Det finns de som överlevt dessa unika blixtnedslag, men de kan också vara dödliga.

Selma hoppades också på en bok i julklapp

Ingen julstämning utan en avslutande novell av Selma Lagerlöf. Årets saga om att vänta och hoppas på en viss julklapp … är lika aktuell nu som för över hundra år sedan.

Vi får också en levande bild av julen på Mårbacka, där man inte firade jul som alla andra runtomkring, men på Mårbacka tyckte alla att just deras sätt var det rätta och det som gav mest nöje.

Lilla Selma hoppas på en julklappsbok, för på julaftonsnatten får man vara uppe och läsa hur länge man vill, och just detta är det allra bästa med hela julafton. Men efter att ha packat upp ett syskrin, en nåldyna, en virknål, en sax, en broderibåge … verkar det som hela släkten har konspirerat mot henne. Hon som inte gillar handarbete. Det är roligare att dagdrömma och att läsa. Och inte en endaste bok får hon…

Sista paketet med oväntat innehåll

Så kommer det sista paketet. Det är till Selma. Det är en bok. Men … den är på franska. Det återstår bara att lära sig franska under julen, med hjälp av ett litet lexikon, för läsas ska det!

På samma sätt känner man inför Julstämning. Läsas ska det! Syskrin kan någon annan roa sig med. Och så ljuvligt att hela boken är full av vackra bilder, precis som Selmas egen julbok. Och man behöver inte ens ta fram sitt franska lexikon för att njuta. Det här är sannerligen en god julbok som måste få finnas i alla längtande Selmors julklappskorgar.

print

Våra samarbetspartners