TIO TIPS TOMTEFRITT – (och barnförbjudet) julfilmsmys

Klicka på bilden, för att se hela bilden

Barnförbjudet. Och ändå julfilm?! Visst finns det många julfilmer som inte är tecknade barnfilmer och tomtefilmer … Här är lite tips på julfilmer som inte är barntillåtna. För visst behövs det ibland lite surt, salt och beskt för att skölja ner alla julsötsaker?!

Rent

Klassisk musikalfilm som utspelar sig i juletid. En grupp unga New York bor har problem med jobb, karriär, försörjning och kärlek. Och så diskuterar de AIDS-epidemin som drabbat deras lilla gäng hårt. Rent är löst baserad på operan La Bohème. Jonathan Larson som skapade Rent har fått en egen biopic med en Oscarsnominerad Andrew Garfield i huvudrollen Tick, Tick … BOOM. (Netflix).

Carol

Patricia Highsmith är mest känd för den mordiske sociopaten The Talanted Mr Ripley. Men hon har skrivit så mycket mer, bland annat Carol. Denna filmversion av Todd Haynes levererar en övertygande kärlekshistoria med Cate Blanchett och Rooney Mara i huvudrollerna. Alla som gillar kostymdrama kan frossa 1950-talets New York med extravagant mode och överdåd i julpyntade varuhus.

Rocky IV

Rocky utmanar sin ärkefiende Drago till en fajt på femton ronder som ska gå av stapeln i Sovjetunionen på självaste juldagen. Med svenske Dolph Lundgren. Så klart. Även Rockys femma utspelar sig under julen. Annandagen heter till och med Boxing Day på engelska. Så varför inte gå på boxning? Jag brukar kolla på fotboll…

I hennes majestäts hemliga tjänst

Ja, även James Bond har gjort en julfilm. Typ. James Bond åker till Schweiz och åker skidor och försöker stoppa superskurken Ernst Stavro Blofeld, som till sin hjälp har ett dussin hjärntvättade fotomodeller. Joanna Lumley, känd från Helt hysteriskt, är en i gänget och levererar sin enda replik med övertygelse. Är filmen en julfilm? Nja. Filmen utspelar sig under julen och julstoryn ligger som en grund för handlingen. Men julen är inte filmens huvudtema. Det är som alltid Bond, James Bond. Enda filmen med George Lazenby som Bond. Enda filmen där Bond gifter sig.

Joyeux Noël (Merry Christmas)

Ett krigsdrama som utspelar sig julen 1914 och berättas ur olika soldaters synvinkel, franska, tyska, brittiska. Manus och regi av Christian Carion. Oscarsnominerad till bästa icke engelskspråkiga film och en hit på 2005 års Cannes Film Festival. Massor av julmusik. Frid och fred under julen. Choklad, champagne och foton av nära och kära delas broderligt. Alla njuter av numera klassiska toner och tyskarna börjar sjunga engelska ”Christmas carols”. Visst är det hoppfullt, även om krigets grymheter ligger som en svart fond i bakgrunden. Sann historia.

Gremlins

Skräckkomedi från 80-talet. Billy får en jättegullig, fluffig och livsfarlig julklapp av sin pappa, som varit och shoppat i exotiska Chinatown. Det finns tre regler för att ta hand om en mogwai. Inget solljus. Ingen kontakt med vatten. Mata inte efter midnatt. Jag menar, hur svårt kan det vara? Givetvis bryts reglerna. Givetvis går det snabbt söderut.

Edward Scissorhands

Tim Burton, älskade Tim Burton. Från Batman till Big Eyes, Burton sätter alltid en unik prägel på sina filmer som en sann auteur. Edward Scissorhands lär handla om Burtons egna känslor av utanförskap som ung och han har förvandlat sina minnen till en annorlunda julsaga. Johnny Depp och Winona Ryder i huvudrollerna. Och när det snöar vet du varför…

Eyes Wide Shut

En läkare i New York ger sig ut på ett äventyr som varar hela julnatten. Det här är Stanley Kubricks sista mästerverk. Den film som han själv ansåg vara den allra bästa. Det är också den sista filmen som Tom Cruise och Nicole Kidman gjorde tillsammans – de spelar man och fru i filmen, och efter premiären gick de skilda vägar.

Ben Is Back

Visst är det mysigt när hela familjen kan samlas? Inte alls. Ben Is Back är den supersura lakritsen i godispåsen. Julia Roberts spelar mamma i vad som ser ut att vara en perfekt familj, tre välartade barn och en snäll man som dessutom är rik och generös … och så kommer äldste sonen hem. Och fasaden rämnar. Ben spelas av unge talangen Lucas Hedges.

Die Hard

Ja, även ”tvåan” utspelar sig under julen, men det är ju ”ettan” som är den ultimata klassikern. Bulla upp med citrusfrukter, julgodis, julmust eller vad du vill i mellandagarna … ensam eller med goda vänner. Hur knepig julen än har varit. Bruce Willis hjälte har haft det värre. Förhoppningsvis har du inte behövt springa barfota över krossat glas under julen? I år känns det extra sorgligt att plocka fram Die Hard – Bruce Willis kommer inte att göra fler filmroller. Alan Rickman, tidernas bästa mest välskräddade filmskurk (och Snape i Harry Potter filmerna), har gått ur tiden. Skål för fallna hjältar!

print

Våra samarbetspartners