JACKASS FOREVER – gänget håller den flabbframkallande stilen med dumdristigt kärleksfull approach

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jeff Tremaine
Dokumentär med Johnny Knoxville, Steve-O, Chris Pontius, Dave England, Jason ”Wee Man” Acuna
Premiär: 2022-02-23
Betyg: 3

Det finns vanliga dokumentärer av alla de slag. Också finns Jackass-gängets alster med sina filmade galenskaper på riktigt sammanfogade i en lång rad efter varandra. Men de har hållit låt profil ett tag nu. Vid det här laget dussinet år har förflutit sedan förra filmen Jackass 3D och vad kan man säga mer än att sällskapet håller stilen. Eller det gör de väl inte som vanligt.

Vi talar alltså programförklaring så god som något. Johnny Knoxville, Steve-O och polarna är med andra ord precis lika grabbiga och juvenila som de alltid varit trots att de numera pendlar runt femtiostrecket.

Fånig parodi med mäktig ejakulering

Således innehar Christ Pontius kön initialt huvudrollen som grönt monster i en slags fånig katastrofparodi i öppningssekvensen, och om jag säger att dess klimax ger associationer till en mäktig ejakulering är det knappast någon överdrift.

Samtidigt har Jackass alltid varit som bäst i sina mest organiska dumheter. Som när de drattar på ändan, får saker i huvudet eller blir träffade av något i skrevet på ett eller annat sätt. Så också denna gång, och naturligtvis är det rätt mycket fokus på att få smällar på könet och testiklarna.

Smärtan blir väldigt uppenbar

Som i numret Cup Test där ett skydd placerat på Pontius ädlaste delar testas av i tur och ordning en UFC-fighter, en softball-mästarinna, en elitspelare i ishockey och en jackass-kollega på en hoppstylta. Smärtan hos den stackars testaren blir väldigt uppenbar, om man säger så. Men vad gör man inte i jakten på nya ofiltrerade råflabb.

Och visst är det alltid kul när någon – i det här fallet Johnny Knoxville – låter sig skjutas ut ur en kanon och sedan flyger iväg som en annan Ikaros med fjädervingar och allt.

Placeras på karusell

Lika roligt är det inte när Knoxville repriserar sin tidigare provokation mot en ilsken tjur, och blir liggande orörlig innan han skickas iväg med ambulans. Eller när en grupp Jackassare som avslutning placeras på en karusell som snurrar allt fortare samtidigt som de ska försöka dricka upp varsin mjölkdunk. Numret ifråga har fått titeln Vomitron, och det finns det onekligen en anledning till.

Så roligt som en del kanske tror är emellertid inte denna avslutning, och nog blir det hela väl mörkt när omgivningen börjar explodera och soldater med fulladdade paintball-gevär går loss på de stackars nerspydda karusellåkarna strax därefter.

Att skratta med, inte åt

Men överlag fortsätter Jackass-gänget alltså (inte) hålla stilen med en lika dumdristigt kärleksfull approach som alltid, och allt för att vi ska kunna skratta med – inte åt – dem på de mest basala sätt. Vilket på något sätt faktiskt ter sig riktigt sympatiskt.

Skriven 2022-02-24

print

Våra samarbetspartners