JOHAN THEORIN : RISTMÄRKEN – den verkligt spännande historien utspelas i historien

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Wahlström & Widstrand
Serie: Ölandssviten (del 6)
Genre: Deckare
Antal sidor: 400
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-03

Under andra världskriget tyckte man att det verkade som en bra idé att gräva en kanal genom Öland. Denna skulle bli som en medeltida vattenfylld vallgrav och hindra en fientlig invasion. Stridsvagnarna skulle plumsa ner i vattenhindret och aldrig komma upp till ytan igen. Det här låter lysande på pappret. I verkligheten tog ingen hänsyn till hur torrt det är på Öland. Den pampiga tänkta kanalen blev ett fiasko. Den går att beskåda än idag. Kvarlämningen ser ut som ett dike som är igenväxt av sly och ölandstok. Nä, du behöver inte vada över. Det finns inget vatten i diket.

Ristmärken plumsar galant ner i Ölands mindre kända historia från andra världskriget, och detta är en fest både för historienördar och alla som någonsin varit på Öland och gillar när verklig geografi och verkliga händelser med skicklighet används i en roman.

Ölandssviten – en modern Scandi Noir klassiker

Ölandssviten är knappast okänd för någon som gillar svenska deckare och ”Scandi Noir”. Oförglömliga landskap som inte förlåter någonting breder ut sig mot en oändlig horisont. Dimman rullar in. Det är mord och intriger och en kavat kvinnlig polis, Tilda, som upptäcker ett dubbelmord i nutid som är länkat till det som hände under andra världskriget. Då ett ristmärke skapades över hela Öland.

Johan Theorin har som alltid en stark förankring i Ölands historia, det som förändrats är att skräckelement och folktro här är nedtonade eller helt frånvarande.

Gerlof – en enmans Torsdagsmordklubb

Tilda Davidsson och Amor Bashir upptäcker och försöker förhindra ett pågående inbrott och de hittar två mördade människor. Tilda är så klart släkt med allas vår favorit: den klurige senioren Gerlof Davidsson. Han sätter igång sin egen utredning på sitt sätt – mannen är  helt klart en soloversion av Thursday Murder Club. (Har du mot förmodan missat Torsdagsmordklubben av Richard Osman: fyra seniorer löser till synes olösliga mord, spionhistorier och hot mot rikets säkerhet i fyra volymer. Rekommenderas.)

Kommer invasionsstyrkorna via Böda strand?

Hela Ölandssviten av Johan Theorin är så klart bland det bästa inom hela Scandi Noir genren. Varenda volym är en höjdpunkt i deckarutgivningen under de senaste decennierna. Serien inleddes starkt med Skumtimmen. Nu är vi framme vid seriens sjätte del och vi får bland annat följa soldater som har som uppdrag att gräva en kanal tvärs över ön för att stoppa fientliga stridsvagnar.

Böda strand verkar vara en bra landstigningsplats för trupper, alltså ska en eventuell invasion försvåras så mycket som möjligt. Soldaternas vardag och arbete blandas med deras samröre med den mer eller mindre misstänksamma lokalbefolkningen sommaren 1940. Vem är mördaren och vad är motivet?

Det vidsträckta landskapet till trots, mitt i den historiska intrigen finns en regelrätt pusseldeckare och du  som läsare har chansen att lösa mysteriet först.

Tonvikt på förra seklet

De delar som utspelar sig under andra världskriget då Sverige förmodas vara neutralt (ha!) är onekligen bäst. Nutiden … hade man nästan kunnat vara utan. Förutom Gerlof då. Johan Theorin hade gärna kunnat få skriva en hundraprocentig historisk deckare, för visst går det, och visst finns det en marknad för även dessa under Scandi Noir paraplyet. Till exempel de nya Sekelskiftesmorden av Katarina Wennstam är utmärkta.

Vanliga vardagliga miljöer bär på spännande historier

Det finns inte så stora kopplingar mellan nu och då. Det finns många komplicerade nutidsrelationer som känns som utfyllnad, för man vill så gärna tillbaka till deckaren, till pusseldeckaren, och till historien. I dubbel bemärkelse. För den verkligt spännande historien utspelar sig i historien.

En extra morot under läsningen är att det går att fundera på var allt utspelar sig och visst är det intressant att verkliga och vanliga miljöer kan bära på så mycket spännande historier.

print

Våra samarbetspartners