NAPOLEON – nio kul saker om honom och Ridley Scotts film

Klicka på bilden, för att se hela bilden

• Alla har idoler!

Så även Napoleon. Hans idoler var en trio romerska kejsare (ordet kejsare kommer förresten från det romerska Caesar). Spana in kröningsscenen i Ridley Scotts film när Napoleon kröner sig själv till kejsare, komplett med gyllene romersk lagerkrans på huvudet. Det är förresten passande att Ridley Scott valde ut Joaquin Phoenix till att spela Napoleon … Phoenix är ju Scotts alldeles egna romerska kejsare, känd från Gladiator …

• Kejsarinna med eget imperium

Hur är det med Vanessa Kirbys kungliga – eller kejserliga – skådespelarenor? White Widow i Mission: Impossible filmerna är ju som en kejsarinna av den undre världen, som drar i inflytelserika tåtar överallt. Vanessa slog igenom som prinsessan Margaret i de första två säsongerna av Netflix The Crown.

Visste du att … Ridley Scott först hade tänkt sig Jodie Comer i rollen som kejsarinnan Josephine, de hade tidigare samarbetat i The Last Duel. Jodie var entusiastisk över att återvända till en Ridley-Scott-inspelning, men tyvärr krockade inspelningen av Napoleon med andra åtaganden.

• Sågad i Frankrike …

I Frankrike är man måttligt imponerad av filmen Napoleon, inte bara på grund av bristande byråkrati och historiska felaktigheter och det faktum att Napoleon inte pratar franska. Man har bland annat påpekat att Napoleon när han kom till makten var smal, snygg och elegant … och 24 år gammal. I filmen (hävdar franska media) framställs Napoleon som gammal och fet och över 50.

Alltså ett felaktigt skådespelarval för att fånga Napoleons utstrålning … ? Intressant nog har många av världens mäktigaste genom historien varit väldigt unga, till och med tonåringar. Visst skulle det vara intressant att se Napoleon, Jeanne d’Arc och drottning Viktoria och andra kändisar spelas av tonåringar? Som i Young Royals. Komplett med tonårshormoner och tonårshy. Finns det något som man gillar i filmen i Frankrike? Svar: ja. Vanessa Kirby. Hon ser ung och snygg ut, precis som sin historiska förlaga.

• Egypten är trendigt!

Alla tider har något speciellt som det vurmas för. På den här tiden var det allt egyptiskt. Kolla in hur många egyptiska grejer, möbler, heminredningsdetaljer du kan se i filmen … och filosofera om hur smart det är av Ridley Scott att låta sin Napoleon bombardera pyramiderna med kanonskott som en sann kulturmarodör. Historienördar världen över gav upp ett ramaskri. Scott undrade om “de var där” … Nej, de var inte där, men pyramiderna står ju bevisligen kvar!

• Karl för sin hatt!

Nyligen såldes Napoleons hatt på auktion för 1,9 miljoner. Euro. Typ 22 miljoner svenska kronor.

En unik produkt med unik proveniens…? Nja. Napoleon älskade hattar och ägde över 120 stycken. Den (då för tiden) trendiga modellen kallades bicorne. Fyra av dessa hattar fick följa med när Napoleon blev krigsfånge på ön St. Helena. Man kan ju inte uthärda fångenskap utan sina favorithattar … Bicorne betyder två hörn och de flesta vid den här tiden hade hörnen fram och bak, som en båt som seglar dit näsan pekar. Napoleon satte sin hatt på tvären, för att vara unik. Och för att hans män alltid skulle kunna se var han var på stridsfältet.

Att spana in: Är Napoleon karl för sin hatt? Har han på sig hatten på rätt sätt eller fel sätt? Hur många olika hattar hinner han med under filmens gång?

• Någonting i hästväg!

Marengo var Napoleons favorithäst, en arab hämtad i Egypten, och hästen var med om åtta stora slag tillsammans med den berömde fältherren. Oroar du dig över hästen under filmens gång…? Trösta dig med vetskapen att hen överlevde Napoleon, kom till England, bodde hos en snäll hästälskande familj och gick bort 38 år gammal (vilket är mycket gammalt för en häst).

Marengos skelett finns idag på ett museum i London – minus två hovar. Marengos engelska familj behöll en som souvenir (den finns fortfarande i släktens ägo) och den andra hoven gjordes om till snusdosa. Var finns denna snusdosa idag och vad skulle den ge på en auktion när bara en hatt av 120 likadana hattar går för 1,9 miljoner euro? Något att fundera på utifall stridsscenerna blir lite för långdragna.

• Mer byråkrati, tack!

Filmen Napoleon har hyllats av engelska medier och sågats av franska medier. Svenska medier har väl mellanmjölksaktigt lagt sig någonstans däremellan. Roligaste kommentarerna kommer från The Economist som klagar på att det inte är mer byråkrati med i filmen.

Det är inte ofta man får höra (eller läsa) det i samband med en premiär av en storfilm. Faktum är att Napoleon lade grunden till “det moderna Europa” … alltså det Europa vi har idag med massor av byråkrati. Så tänk på Napoleon nästa gång det diskuteras olika EU-bestämmelser. Eller när det är dags att deklarera.

• Napoleon gillade cognac

Napoleon har sitt eget cognacsmärke. Än idag. Som skryter om att Napoleon drack cognac inför varje fältslag. Kanske tog han ett glas för mycket inför Waterloo? Fungerar det att ha ett “drinking game” till Ridley Scotts Napoleon? Ett glas inför varje fältslag? Glögg?

• Vill du ha ett land i present?

Frankrike gick från republik till kejsardöme under Napoleon. Napoleon hade en benägenhet att belöna lojala och duktiga fältherrar och folk han tyckte om med olika kungliga titlar och olika delar av Europa. Man skulle kunna säga att han övade sig på att bygga upp ett EU där alla gillade Frankrike och den franske kejsaren?

Men idag har alla dessa kungadömen försvunnit, Napoleons anhängare förlorade sin makt i samma veva som Napoleon förlorade sin makt… Jo, det finns ett undantag. Karl Johan Bernadotte. Svenskarna älskade kungen de hade valt och släkten Bernadotte har fortfarande kvar sitt kungadöme, än idag, albeit utan någon som helst politisk makt.

print

Våra samarbetspartners