S.J. BENNETT : ETT MAJESTÄTISKT MORD – med torr rolig humor som passar handlingen

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: The Ends of the Earth
Förlag: Bokförlaget Forum
Översättning: Birgitta Wembro-Augustsson
Serie: Drottningens detektivbyrå (del 3)
Genre: Deckare, Skönlitteratur i översättning
Antal sidor: 200
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-10-30

Ett majestätiskt mord är den tredje volymen i serien Drottningens Detektivbyrå, efter Windsorknuten och En hund begraven. Man kan lätt läsa alla böckerna i ett sträck, de utspelar sig våren, sommaren och vintern 2016, och därmed tillbringa ett helt år med The Queen of Crime: Drottning Elizabeth. Det är olika mysterier på olika platser och framför allt på olika kända slott. Nu är vi framme vid julfirandet  och det är dags för ett besök på Sandringham i Norfolk, där familjen Windsor ska fira jul.

Drottning Elizabeth är lika pigg som vanligt … Eller kanske inte riktigt. Både hon och prins Phillip känner sig lite småkrassliga och Phillip skyller på barnbarnen och barnbarnsbarnen som han kallar för små petriskålar. Kanske inte ett lika kul skämt på svenska. Det betyder i alla fall små skålar för virus- och bakterieodlingar.

May, Brexit, Trump

Theresa May är nu premiärminister i Storbritannien, Brexit är på allas läppar och det finns en kontroversiell ny president i USA, Donald Trump, som ingen vet om man kan ta på allvar. Verklighetsbakgrunden (alltså vad som händer ute i världen och vilka nyheter drottning Elizabeth får ta del av i sina dagliga rapporter och vart hon reser) är alltså sann. Mordet är däremot påhittat. Tack och lov.

Prins Charles barndomsvän mördas

Det är en barndomsvän till prins Charles som stryker med, en hand hittas på en strand nära Sandringham och drottningen kan identifiera vems handen är bara med hjälp av en ring som hon känner igen.

Drottningen involveras i utredningen, albeit bakom kulisserna, och tidigt i februari har hon löst mysteriet och kan på egen hand konfrontera mördaren. Hon har både motiv och medel klart för sig.

Påhittad person av familjen Windsor

Det här är en feelgood “cosy crime” bokserie för alla som till exempel gillar Richard Osmans Torsdagsmordklubben och de tidiga säsongerna av Netflix serien The Crown (som liksom Drottningens Detektivbyrå också är en påhittad version av familjen Windsors förehavanden, med lite verklig historisk bakgrund).

Roliga dialoger

S.J. Bennett har en torr humor, eller om det är drottningen som har en torr humor, som passar handlingen. Bennett är mycket bra på dialoger och det finns speciellt roliga dialoger mellan prins Charles och prinsessan Anne, och mellan drottning Elizabeth och prins Phillip. Det är på det hela taget ett mycket trovärdigt porträtt av ett kärleksfullt äktenskap mellan två människor som stöttar varandra i vått och torrt.

Alla avgudar ”bossen”

När det gäller de anställda är så klart Rozie en favorit. Hon avgudar den tuffa drottningen som alla I staben kallar “bossen“ (helt sant) och hon funderar ofta på det faktum att drottningen, trots att hon är så känd, ofta kan flyga under radarn för att folk underskattar äldre personer och framför allt kvinnor och deras intelligens och förmåga att dra slutsatser. Rozie, som har en bakgrund inom militären,  är en fantastiskt fin sidekick som har utvecklats till en huvudperson i sin egen rätt.

Det är också roligt att läsa om Sandringham och nya miljöer,  de två  tidigare böckerna utspelade sig på Windsor Castle och Buckingham Palace.

Norfolk är sällsynt vackert … även under gråa januaridagar och drottningen älskar utomhusliv, gärna med hästar och hundar i sällskap.

Ett rikt persongalleri

Finns det något att anmärka på? Kanske att det finns lite för många personer med och det nämns lite för många namn, både i de berättande delarna och i dialogerna. Det är ett rikt persongalleri, givetvis har de flesta av dem ingenting med mordgåtan att göra.

Inte en gåta för mesar

Men hur ska man veta vilka personer som kommer att bli tillräckligt viktiga och vilka behöver man lägga på minnet? För att komma ihåg alla och vad de gör och vad de har gjort och när och i vilket sammanhang i texten som man först träffade på dem behöver man en excell-tabell eller åtminstone ett rejält anteckningsblock. Det här är inte en gåta för mesar. Och mot slutet … har inte S.J. Bennett själv blandat ihop baronerna och vad den trettonde respektive den tolfte baronen höll på med?

Strunt samma. Drottningen har i alla fall gulliga hundar!

print

Våra samarbetspartners