ÆVAR ÞÓR BENEDIKTSSON : LOKES BARN – asagudar och fornnordisk mytologi i ett intrikat nät av berättelser

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Originaltitel: Þín eigin saga 2 - Börn Loka
Förlag: Opal
Översättning: Sara Lindberg
Serie: Välj ditt äventyr
Läsålder: 6-9 år
Genre: Äventyr & Spänning
Antal sidor: 61
Format: Inbunden
Utgivningsdatum: 2023-05-26

Du är ute och promenerar. Du kommer till en grotta. Du går in. Plötsligt blir allt svart runtomkring dig. Grottans öppning har stängts bakom dig. Vad gör du nu? Svarar du artigt när en främmande röst tilltalar sig eller flyr du för glatta livet?

Ja, det här är ditt eget äventyr och du väljer själv dina vägar och hur det ska gå. Gillar du inte hur boken slutar kan du börja om  igen … och om igen … och om igen … Du kan träffa monster och missfoster, gudar och gudinnor … Du kan rida över regnbågen, Bifrost till Asgard eller du kan bjuda hem Lokes barn till dig för att vara en snäll och duktig barnvakt … och se på medan Fenrisulven tuggar i sig dina tofflor.

Tuff trio att vakta

Ja, det där sista om tofflorna hittade jag på, men allt annat går att uppleva inom bokens pärmar. Lokes barn Hel, Fenrisulven och Midgårdsormen verkar inte vara den lättaste trion att vara barnvakt för (denna trio figurerar på omslaget) och Fenrisulven verkar ha en förkärlek för att tugga på saker.

Bli uppäten, överleva, fega ur, göra skillnad

Ibland överlever du, ibland blir du uppäten eller ramlar ner på Jorden och blir platt som en pannkaka. Ibland går du bara hem utan att ha åstadkommit något alls (annat än att överleva – vilket inte är det sämsta). Ibland blir du den stora hjälten som åstadkommer en stor förändring i historien. Ibland fegar du ur och inser att om du valt annorlunda hade inte Lokes barn vuxit upp till att bli blodtörstiga och illvilliga monster.

En väv av berättelser

Det finns så många vägar i väven av berättelser och det är sanslöst att Ævar Þór Benediktsson har lyckats klämma in så många olika historier i en och samma bok. Inspirationen är så klart från datorspel, men också från rollspel och barndomens Dungeons & Dragons liknande bokserier, där det kunde gå precis hur som helst när man bläddrar hit och dit i äventyret.

Pris: att förvandlas till en bokkaraktär

Ævar Þór Benediktsson har länge jobbat med läsfrämjande aktiviteter på Island … med det digra resultatet att det lästs fler böcker än vad det finns invånare på ön.

I skolorna är hans böcker mycket populära och ett av tävlingspriserna var att bli en karaktär i en kommande bok. Men att bara läsa tills man når ETT slut godkänns inte, man ska hitta minst FEM olika slut … Det finns ett tiotal slut per bok. Ibland kommer barn stolt fram och berättar att de läst Ævars böcker … HELA! Alltså från pärm till pärm, bara för att kolla att de inte missat ett vägval eller ett slut. Så kan man också göra. Fast det blir en väldigt uppbruten historia med många olika slut och mittar och slut och omstarter om vartannat!

Fakta om fornnordisk mytologi på köpet

Lokes barn är ett intrikat nät av berättelser, rikligt och fantasifullt illustrerat och läsaren lär sig en hel del om asagudar och fornnordisk mytologi på köpet. Det är riktigt roligt och spännande och knäppt.

En internationell stjärna som tål att testas

Ævar Þór Benediktsson var en av de stora internationella stjärnorna på årets Bokmässa i Göteborg. Hans svenska idoler är Bert (som i Berts Dagbok) och David Sundin (som han just lärt känna och bett om autograf av i sitt skrivblock). Ævar ska definitivt kolla in den isländske brandmannen i Bäst i test när han kommer hem. Ævar är också en känd komiker och skådespelare i hemlandet … så vem vet. David Sundin kanske bjuder in honom till en framtida säsong. Där de tävlande får välja sin egen väg … Det kan bli hur knasigt kul som helst!

print

Våra samarbetspartners