JUNGLE CRUISE – Emily Blunt stjäl showen i underhållande, men väl effektspäckat Disneyäventyr

Klicka på bilden, för att se hela bilden

FAKTA
Regi: Jaume Collet-Serra
Skådespelare: Dwayne Johnson, Emily Blunt, Edgar Ramirez, Jack Whitehall, Jesse Plemons, Paul Giamatti
Premiär: 2021-07-28
Betyg: 3

Disneyland är som bekant världens största lekplats. Jag var där en gång på 70-talet för att skriva några rader hem om hur det var att åka karusell och stå öga mot öga med Musse, Kalle och Långben i en värld som barn har drömt sig in i så länge jag kan minnas.

En av de spektakulära huvudattraktionerna var att man kunde göra ett besök i en miljö hämtad från någon av Disneys stora filmprojekt typ En världsomsegling under havet där jag hamnade i kapten Nemos ubåt och fick närkontakt med en jättebläckfisk. Jungle Cruise är inspirerad av Humphrey Bogarts och Katharine Hepburns ystra djungelsaga Afrikas drottning, som ju förvisso inte var en Disneyrulle.

Emily Blunt stjäl showen

Först som sist vill konstaterar jag att Disney frikostigt lånat från alla tänkbara håll och kanter Pirates of the Caribbean och Indiana Jones för att nu nämna några av de mest namnkunniga exemplen, men det slutar väl och kunde ha blivit ännu bättre om man inte dragit effektkortet in absurdum.

Emily Blunt stjäl showen som Lily en hjältinna som tar ut svängarna och i kraft av sin begåvning och humor ger precis den blinkning åt publiken som behövs för att vi skall hänga med på jakten efter en mytomspunnen blomma i Amazonas djungel.

En gay revolution är på gång

Dwayne Johnson hänger på och inser att man inte är roligare än man själv gör sig. Att blanda in gay karaktärer i en Disneyfilm har ju tidigare varit som att svära i kyrkan, men i nådens år 2021 tycker man väl att en revolution är på gång och Jack Whitehall som Lilys homosexuelle bror får tassa runt i ullstrumporna.

Som sagt är det här mycket underhållande och utan orgien i specialeffekter speciellt i upplösningen hade det varit snudd på en fyra.

Skriven 2021-07-28

print

Våra samarbetspartners