KARUSELL – en slasherkuliss utan kreativa moment

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Simon Sandquist
Skådespelare: Omar Rudberg, Wilma Lidén, Amanda Lindh, Thomas Hedengran, Emil Algpeus
Premiär: 2023-10-20
Betyg: 2

Lisebergs nöjespark har en del attraktioner, Balder, Hissningen, FlumeRide och nu även Karusell, en cineastisk attraktion som bjuder på skräck, blod och lågspänning på 12 volt. Det finurliga här att man inte ens behöver befinna sig på Liseberg för att få vara med.

Genom bioduken får besökaren ta del av slasherfilmen som riktar sig till Allhelgona-hedrande ungdomar. Benämning Halloween kanske är mer passande för att piska på kommersen med spindelnät på burk, självlysande plastpumpor och autentiska mumier som för sin naturliga tillvaro på Åhléns lekavdelning.

Vit man med läskig mask

Karusell tar avstamp i skräckgenren där scenariot är följande: Ett antal ungdomar. Go o klämmig göteborgsretorik, en stängd övergiven nöjespark. En vit man med läskig mask och två poliser som hellre äter tacos än går på uppdrag. Sponsor? Felix Ketchup.

Ungdomskväll som spårade ur

Parkvärden Fiona (Wilma Lidén) har fått uppdraget att vara värd för en VIP-kväll på nöjesparken. Hennes förra vänner, gänget där alla är bästisar samlas utanför grindarna och inväntar klockslaget då Fiona skall öppna parken bara för dem. Men är de egentligen helt själv? Samtidigt som kvällen börjar, uppdagas deras mörka förflutna i retroperspektiv, en ungdomskväll som spårade ut med dödlig utgång. Skall hämnden komma ikväll?

En faslig massa pengar

Simon Sandquist (Studentfesten) står för regi och tillsammans med fotografen Andrés Rignell (Andra sidan) satsas det hela 23 miljoner kronor i denna produktion, en faslig massa pengar i svenska mått mätt.

Överrumplingen går om intet

Men att det hela känns som lågbudget förbättrar inte förutsättningarna att bli skrämd. Karaktärerna ges ingen chans att få bli bärande, överraskningsaspekten levereras i transparanta presentkartonger där själva överrumplingen går om intet långt innan scenariot har börjat.

En ljummen pastisch

Karusell tar tyvärr aldrig riktigt fart. Trots att det mesta finns där från början så blir Liseberg med alla sina möjligheter inte ens mer än en kuliss till en karusell utan kreativa moment. Det hela blir en ljummen pastisch på något som kan göras så mycket mer levande in i döden.

print

Våra samarbetspartners