MATS STRANDBERG : PESTBLOMMOR – kusligt bra i pestens 1700-tal

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Förlag: Rabén & Sjögren
Genre: Skräck & Spökhistorier
Läsålder: 12-15 år
Antal sidor: 197
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-09-15

Hösten 1710 härjar pesten i Stockholm och Magdalena och hennes lillasyster Ebba skickas ut på landet till Svartdamm slott där en moster uppfyller rollen av den elaka styvmodern i Askungen. Ebba anpassar sig alltmer till mosterns vilja, medan Magdalena fortsätter att vara rebellisk.

Svartdamm ruvar på många mysterier och Magdalena undrar varför hon aldrig får träffa mosterns styvson Axel … hur länge ska han ligga sjuk uppe på vinden?

När hon till sist får syn på Axel är attraktionen uppenbar, de två hör ihop. Och visst vore det en härlig revansch att gifta sig med ”prinsen”, bli slottsfru på Svartdamm och köra elaka mostern på porten?

Vilka hemligheter finns begravda?

Men så enkelt löser sig inte saker för Magdalena. Pesten sprider sig ut i landet och situationen blir så småningom ännu värre på landsbygden än i huvudstaden. Magdalenas och Ebbas pappa tycks inte förstå eller inte bry sig om att döttrarna far illa på Svartdamm slott. Det finns något gammalt groll i det förflutna som lett till att mostern hatar Magdalenas och Ebbas mamma. Hemligheter och lögner. Vem tjänar på dem?

Propaganda för egen vinnings skull

Det börjar i alla fall stå klart vem som tjänar på pesten: den lokala prästen som passar på att piska upp en fientlig stämning mot ”häxor” – alltså kvinnor i allmänhet som han inte gillar. Folk är rädda och vilsna och lyssnar på vem som helst med lite makt och auktoritet, även om han sprider ”fake news” och propaganda för egen vinnings skull.

Vi befinner oss i en tid då folk trodde på spöken och gastar, småfolk och älvor, häxor och djävlar … Det finns en diger lista av övernaturliga väsen att plocka från. Ändå väljer Mats Strandberg att göra den lokala prästen till bokens ”bad guy”. Människors ondska och maktmissbruk är det värsta av allt.

Kusligt bra

Pestblommor är en bok i samma klassiska sagoanda som Maria Gripes I klockornas tid och H.C. Andersens Flickan med svavelstickorna. Syskonkärlek som sätts på hårda prov och övervinner allt. Vänskap och kärlek över klassgränser (och andra gränser). Glädjen när huvudpersonen återförenas med de hon saknar … även om de inte finns kvar i den här världen.

Det här är kusligt bra. En vacker kärlekshistoria och en saga om kämpaglöd i en tid då allt verkar hopplöst. Illustrationerna verkar vara spunna av Magdalenas egna drömmar och är gjorda av Elin Eplet Sandström.

print

Våra samarbetspartners