JOHN CLEESE : KREATIVITET: EN KORT OCH MUNTER GUIDE – att skjuta upp saker kan vara en dygd

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Creativity
Förlag: Nopolar Publishing
Översättning: Elisabeth Helms
Genre: Humor, Psykologi, Rådgivning
Antal sidor: 110
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-26

Kreativitet är inte något man föds med. Eller något som är en del av ens personlighet. Eller något som idogt flyttande kan hjälpa dig med. Kreativitet är som så mycket annat … något man kan lära sig och något som man kan träna upp.

John Cleese kan sägas vara en kreativ person, eller hur? Men han upptäckte inte själv att han hade någon kreativitet att komma med förrän han började läsa i Cambridge och gick med i den legendariska gruppen Footlights. Många kända skådespelare, komiker, manusförfattare, Oscarsvinnare och BAFTA-vinnare har börjat sin bana där. Bland andra Emma Thompson.

Har inte med yrke att göra

Cleese själv började skriva sketcher själv och i samarbete med Graham Chapman, och på den vägen har John Cleese  fortsatt. Cleese visar på att kreativitet inte har med något speciellt yrke att göra, man behöver inte vara komiker eller manusförfattare, man kan också vara arkitekt och kreativ.

Skjut aldrig upp till i morgon, vad du kan skjuta upp till i övermorgon

Det finns nycklar till hur man bejakar kreativitet och lekfullhet och ”kreativt kaos”. Att skjuta upp saker kan vara en dygd. Sköldpaddans sätt att ta sig an ett race kan vara lika bra (eller bättre) än harens. Beroende på vad vi vill uppnå.

Som titeln utlovar: Det här är en kort och munter guide. Man får flera goda skratt längs vägen och gott om exempel från John Cleeses egen karriär. Som sagt. Always Look on the Bright Side…

Gott om tid vara kreativ efteråt

Det går att se saker från olika sidor och att öva sig på “att tänka på olika frågor på ett helt nytt sätt”.

Boken är effektivt skriven och väl värd att läsa … och att läsa om. Och efteråt kommer du att ha gott om tid att vara kreativ själv. Det tar ungefär åtta minuter att sjunka in i en kreativ bubbla. Lika lång tid som det tar att fångas av en intressant bok…?

Har räddat lemurer

Om du undrar varför det finns lemurer på omslaget, så är det för att John Cleese räddat lemurer. Han har till och med en lemurart uppkallad efter sig. Avahi Cleesei. (Cleese’s woolly lemur.) Efter Monty Python, Fawlty Towers, A Fish Called Wanda … och en lång rad filmer och böcker. Är inte detta kronan på verket?

Lemurer är kreativa. Och har långa ben. Liksom John Cleese.

Om boken av författaren

Den här boken är en liten bok. Den kan läsas på mindre än en timme. Och anledningen till att den är kort är att jag hade tid, tid att tänka, för att göra den kort. Jag hänvisar till en av Mark Twains berömda citat “Jag är ledsen att detta brev är så långt, jag hade inte tid att skriva ett kort brev”. För jag har medvetet i den här boken skurit bort allt som jag tyckte var oviktigt. Många människor som skriver om kreativitet är till exempel mycket, mycket smarta, mycket smartare än jag, men de är faktiskt inte särskilt kreativa själva. Så de tar med information som – det är mycket troligare att du är kreativ om du flyttade runt mycket i din ungdom – vilket är intressant, men om du inte kan flytta tillbaka i tiden är det inte direkt användbart. – John Cleese

print

Våra samarbetspartners