EVA HILDÉN : JAKTEN PÅ NORRSKENET – snillrik och smart deckare svämmar över av julstämning

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: B. Wahlströms
Genre: Deckare
Antal sidor: 207
Läsålder: 9-12
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-29

Iskall spänning! Denna deckare utspelar sig i Abisko vid juletid och förutom själva byn får vi bland annat besöka fjällstationen och Aurora Sky Station på berget Nuolja. Miljöerna är verkliga, liksom norrskensmytologin och labradoriterna… Själva Nattjuvelen fiktiv, men visst känns det trovärdigt med beställningsjobb för att lägga vantarna på ett mycket åtråvärt samlarobjekt.

Till Abisko kommer folk från hela världen för att avnjuta det spektakulära norrskenet. Aurora Borealis. Mytomspunnet och säreget. I bokens värld ska en utställning med sällsynta och värdefulla labradoriter, norrskenskristaller, ha vernissage på självaste juldagen. Det mest berömda objektet i samlingen kallas Nattjuvelen och den bevakas minutiöst…

Ett äventyr med norrskenssafari på skoter

Bokens berättare är till att börja med inte speciellt entusiastisk över att fira jul i Abisko med sina kusiner. De har inte setts på åratal. Men de finner varandra direkt, Måns och Eskil är jätteschyssta, det är kul att dela rum med Måns som är jämngammal och den sextonårige Eskil har en egen skoter … Att åka ut mitt i natten på skoter och titta på norrskenet är ett äventyr.

Blå Kånken på vift

Allt är dock inte frid och fröjd för bokens protagonist, som blivit av med sin älskade blåa Kånken på tåget till Abisko. Hur kan någon ta fel ryggsäck? Istället för pappas julklapp (en splitterny ipad) och en snygg blå tröja finns det i ”fel Kånken” bara en rosa halsduk, en gammal mobil som man inte ens kan ta bilder med och en bok om uppstoppade djur … Ryggsäckarna måste ha blivit förväxlade. Men det är inte det värsta. Snart kommer anonyma hot. Ett av dem levereras med morakniv, instucket i ryggen på en makaber snögubbe.

Och Nattjuvelen försvinner. Berättaren inser att det måste finnas något sätt att lösa mysteriet med den försvunna Nattjuvelen … Hotelserna måste komma för att hen vet något avgörande. Men vad? Tillsammans med sina två kusiner börjar uppdraget med att rädda Nattjuvelen…

Ryslig spänning

Det här är en sanslöst spännande deckare. Otroligt bra och välplanerad. Man riktigt ryser och fryser och känner nattkylan strömma från boken. Det känns som om man är på plats, miljöerna fångas omsorgsfullt och man kan själv spana efter ledtrådar. Om man vill kan man läsa ett kapitel i taget, precis som lucköppning, ända fram till julafton.

Små detaljer visar sig vara betydande

Men det är rysligt svårt att bara ta ett kapitel i taget, det här är snarare en cliffhanger-sträckläsnings bok. Det händer massor av spännande, skrämmande och överraskade saker hela tiden. Det finns inte bara en förövare, utan det är tre olika nivåer av individer (eller grupper av individer) som samarbetat för att få tag i Nattjuvelen så ”de skyldiga” avslöjas bit för bit. Även väldigt små detaljer som verkade obetydliga i början av läsningen, sådant som bara verkar ”ge lokalfärg”, visar sig vara betydande.

Snillrikt och smart konstruerad deckare

Det här är en snillrikt och smart konstruerad deckare som siktar högt mot norrskenet och landar ända uppe vid stjärnorna. Det är också en mycket fin vänskapssaga mellan kusinerna och till sist visar det sig att den oväntade och oönskade julen då ”ingenting är som vanligt” blir den allra bästa.

Svämmar över av julstämning

Boken fullkomligen svämmar över av julstämning. Från riktiga renar (alltså inte tomtens magiska flygande renar) till en riktigt maffig pepparkakshustävling där kusinerna har gått in för more-is-more och inte sparat på gotterna till sin uppbyggda pepparkaksfabrik.

Helheten bildar ett sällsynt bra äventyr som passar inte bara för den rekommenderade slukaråldern utan även för tonår och vuxna. Äventyret är rappare, rakare, rejälare och mer rafflande än det mesta av det bästa som serverats under rubriken skönlitteratur för vuxna i år.

print

Våra samarbetspartners