JENNY COLGAN : JUL I DEN LILLA BOKHANDELN – (snöig) julsaga från staden som gav oss Harry Potter

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Norstedts
Serie: Den lilla bokhandeln (del 4)
Genre: Skönlitteratur i översättning
Originaltitel: The Christmas Bookshop
Översättning: Birgitta Karlström
Antal sidor: 362
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-09

Nu är det snart jul igen och ännu en liten bokhandel ska räddas. Den här bokhandeln ligger i charmiga Edinburgh, där snön faller och gatorna vindlar sig fram och turisterna letar efter caféet där J.K. Rowling skrev Harry Potter.

Varuhuset där Carmen arbetar stänger för gott, och hon har inga lysande framtidsutsikter. Efter lite övertalning från sina föräldrar flyttar hon in hos sin irriterande perfekta fyra år äldre syster Sofia, för att bli en del av hennes perfekt ordnade liv i Edinburgh. Perfektionen övergår i kaos så snart Carmen har kommit över tröskeln. Tre barn, som aldrig får äta socker, vitt bröd, skräpmat eller potatis slåss som vilda djur om chipspåsen som de hittar i Carmens sprängfyllda väska. Sedan vägrar de äta kvällsmaten som består av hummus.

Nästa dag ska det packas matlådor (mer hummus) och lilla Phoebe fantiserar om vitt bröd med Nutella. Som hon fått en gång (hos en kompis) i hela sitt liv. Hon minns fortfarande den heliga graalen.

Kulturkrock mellan polkagrisar och satsumas

Kulturkrocken mellan Carmen och de andra kvinnorna är total. Carmen försöker med sagostunder i bokhandeln och delar ut polkagriskäppar, och det är svårt att säga vad som chockar föräldrarna mest. Att hon försöker ge deras barn socker eller att hon läser en saga med olyckligt slut. H.C. Andersens Flickan med svavelstickorna är inte PK idag! Nästa gång får Carmen läsa om djur som gör yoga för att hitta sin inre lycka och barnen får satsumas.

Rivaler om två män

I smyg ger Carmen Sofias barn sockriga produkter och visar Mupparnas julsaga (de får annars bara se dokumentärer) och så klart att kidsen älskar moster Carmen. Sofia och barnflicka Skylar är mer svårflirtade.

Carmen och Skylar visar sig bli rivaler om inte bara en utan två män. En författare från Los Angeles och en trädforskare från Brasilien som är kväkare. Om det finns något sämre än en tråkig kväkare som inte firar jul i en julbok … så är det väl en tråkig författare med falska tänder från Los Angeles. Snälla Carmen, snälla författaren, spola dess stolpskott direkt!

Sagostunder bland antika böcker

Och nu till bokhandeln som ska räddas. Det är så långsökt. Sagostunder bland antika böcker? Sälja rariteter för sju pund vilket är ungefär vad en latte kostar? Vad Carmen borde göra är att lägga ut böckerna på internet. Och att sälja snygga rariteter metervis som inredning till rika kunder. Det är det hetaste som finns i inredningskretsar, rara böcker som inte ska läsas utan bara ska se snygga ut (läser, det gör man på sin i-pad) och dyra.

Rikt folk ger vad som helst för snygga böcker, Carmen, snälla du, ge inte bort dem för sju pund styck och kväkaren behöver definitivt inte billiga böcker … när han har råd att flyga fram och tillbaka till Brasilien och bidra till utsläpp som dödar träden.

Vet inte ett smack om internetförsäljning

Det här måste vara den sämsta rädda bokhandeln-boken någonsin. Även om det är en trop som återkommer väldigt ofta hos Colgan och hennes gelikar. INGEN tycks veta ett smack om internetförsäljning, redovisning, moms eller bokföring … och INGEN gör något av detta i hela boken! När utspelar sig den här boken? Folk betalar med kontanter (inte kort eller swish) och förväntar sig växel på en fempund-sedel!

Intressantaste karaktären blir bara till rekvisita

Gubben i bokaffären är intressant … men han används ändå mest som rekvisita för att Carmen ska ha någon att rädda.

Hans bakgrund, hans livshistoria, hans barndomstrauma om att ha en tysk sjuttonårig pappa som sedan blev dödad i en tid där folk hatade tyskarna … och hans kärlekshistoria i nutid är mycket mycket intressant än den med Carmen och kväkaren.

Men det läggs mycket mindre tid på den intressanta historien. Irriterande nog bedöms bokhandelsgubben också som någon som slösat bort sitt liv och sin tid med att sitta och läsa … Och syster Sofia sitter och scrollar sociala medier hela eftermiddagarna och Carmen och kidsen tittar på Mupparnas julsaga på Disney+ flera gånger på raken, är det bättre?

Carmens dravel

Och är det inte att dissa sina läsare att påpeka att läsning är slöseri med liv och tid? När man tagit sig igenom sida efter sida med Carmen dravel för att komma till gobitarna i hopp om att man slutligen ska få veta om Phoebe får en burk Nutella julklapp?

Ester Jansson i God Jul, Ester Jansson önskar förresten också en burk Nutella. Alla vill ha Nutella-burken i julklappsspelet. Vem vet, årets julklapp är kanske inte en bok utan en burk Nutella.

print

Våra samarbetspartners